خوردن ۵ وعده میوه و سبزی در روز، احتمال مرگ بر اثر بیماریهای قلبی و سرطان را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
چه مواد غذایی برای قلب مفید است؟
گرفتگی سرخرگ ها به علت اتخاذ روش تغذیهای نادرست به مرور زمان بروزمی کند.
سرخرگها، رگهایی هستند که اکسیژن و ماده مغذی را از قلب به قسمتهای دیگر بدن از مغز گرفته تا نوک انگشتان حمل میکنند.
با افزایش رسوب در سرخرگ ها، تصلب شرایین بوجود میآید که باعث باریک و سفت شدن رگها میشود.
گرفتگی رگ ها در قسمتهای مختلف بدن میتواند ناراحتی های متعدد از جمله کاهش جریان خون به قسمتهای تحتانی پا و بدن، درد قفسه سینه، بیماری قلبی، حمله قلبی و یا سکته، ایجاد کند.
علت اصلی گرفتگی رگ ها، مصرف غذاهای آماده حاوی چربیهای اشباع شده، سموم و مواد شیمیایی است و پیروی از یک رژیم غذایی سالم، راهکاری مطمئن برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی است.
پزشکان برای بهبودعملکرد قلب برخی مواد غذایی را توصیه می کنند.
میوه و سبزیجات
تحقیقات نشان می دهد خوردن حداقل ۵ وعده میوه و سبزیجات در روز، احتمال خطر مرگ بر اثر بیماریهای حاد مانند بیماریهای قلبی، سکته قلبی و سرطان را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
کربوهیدراتهای نشاستهای
مصرف غلات کامل از خطر پیشرفت بیماریهای قلبی پیشگیری کرده و باعث کاهش سطح کلسترول خون نیز میشود..
ماهی چرب
تحقیقات حاکیست مصرف منظم اسیدهای چرب امگا ۳ ، خطر بروز بیماریهای قلبی را کاهش داده و شانس زنده ماندن پس از حمله قلبی را افزایش میدهد و از تشکیل لخته خون در عروق کرونر نیز پیشگیری میکند.
سعی کنید در هفته دوبار ماهی بخورید که یک بار آن ماهی سفید و بار دیگر آن ماهی چرب مانند سالمون و تن تازه باشد.
چربی
بدن ما برای انجام وظایف نیاز به مقداری چربی دارد ولی اکثر افراد بیش از مقداری که بدنشان لازم دارد چربی مصرف میکنند.
با کاهش مقدار زیادی از چربیهایی که مصرف میکنیم میتوانیم کلسترول خونمان را تا حد مطلوبی کاهش دهیم.
سعی کنید از گوشت بدون چربی، مرغ و ماهی و لبنیات کم چرب در برنامه غذاییاتان استفاده کنید.
متخصصان تغذیه توصیه می کنند کلم برگ، کلم قرمز، گل کلم، کلم بروکسل، کلم بروکلی، شلغم، چغندر، اسفناج، مارچوبه ، لوبیا سبز، نخود سبز، لویبا قرمز، لویبا چشم بلبلی ، نخود خشک وعصاره مخمر دارای ویتامینهای گروه ب بویژه” اسید فولیک هستند. تحقیقات متعددی نشان داده اسید فولیکی که به طورطبیعی درموادغذایی یافت می شود، می تواند سبب کاهش ماده ای درخون به نام ” هموسیستئین “شود و به این ترتیب از ابتلا به تصلب شرایین پیشگیری می کند.
دانشمندان براین باورند که این ماده مستقیما به دیواره رگها آسیب می رساند و سبب تشکیل رسوبهای چربی می شود. افزایش دریافت روزانه اسیدفو لیک به میزان۱۰۰ میکروگرم ، سبب کاهش مرگهای مرتبط با بیماری کرونر قلبی به میزان ۷ درصد در مردان و ۵ درصد در زنان می شود.
درجوامعی که مقادیر فراوانی از ماهیهای روغنی مصرف می کنند . مشاهده شده شیوع بیماریهای کرونر قلبی کمتر از جوامعی است که مقدارکمی ماهی مصرف می کنند. ماهی خالمخالی، آزاد، قباد، حلوا، شیر،کیلکا واوزون برون دارای اسیدهای چرب مفیدی هستند..
دانشمندان معتقدنداین مواد باعث کاهش خطر انعقاد خون و همچنین ممانعت از افزایش چربی های مضر خون می شوند..
مصرف ماهی حداقل ۳ بار درهفته ، برای افرادی که دارای سابقه بیماری قلبی و همچنین افرادی که مایل به پیشگیری از ابتلا به این بیماری هستند، توصیه می شود.
جو دو سر، حبوبات ، سیب وگلابی؛ غنی از فیبر محلول(۳) هستند که به کاهش سطوح کلسترول خون کمک می کنند. سیر نیز اثر مشابهی دارد.
از چه غذاهایی باید پرهیز کنیم ؟
گوشت و فرآورده های آن، لبنیات پرچربی و کره ، دارای مقادیر زیادی نوعی چربی کلسترول درخون می شوند.
همچنین مصرف کیک و بیسکویت به علت نوع چربی به کار رفته در آنها، سبب افزایش کلسترول می شود .
انواع غذاها و سوپهای آماده ی مصرف یا کنسرو شده ، غذاهای بیرون از منزل ، سوسیس و کالباس و گوشتهای نمک سود شده و گوشت و فرآورده های آن و همچنین تنقلات شور سرشار از نمک ( سدیم کلراید) هستند.
دریافت زیاد سدیم با فشار خون بالا ارتباط دارد که از عوامل خطر موثر در بروز بیماری قلبی است. کاهش مصرف این نوع غذاها و نمک طعام سر سفره به کاهش فشار خون کمک می کند.
نمک
اگر به فشارخون بالا مبتلا هستید، منطقی است که مصرف نمک را کاهش دهیدمتخصصان تغذیه مصرف بیش از ۶ گرم نمک در روز را توصیه نمیکنند.
خوردن نمک دریا بجای نمک های نامرغوب هم توسط پزشکان سنتی توصیه می شود.