مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی توجه به توان خرید مردم و نوع واحد مسکونی مورد نظر بازار را از نکات قابل توجه و اساسی در امر مسکن دانست.
وی گفت: درحال حاضر براساس آخرین نتیجه سرشماری نفوس و مسکن در سال ۹۵، حدود ۲۴ میلیون خانوار در کشور وجود داشته که در مقابل آن تعداد ۲۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد مسکونی در اختیار آنها قرار دارد.
چگنی در ادامه با بیان اینکه هماکنون تعداد ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد خالی نیز در کشور وجود دارد افزود: از این تعداد ۲ میلیون واحد به عنوان اقامتگاه دوم اعلام شدهاند که شخص یا خانوار به صورت موقت از آنها استفاده میکنند( خانههایی که طبق امار ۸۰۰ هزار واحد آن در روستاها و یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد در شهرها گزارش شدهاند).
وی گفت: خانههای خالی، پتانسیلی هستند که برای خرید و اجاره عرضه شده و از امسال به تدریج وارد بازار میشوند و درکل میتوان گفت که ۲۷ میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد درحالی که تعداد خانوارهای گزارش شده ۲۴ میلیون اعلام شده است.
این مقام مسئول عدم جابهجایی واحدهای ساخته شده در یک منطقه را یکی از دلایل اصلی ایجاد تعدادی خانههای خالی در کشور دانست و افزود: قطعا زمانی که واحدمسکونی در منطقهای ساخته میشود حتی اگر متقاضی برای آن یافت نشود دیگر امکان جابهجایی آن واحد مسکونی به منطقه دیگر وجود ندارد به همین دلیل است که این ساختمان بدون استفاده باقی خواهد ماند.
چگنی تراکم خانوار نسبت به واحدهای مسکونی را ۱.۰۵ اعلام کرد و گفت: درحال حاضر به شدت سرمایهگذاری در حوزه مسکن ضرورت دارد ولی اینکه کجا و کی این اتفاق بیفتد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
این مقام مسئول تقاضای بازار را در کشور در بین واحدهای ۵۰،۶۰ تا ۹۰ متری در کشور اعلام کرد و اظهار داشت: با این وجود میبینیم که تولید واحدهای مسکونی در این رنج کم بوده و واحدهایی با مسافت بزرگتر در بازار عرضه میشود، با توجه به توان پایین مردم در خرید مسکن ممکن است در آینده مجددا باعث افزایش تعداد واحدهای خالی در کشور شود.
وی توجه به گرایش ساختمان را در برنامهریزی امری مهم دانست و گفت: طبق مطالعات طرح جامع مسکن، تعداد ۵ میلیون خانواده با نرخ رشد ۲ درصد تا ۹ سال آینده به خانوارهای ما اضافه خواهد شد.
چگنی ساخت مسکن برای این ۵ میلیون خانوار جدید، بهسازی و نوسازی خانههای فرسوده و جایگزین قرار دادن برای واحدهای تخریبی در فرآیند ساخت و وتولید مسکن را از اولویت برنامههای وزارت راه و شهرسازی در برنامههای آتی بخش مسکن دانست و افزود: طبق برنامه نوسازی سالانه ۲۷۰ محله باید مورد بهسازی و بازشازی قرار بگیرند از سویی دیگر براساس پروانههای صادره شهرداری از هر ۲ پروانه صادر شده یک واحد مسکونی تخریب میشود که باید در برنامهریزیهای آینده برای جایگزین قرار دادن آنها نیز توجه شود.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه با ورود خانههای خالی بازار مسکن در حال رونق بیشتری است گفت: بدون شک ساخت سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحد مسکونی بایددر کشور ساخته شود تا نیازهای موجود در ۱۰ سال آینده به طور کامل برطرف شود.
چگنی با اشاره به افزایش تقریبی ۱۵ درصد قیمت مسکن امسال نسبت به سال گذشته افزود: متعاقبا در این شرایط تعداد صدور پروانههای ساختمانی نیز با افزایش روبهرو بوده است به طوریکه آمار دی ماه امسال نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است.