شمارة دوم از دوره جدید مجله «نامه فرهنگستان علوم» ویژه زمستان ۱۳۹۶، در ۲۰۸ صفحه منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی فرهنگستان علوم؛ شماره نخست این مجله متکفل پرداختن به مسأله علم در معنای کلی آن بود. در شماره دوم که به تازگی منتشر شده است، دانش ریاضی و به عبارت بهتر علوم ریاضیات مطمح نظر قرار گرفته است.
دکتر سیدمصطفی محقق داماد سردبیر نشریه نامه فرهنگستان علوم در پیشگفتار این شماره می نویسد: از منظری فکری و فلسفی باید اذعان داشت که همواره ریاضیات جایگاه بسیار مهمی در حکمت نظری، چه در یونان باستان، چه در عالم اسلام و چه در غرب دوره جدید داشته است. اگر چه امروز کمی از توجه به این علوم در دانشگاههای کشور کاسته شده است، اما این بی توجهی دلیلی بر بی اهمیتی دانش ریاضی نمیتواند باشد و به همین علت شماره دوم مجلة نامه فرهنگستان علوم به ریاضیات اختصاص داده شده است.
در شماره دوم مجله نامه فرهنگستان علوم مقالات متعددی از ریاضیدانان معاصر کشور منتشر شده است که هریک از آنها برای پی بردن به فلسفه ریاضی، تاریخ و پیشینه ریاضی، وضع کنونی ریاضیات در کشور و همچنین افق پیش روی رشته ریاضی در ایران بسیار مفید است و عناوین این مقالات در ادامه خواهد آمد.
اما این شماره هم مانند شماره اول، میزگردی جذاب در بردارد که خود حاوی مباحث ارزندهای است. این میزگرد که با حضور استادان تاریخ علم و استادان ریاضیات آقایان: دکتر حسین معصومی همدانی، دکتر مهدی بهزاد، دکتر علیرضا مدقالچی، دکتر ضیاء موحد، دکتر مگردیچ تومانیان، دکتر محسن محمدزاده و دکتر مهدی زارع نهندی و به مدیریت سردبیر مجله برگزار شده است، سیری از تاریخچه ریاضیات، از زمان پیدایش آن تا دوره انتقال آن به عالم اسلامی و همچنین نگارش کتب ریاضی و ایجاد رشته تحصیلی ریاضی در ایران، ارائه شده است که میتواند برای علاقهمندان تاریخ و حتی تاریخ اندیشه نیز جالب باشد.
در این شماره علاوه بر سخن سردبیر، ۱۲ مقاله از استادان و صاحبنظران به شرح ذیل به چاپ رسیده است:
ریاضی پژوهشی در ایران تا جهان سال ریاضی ۲۰۰۰ (دکتر مهدی رجبعلی پور، عضو پیوسته فرهنگستان علوم)
دانش ریاضی در چشم انداز آموزش دو فرهنگی (دکتر محمدامین قانعی راد، استاد جامعه شناسی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور)
انجمن ریاضی ایران (دکتر مهدی بهزاد، عضو پیوسته فرهنگستان علوم)
برخی از چالشهای آموزش عالی در دورههای کارشناسی و تحصیلات تکمیلی (دکتر طاهر قاسمی هنری، استاد ریاضی دانشگاه خوارزمی)
آیین زدایی از آیین نامه ارتقاء! (دکتر مسعود آرین نژاد، عضو هیأت علمی دانشگاه زنجان)
علتهای بیکاری دانش آموختگان ریاضیات در کشور (دکتر مگردیچ تومانیان، رئیس شاخه ریاضی فرهنگستان علوم)
چالشهای آموزش و پرورش (دکتر فریبرز آذرپناه، استاد دانشگاه شهید چمران اهواز و عضو وابسته گروه علوم پایه فرهنگستان علوم)
نشانههای یک نقطه عطف در تاریخ ریاضی (دکتر علی رضایی علی آباد، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز)
دلایل وجود افت ریاضی و برگزاری همایش علوم ریاضی و چالشها (سیده آزاده پروانه، دکتر علی رجالی، دانشگاه صنعتی اصفهان و خانه ریاضیات اصفهان)
مسائل مبتلا به آمار (دکتر محمدقاسم وحیدی اصل، عضو هیأت علمی گروه آمار دانشگاه شهید بهشتی)
المپیاد ریاضیات در ایران و جهان؛ ما از المپیاد چه میخواهیم؟ (دکتر امید نقشینه ارجمند، عضو هیأت علمی دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر)
گزارش شرکت در برنامه همکاری علمی میان آکادمیها (دکتر مگردیچ تومانیان، رئیس شاخه ریاضی فرهنگستان علوم)