آمريکا مطالبات رژيم صهيونيستي را در قالب خط «هوف» دوباره به لبنان پيشنهاد کرده است.
تيلرسون در حالي- در ادامه سفر منطقهاي خود - ديروز (پنجشنبه) وارد بيروت شد که هفته پيش «ديويد ساترفيلد» معاون او نيز به لبنان آمد و طي چهار روز حضور در اين کشور با مقامهاي مختلف لبناني ديدار و گفتوگو کرد. ظاهراً در اين ديدارها از لبنان خواسته شده بود تا براي رفع اختلاف با رژيم صهيونيستي با تجديدنظر در مرزهاي خود موافق کند و به خط مرزي موسوم به فردريک هوف بازگردد. طرح تبادل اراضي در برخي نقاط مورد منازعه مرزي و نيز آنچه که به «خط هوف» موسوم است، براي تقسيم بلوک نفتي شماره ۹ مطرح شده است.
از چنين منظري، سفر ساترفيلد به لبنان بيشتر در چارچوب ميانجيگري بين لبنان و رژيم صهيونيستي ارزيابي و گفته ميشود که او حامل يک پيشنهاد بوده: اينکه تنها راه حل بحران مرزهاي دريايي بازگشت به «خط فردريک هوف» است. «فردريک هوف» رئيس هيأت آمريکايي بود که شش سال پيش (۲۰۱۲) و در زمان رياستجمهوري «باراک اوباما» با ميانجيگري ميان لبنان و رژيم صهيونيستي سعي کرد مرزهاي دريايي مورد منازعه ميان دو طرف را ترسيم کند تا اختلافات از بين برود. او خطي ترسيم کرد که ۶۰ درصد از منطقهاي که رژيم صهيونيستي ادعاي مالکيت آن را دارد، به لبنان داده شد و ۴۰ درصد مابقي به تلآويو. لبنان از همان ابتدا اين تقسيمبندي را غيرمنصفانه دانست و آن را به رسميت نشناخت زيرا معتقد است که اين خط در نهايت ۳۵۰ کيلومتر مربع از آب هاي لبنان را جدا ميکند و مالکيت آن را به رژيم صهيونيستي ميبخشد.
جالب اينجاست که آمريکا در حالي نقش ميانجيگري ميان بيروت و تل آويو را يدک ميکشد که عملاً لبنانيها را با پيشنهادي تکراري تهديد کرده است. «ديويد ساترفيلد» معاون وزير خارجه آمريکا در سفر اخيرش به بيروت پيشنهادي را براي حل مشکلات مرزي ميان لبنان و رژيم صهيونيستي به مقامات لبناني ارائه کرد ولي او تهديد کرده که نپذيرفتن اين راه حل، خروج آمريکا و سازمان ملل از ميانجيگري در اختلافات و وارد نشدن شرکتهاي آمريکايي به عرصههاي سرمايه گذاري در لبنان را در پي خواهد داشت.
اما بايستي گفت که اين لحن تهديدآميز معاون وزير خارجه آمريکا به خوبي نشان ميدهد که او نه يک ميانجيگر بلکه وکيل مدافع رژيم صهيونيستي است. در واقع «ساترفيلد» که از فلسطين اشغالي به لبنان آمد، موضع رژيم صهيونيستي را بهعنوان موضع آمريکا در لبنان عرضه و آنچه را که اين رژيم اشغالگر ميخواست را به عنوان پيشنهاد ميانجي ارائه کرده است.
بيروت سال گذشته بهره برداري از برخي بلوکهاي گاز خود را به مناقصه گذاشت و درنهايت در ماه دسامبر پيشنهادي را که از سوي کنسرسيومي متشکل از شرکت فرانسوي «توتال»، شرکت ايتاليايي «اني» و شرکت روسي «نوواتک» ارائه شده بود، تاييد کرد. اين اقدام بيروت، واکنش تند رژيم صهيونيستي را در پي داشت و آويگدور ليبرمن، وزير جنگ اين رژيم، آن را «بسيار تحريک آميز» خواند. اين در حالي است که رژيم اسرائيل خود در سالهاي گذشته به بهرهبرداري از دو حوزه گازي درياي مديترانه با نامهاي «لوياتان» و «تامار» پرداخته است و هنوز با لبنان بر سر شماري از حوزههاي دريايي مديترانه که وسعت آنها به ۸۶۰ کيلومتر مربع ميرسد، اختلاف دارد.
مسئله ديگر اين است که خود لبنانيها هم در برابر تهديدات اين مقام آمريکايي از يک موضع واحد برخوردار نيستند به طوري که برخي گروهها مانند حزب «جريان المستقبل» (وابسته به سعد حريري) و بعضي اشخاص سياسي مثلاً در حزب «جريان ملي آزاد» (به رهبري جبران باسيل وزير خارجه) هستند که خط هوف را فرصتي براي لبنان ميدانند. آنها مدعياند بدون حل اختلاف لبنان از ثروت دفن شده در اعماق دريا بهرهمند نخواهد شد. اما در نقطه مقابل «ميشل عون» و «نبيه بري» رؤساي جمهوري و مجلس بر حق لبنان در استفاده از مساحت کامل آبهاي کشور تاکيد کردند و ابراز داشتند که رژيم صهيونيستي ميخواهد بخشي از حق ما را چپاول کند. در اين باره «ميشل عون» رئيسجمهور لبنان پيشنهاد ساترفيلد را رد کرده است. ساترفيلد پيشنهاد داده براي حل اختلاف، بلوک نفتي شماره ۹ ميان لبنان و رژيم صهيونيستي تقسيم شود بدين صورت که دوسوم آن به لبنان و يکسوم آن به تلآويو داده شود.
..............................................................................................
مصطفي عبدلي