قرارداد تجاری سازی یک کاتالیست صنعت پتروشیمی در مراسمی با حضور مسئولان و معاونان وزارت نفت امضا شد.
درحاشیه این امضای قرارداد، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در گفتگوی اختصاصی به خبرنگار ما گفت: کاتالیست SAC۵۰۰ از خانواده کاتالیستهای زیگلر ناتاست که در فرآیند دوغابی تولید پلی اتیلن سنگین قابل استفاده است.
اسماعیل قنبری افزود: این کاتالیست از لحاظ فنی با کاتالیستهای وارداتی قابل رقابت است و میتواند در واحدهای تولیدی لوله های پلیمیری مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: این کاتالیست قابلیت جایگزینی کاتالسیتهای وارداتی را داشته و از مزیتهایی مانند قیمت تمام شده به مراتب پایینتر، ضایعات کمتر در مراحل ساخت و مهمتر از همه دانش فنی بومی برخوردار است.
مدیر عامل شرکت پتروشیمی با بیان اینکه انحصار تولید این کاتالیست ها تنها در اختیار یک شرکت آمریکایی است گفت: با دستیابی به این دانش فنی، گامی بلند همسو با استقلال علمی مجتمع های پتروشیمی تولیدکننده پلیاتیلن سنگین و قطع وابستگی به واردات این محصول برداشته شده است.
قنبری میزان صرفه جویی ارزی حاصل از تولید داخلی این کاتالیست را ۴۰ میلیون دلار عنوان کرد و افزود: با تولید و تجاری سازی این کاتالیست توانستیم نقش مهمی در تامین امنیت تکنولوژی ایفا کنیم.
وی با بیان اینکه دانش تولید این کاتالیست ها حاصل 4 سال تحقیقات دانشمندان ایرانی است گفت: مصرف گرید لوله پلی اتیلن سنگین در کشور حدود ۴۰۰ هزار تن است که برای تولید آن سالانه ۳۰ تن کاتالیست با قیمت متوسط ۴۰۰ دلار برای هر کیلوگرم مورد نیاز است.
مدیرعامل پتروشیمی شازند نیز هدف از مشارکت در تولید این کاتالیست را حمایت از بومی سازی دانش تولید کاتالیست ها عنوان کرد و افزود: در سال های گذشته به دلیل اینکه انحصار تولید این کاتالیست ها در انحصار یک شرکت آمریکایی بود ، تهیه آن برای مجتمع های پتروشیمی با مشکلات متعددی همراه بود و در پاره ای از مواقع به تعطیل شدن خطوط تولید انجامید، بنابراین تصمیم گرفتیم تا بر روی بومی سازی تولید این کاتالیست ها سرمایه گذاری کنیم .
ابراهیم ولدخانی افزود: سالانه یک و نیم میلیارد دلار ارز کشور صرف واردات انواع کاتالیست ها می شود که اگر به دانش تولید آنها مجهز شویم ، صرفه جویی خوبی درزمینه خروج ارز خواهد شد.
وی با بیان اینکه تولید کاتالیستها وقتی ارزشمند است که به تولید انبوه برسد گفت: براساس تفاهم نامه ای که امروز به امضا رسید، مجتمع پتروشیمی شازند از تولید انبوه این کاتالیست ها حمایت مالی کرده و ریسک ناشی از تجاری سازی و تست آن در مجتمع های پتروشیمی را می پذیرد چرا که معتقدیم برای خودکفایی در این زمینه راهی جز این نداریم .