به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از آسوشيتدپرس ، با ادامه بحران سياسي در مالديو تنش ها ميان دو قدرت بزرگ منطقه يعني چين و هند بر سر تسلط راهبردي در اين کشور جزيره اي زيبا در اقيانوس هند افزايش يافته است.
در نگاه اول هند و چين به دنبال جبهه گيري در بحران داخلي مالديو نيستند که اول فوريه و پس از آنکه دادگاه عالي اين کشور اتهامات مطرح شده عليه سران مخالف سياسي از جمله اصلي ترين رقيب رئيس جمهور را لغو کرد ، شروع شد.
مقامات دو کشور نيز به دنبال اين اتفاق با لحن کاملا ديپلماتيک در مورد آن اظهارنظر کردند و گفتند هيچ علاقه اي به دخالت در امور داخلي مجمع الجزاير مالديو ندارند. اما در واقعيت هر دو کشور داراي منافع راهبردي منطقه اي مشخصي در داشتن دست بالاتر در مالديو هستند.
عبدالله يامين رئيس جمهور مالديو پس از رد راي دادگاه عالي، اعلام شرايط فوق العاده در هفته گذشته و دستگيري دو نفر از قضات دادگاه عالي، با اعزام فرستادگاني به کشورهاي دوست شامل چين، پاکستان و عربستان سعودي به تشريح مواضع دولت خود و همچنين درخواست کمک از اين کشورها پرداخت.
اقدامات يامين باعث شد شک و گمان در قبال حسن نيت و تمايل وي براي آزادي مخالفان و همچنين تلاش براي تحکيم جايگاه شخص خود در آستانه انتخابات رياست جمهوري سال جاري افزايش يابد.
محمد نشيد رئيس جمهور سابق در تبعيد از هند درخواست اعزام نيرو به مالديو را براي پايان دادن به بحران اين کشور مطرح کرد. نشيد هفته گذشته در پيامي در شبکه اجتماعي توئيتر نوشت «از جانب بسياري از مردم مالديو صادقانه مي خواهم هند فرستاده اي با پشتيباني نيروي مسلح براي تضمين آزادي قضات و زندانيان سياسي اعزام کند و حضور فيزيکي خود را نشان دهد.»
مجمع الجزاير مالديو با بيش از هزار و دويست جزيره و جمعيت سيصد و نود هزار نفري مسلمان اهل سنت از لحاظ تاريخي همواره در حوزه نفوذ دهلي نو قرار داشته است و هند حتي در سال 1988 زماني که گروهي مزدور قصد ربودن قدرت را در مالديو داشتند دست به مداخله نظامي زد. مداخله هند به حفظ جايگاه مامون عبدالقيوم رئيس جمهور اسبق مالديو در قدرت به مدت سه دهه کمک کرد و همچنين بعدها نشيد دستيار مامون نيز با پشتيباني هند به قدرت رسيد. اما مالديو به دنبال روي کار آمدن يامين برادر ناتني عبدالقيوم در سال 2013 با شکست دادن نشيد شروع به متمايل شدن به سمت پکن کرد.
يامين ميراث دمکراتيک نشيد و مخالفان سياسي خود را از ميان برداشت. دولت وي آزادي بيان و اجتماعات را محدود کرد و روزنامه نگاران و رسانه هايي که مطلبي عليه وي منتشر مي کنند با جريمه هايي سنگين روبرو مي شوند.
شرايط کنوني از نظر پکن فرصتي مناسب به شمار مي رود. چين تا سال 2011 حتي فاقد سفارت در مالديو بود و اکنون در سال 2018 يک بازيگر بزرگ در اين کشور به شمار مي رود.
در جريان سفر يامين به پکن در ماه دسامبر دو کشور يک موافقتنامه تجارت آزاد امضا کردند که بسياري از تعرفه ها را از سر راه صادرات مالديو به چين بر مي دارد و درهاي بازار اين جزيره را به روي کالاها و خدمات ساخت چين از جمله در زمينه هاي مالي، بهداشت و گردشگري باز مي کند.
چين اکنون اصلي ترين مبدا گردشگران مالديو است و پکن صدها ميليون دلار در طرح هاي گوناگوني از جمله توسعه يک فرودگاه و ساخت مجتمع هاي اقامتي در مالديو سرمايه گذاري کرده است.
اکنون چين به دقت بر تحولات مالديو نظارت دارد و در صورتي که شرايط به نفع نشيد تغيير کند موازنه قدرت به نفع دهلي نو تغيير خواهد کرد.