39 سال پیش ، چنین روزی یادآور درگیری مردم انقلابی نصف جهان با نیروهای امنیتی رژیم شاهنشاهی بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ در این روز تعدادی از همشهریان اصفهانی در راه انقلاب به شهادت رسیدند اما هیچگاه آمار دقیق آن از سوی نیروهای امنیتی و منابع بیمارستانی اعلام نشد.
در این روز تعدادی از همشهریان اصفهانی در راه انقلاب به شهادت رسیدند اما هیچگاه آمار دقیق آن از سوی نیروهای امنیتی و منابع بیمارستانی اعلام نشد.
بسیاری از مردم و مبارزان انقلابی اصفهان نیز از سوی حکومت استعماری پهلوی ربوده شدند و به زندانهای دور از شهر این رژیم انتقال یافتند. این تعداد همان افرادی بودند که پس از پیروزی انقلاب با بازگو کردن شیوه شکنجههای 6 روزه خود، رسواییهای بسیاری را برای رژیم طاغوت به بار آوردند.
این روزها در ایام ا... دهه مبارک فجر، دیار نصف جهان همراه با دیگر نقاط کشور به شكرانه سي و نه سال افتخار و اقتدارآفريني انقلاب اسلامی با پشتوانه اراده و اتحاد ملي سراسر شور و شوق است.
دهه مبارک فجر یادآور امتداد ندای ا... اکبر مردم حماسه آفرین اصفهان، ازگنبدهای فیروزهای نصف جهان تا قلب آسمان است.
یادآور روزهای ایستادگی مردم استان اصفهان درکنار دیگر هموطنانشان در برابر ظلم حاکمان زمانه و استعمارگران بیگانه.
اصفهانی ها همواره در وقایع مهم کشور از جمله پیروزی انقلاب اسلامی پیشگام بوده اند از تظاهرات ، تحصن و حکومت نظامی مرداد سال 57 تا ایستادگی مبارزان انقلابی این دیار و پیچیده شدن عطر بهار پیروزی در سراسر نصف جهان.
به فرمایش رهبر معظم انقلاب: " شناسنامهی مردم اصفهان این است. ایستادگی در راه درست، یعنی شهر انقلاب. قبل از پیروزی انقلاب در دوران طاغوت، در ده، پانزده شهر اعلام حکومت نظامی شد؛ در اصفهان چند ماه قبل از همهی شهرها و پیش از همهجا اعلام حکومت نظامی شد؛ این اصفهان است. شناسنامهی اصفهان این است: شهر انقلاب، شهر دین، شهر ولایت، شهر خدمت، شهر کار، شهر علم."
اصفهان با تقدیم بیش از 23 هزار شهید ، 48 هزارو 200 جانباز و سه هزارو 500 آزاده ، برترین آمار ایثارگری کشور را به خود اختصاص داده است که از این تعداد 214 شهید انقلاب هستند.
روزهای تاریخ سراسر حماسه اصفهان پیش از فجر
با مرور کردن لحظه لحظه وقایع انقلاب ، به راز جاودانگی انقلاب اسلامی در تاریخ جهان می توان پی برد و در این میان ناگفته های بسیاری از نقش آفرینی مردم استان اصفهان در این پیروزی شکوهمند خواندنی است.
اصفهان در مرداد 57 ، یادآوری ناآرامی ها و تظاهرات مبارزان انقلابی و خونین شدن چهره شهراست.
حدود دو هزار نفر از علمای اصفهان حوزههای علمیه را تعطیل کرده بودند و با همراهی بازاریانی که مغازه هایشان را بسته بودند به سوی منزل آیت ا... خادمی به راه افتادند.
ناآرامیها هر روز ادامه داشت ،در شامگاه نوزدهم مرداد 57 در تیراندازی نیروهای امنیتی شاه، چند نفر از تظاهرکنندگان شهید، عده ای مجروح و تعدادی نیز دستگیر شدند.
فردای آن روز ، مردم برای اطلاع از وقایع و کشتار شب گذشته، در مقابل بیت آیت ا... خادمی تجمع و سپس تظاهرات کردند.
در این روز در درگیری مردم با نیروهای انتظامی، تعداد زیای از مردم شهید و مجروح شدند، به طوری که کنترل شهر از دست نیروهای دولتی خارج شد و رژیم اقدام به اعلام نخستین حکومت نظامی کشور در اصفهان کرد که در ساعت 15:40 روز بیستم مرداد 57 از رادیو اصفهان پخش شد وعوامل رژیم در نقاط مختلف شهر اصفهان مستقر شدند.
اما این تهدیدها تأثیری در روحیه انقلابی مردم اصفهان نداشت و در فردای این روز علاوه بر تداوم درگیریهای خیابانی،اطلاعیههای گروه های مختلف مردم اصفهان، چندین بار نوشته، چاپ و توزیع شد که حکایت از توان مبارزان در شرایط سخت حکومت نظامی داشت.
با اعمال محدودیتهای ناشی از حکومت نظامی، روش مبارزه انقلابیان تغییر کرد و مردم اصفهان، شبها، هنگام منع عبور و مرور از راه پشت بام ها با مأموران درگیر و تظاهرات شبانه برگزار می کردند.
در روز بیست و دوم مرداد 57 اعلامیه پنج صفحه ای مشهور و بسیار حساس حضرت امام خمینی (ره) که نقش تعیین کنندهای در فرآیند بعدی رخدادهای انقلاب اسلامی داشت، یک روز بعد از تماس بیت حضرت امام خمینی(ره) با آیت ا... خادمی مصادف با روز هشتم ماه مبارک رمضان صادر شد.
در این اعلامیه رفتار رژیم پهلوی با مردم ایران به ویژه حوادث خونبار اصفهان و اعلام حکومت نظامی محکوم شده بود.حضرت امام خمینی(ره) در این اعلامیه، هدف نهضت را برپا کردن قوانین و احکام اسلامی برشمرده و ازگروه های مختلف مردم به ویژه نظامیان خواستند به صفوف مردم انقلابی بپیوندند.
پس از صدور این اعلامیه بر حجم اعتراضها و درگیریها افزوده شد. در خمینیشهر تظاهرات عمومی شبانه برگزار شد و مأموران امنیتی با شلیک گلوله، مردم را متفرق کردند.
در اصفهان ، چهارراه شیخ بهایی، اطراف مسجد هارونیه و خیابان مدرس، درگیری میان مردم و نظامیان شدت داشت. تهیه، تکثیر و توزیع انواع اطلاعیههای مردمی و پیامهای حضرت امام خمینی نیز در روز بیست و سوم مرداد ،مانند گذشته ادامه داشت واعلام حکومت نظامی تأثیری در فعالیت مبارزان انقلابی نداشت.
روز بیست و ششم مرداد 57 ، مردم اصفهان در پی تدارک برگزاری مراسم هفتم شهدای روز اعلام حکومت نظامی اصفهان بودند و رژیم نیز با همه قدرت در پی جلوگیری از آن بود.
روحانیان با کمک بازاریان و دانشجویان،این روز را عزای عمومی اعلام کرده و از همه مردم در خواست اعتصاب و تعطیل عمومی کردند و ساواک هم مراقبت های فراوانی را برای پیشگیری تجمع مردمی در این روز به کار گرفت.
در آذر 57 ( محرم )آنچه نظر همه را به خود جلب کرده بود، تظاهرات نوظهورى بود که این بار بر روى بام خانه ها و با فریادهاى ا... اکبر انجام مى گرفت؛ فریاد ا... اکبر بر فراز بامها در سراسر کشور از جمله اصفهان بلند شد.
شعارهاى مردم به مناسبت ماه محرم، لحن و آهنگ عاشورایى داشت؛ با مشت هاى گره کرده و صداهاى خشم آلود فریاد مى زدند: محرم ماه خون است پهلوى سرنگون است، نهضت ما حسینى است رهبر ما خمینى است.
پس از فرار شاه خائن از ایران دربیست و ششم دی سال 57 ، مردم اصفهان به خیابانها ریختند و شادی می کردند، مردم شور و حال خاصی داشتند،در بسیاری از خیابان های اصفهان، مردم شربت و شیرینی توزیع می کردندو این رویداد مهم تاریخی را جشن گرفتند.
پس از فرار شاه با پیام حضرت امام خمینی(ره) مردم در سراسر کشوردر تظاهرات میلیونی اربعین 57 ( اواخر دی 57) شركت كردند.
مردم اصفهان هم که همیشه در عرصه های مختلف حماسه آفرین بوده اند یکی از بزرگترین تظاهرات انقلابی خود را برگزار ودر میدان امام تجمع کردند؛
تجمع عظیم مردم اصفهان در این میدان با سخنرانی مرحوم استاد پرورش یار صدیق حضرت امام خمینی (ره) و از پیشگامان انقلاب اسلامی در اصفهان برگزار و نماز جماعت هم به امامت آیت ا... خادمی اقامه شد.
در سوم بهمن 57 هم افسران و همافران پایگاههای اصفهان، بوشهر و شیراز به حمایت از حضرت امام خمینی(ره) تظاهرات کردند و دراوایل همین ماه، مردم غیور اصفهان مجسمه پهلویها را از سبزه میدان و میدان انقلاب پایین آوردند و تکه هایش را روی زمین کشیدند و تا انتهای خیابان زینبیه اصفهان بردند.
ناگفته های نصف جهان از روزهای فجر انقلاب
انقلاب اسلامی، انقلابی یکپارچه و شکوهمند بود که همه ملت همیشه درصحنه و حماسی ایران از جمله استان اصفهان با شوری انقلابی، نقش مهمی در به ثمر رسیدن آن داشتند.
مردم اصفهان، ده روز قبل از این که حضرت امام خمینی (ره) وارد ایران شود، برای استقبال به تهران رفته بودند، جامعه معلمان اصفهان با 20 دستگاه اتوبوس راهی تهران و در مهدیه مستقر شدند.
ستاد استقبال از ورود حضرت امام خمینی(ره)، وظیفه انتظامات و نظم بخشی منطقه حساس بهشت زهرا را به دست اصفهانیها داده بود و این گونه شد که جامعه معلمان اصفهان، انتظامات سرتاسر خیابان بهشت زهرا و خود بهشت زهرا را به دست گرفته بودند.
پس از ورود حضرت امام خمینی (ره) به ایران در دوازدهم بهمن 57، اتوبوس های فراوانی مردم اصفهان را به سمت تهران جابجا کردند و اصفهانیها با دیدن لبخند حضرت امام(ره) ، خستگی راه و ظلم و ستم های چندین ساله شاه وشکنجه ها و دردها را از یاد بردند.
در این روز هیچیک از روزنامههایی که خبر ورود حضرت امام خمینی (ره) به ایران را درج کرده بودند روی دکههای اصفهان باقی نماند. مردم با دردست داشتن روزنامه، خبر ورود حضرت امام (ره) به ایران را به گوش هم میرساندند و طولی نکشید که در نصف جهان، سراسر میدان امام تا خیابان سپه، خیابان چهار باغ و میدان انقلاب مملو از جمعیتی شد که برای جشن ورود رهبر نهضت انقلابی ایران به کشور آماده میشد.
شهر آذین بسته شد و مردم نیز خود را برای استقبال با شکوه از رهبر انقلاب ایران آماده کردند. در این میان دانشگاه اصفهان، نیز به مرکز انقلابی تبدیل شده بود؛ مرکزی که همه فعالیتهای آن زیرزمینی و با احتیاط فراوان، اما با شور و اشتیاق بسیاری به گوش مردم میرسید و آنان را برای ادامه راه انقلاب آماده میکرد.
پس از سخنرانی حضرت امام خمینی (ره) در بهشت زهرا و صحبت های ایشان مبنی بر اینکه ارتش نباید زیر فرمان مستشاران آمریکا و بیگانه باشد، ارتش هم به مردم پیوست و شعار استقلال، آزادی جمهوری اسلامی سر می دادند..
همافرهای مرکز هوانیروز اصفهان نیز به مسجد سید آمدند و با انقلاب پیمان بستند و این یکی از حرکت های زیبای انقلاب اسلامی بود
سیزدهم بهمن 57 روزی بود که همه تندیسهای شاه فراری ایران از میدانها و خیابانهای اصفهان به پایین کشیده شد و در روز چهاردهم بهمن نیز پردهها و نشانههای حکومت طاغوتی پهلوی رنگ آتش به خود گرفت.
در تظاهرات پانزدهم بهمن 57 مردم اصفهان ، نیروهای امنیتی ، اجازه شلیک به سوی جمعیت تظاهرکننده را یافتند و در این روز بیش از۳۰ نفر از مردم انقلابی اصفهان شهید شدند.
فردای این روز، با آگاهی مردم از شهادت همشهریانشان، به خیابانها ریختند و در ابتدای کار، سنگرهایی ساختند تا آنها را از گزند تیر دشمنان انقلاب محفوظ نگاه دارد. مردم اصفهان روز سنگینی را همراه با نبرد و درگیری مسلحانه گذراندند.
هفدهم و هیجدهم بهمن 57 هم درگیریها همچنان ادامه داشت.. در این دو روز تعدادی از همشهریان اصفهانی در راه انقلاب به شهادت رسیدند اما هیچگاه آمار دقیق آن از سوی نیروهای امنیتی و منابع بیمارستانی اعلام نشد.
بسیاری از مردم و مبارزان انقلابی اصفهان نیز از سوی حکومت استعماری پهلوی ربوده شدند و به زندانهای دور از شهر این رژیم انتقال یافتند.
انقلاب اسلامی ایران دیگر در مسیر پیروزی قرار گرفته بود و سرانجام در روز بیست و دوم بهمن57 بود که عطر بهار پیروزی در سراسر کشور از جمله نصف جهان پیچید.
در این روز تاریخی، مردم اصفهان همگام با دیگر ملت ایران پیروزی انقلاب اسلامی را در این روز جشن گرفتند.
با پیروزی انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) ، معنای قدرت را نه تنها در جهان اسلام بلكه در كل جهان تغییر داد. قدرتی كه قبل از او متكی بر منابع و منافع مادی بود ، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، تبدیل به احترام به عقاید ، پرورش افكار و اطلاع رسانی شد.
در سی و نهمین سالگرد این پیروزی غرور آفرین و روزهای حماسه آفرین فجر انقلاب ، مردم ایران از جمله اصفهان در حال جشن و شادمانی سالگرد جوانه زدن شکوفه دادن استقلال،آزادی و سربلندی ایران اسلامی بر سرشاخههای درخت جوان انقلاب هستند تا اعلام کنند فریاد پرصلابت عدالتخواهی و شعار جاویدان استقلال، آزادی ، جمهوری اسلامی زنان و مردان انقلابی در تاریخ جهان همواره جاری است.
در این روزهای فجر آفرین، مردم همیشه در صحنه استان اصفهان در کنار دیگر ملت ایران با برگزاری جشن سال تولد انقلاب،ضمن تجديد ميثاق با آرمانهاي والاي حضرت امام خمینی(ره) و شهدا ،اعلام می کنند که در راستاي اطاعت از فرامين رهبري و حفاظت از دستاوردهاي سترگ انقلاب اسلامي لحظهاي از پاي ننشينند.
در این روزهای دهه مبارک فجر،هر جایی که در دیار استان اصفهان گذر کنید ، در گوشه گوشه اش پرچم سه رنگ انقلاب را به یاد روزهای گرم بهمن 57 قد برافراشته می بینید.
از سویی دیگردر نصف جهان، در شهری که قرنها تاریخ پرافتخار همدلی میان ادیان توحیدی را در سابقه خودبه یادگار گذاشته است، امسال نیزهمچون سالیان گذشته پیروان ادیان زرتشتی، مسیحی و کلیمی همپای مسلمانان در پاسداشت ارزش های انقلابی دهه مبارک فجر را گرامی می دارند.
نگارنده: سیده پروین امامی