شاخص دائوجونز در بازار بورس نيويورک در پايان معاملات دوشنبه 1175 واحد سقوط کرد که بيشترين کاهش در اين شاخص در تاريخ آمريکا به حساب ميآيد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما روزنامه گاردين چاپ انگليس نوشت: سرچشمه سقوط بازارهاي بورس در جهان، سقوط بازار بورس نيويورک در روزهاي جمعه و دوشنبه بوده است. شاخص داوجونز در بازار بورس نيويورک در روز جمعه 665 واحد سقوط کرد. اين شاخص در پايان معاملات روز دوشنبه نيز 1175 واحد سقوط کرد که بيشترين کاهش يک روزه در اين شاخص در تاريخ آمريکا به حساب ميآيد. بازار بورس وال استريت فقط در همين دو روز متواليِ کاري (شنبه و يکشنبه، بازار بورس آمريکا تعطيل است)، تمام مقاديري را که شاخص دائوجونز در سال 2018 کسب کرده بود، يکباره از دست داد.
علل سقوط بازار بورس نيويورک - که منجر به سقوط ساير بازارهاي بورس در جهان شده است - تا حدي پيچيده است که به شرح ذيل است: تورم در اقتصاد کشورهاي پيشرفته تا حدي افزايش يافته و به رقم 2 الي 3 درصد، رسيده است. البته چنين نرخ تورمي براي کشورهاي در حال توسعه، رقم خوبي به حساب مي آيد. در عين حال، بانک هاي مرکزي کشورهاي پيشرفته - و در رأس آنها بانک مرکزي آمريکا - براي مقابله با افزايش تورم، از افزايش نرخ بهره بانکي مدد مي جويند.
وقتي بهره بانکي بالا رود، نرخ سود وامهايي که بانکها اعطا ميکنند نيز بالا خواهد رفت. از اين رو، شرکتهاي بزرگ، ديگر نميتوانند «پول ارزانقيمت» (وامهاي کم بهره) از بانکها دريافت کنند و لذا فعاليتهاي اقتصادي، توليدي و تجاريِ آنها کاهش خواهد يافت. اين به نگرانيهاي فعالان در بازارهاي بورس دامن زده است. مزيد بر علت اين که در روز جمعه گزارشي مبني بر افزايش 2/9 درصدي ميانگين دستمزدها در آمريکا منتشر شد. از يک سو، اين به نفع دونالد ترامپ، رييس جمهور آمريکا بود، زيرا وي مدعي شده بود که در دوران يکسالهي رياست جمهوريِ وي دستمزدها در آمريکا به تدريج بالا رفته است.
اما از سوي ديگر، اين به مثابه تيغي دولبه براي ترامپ بود، زيرا ترامپ همواره به افزايش شاخص سهام در بازارهاي بورس آمريکا نيز مي نازيد، ولي انتشار خبر افزايش دستمزدها به سقوط بيش از پيش بازار بورس نيويورک دامن زد. علتش اين است که سرمايه گذاران در بازار بورس حدس ميزنند که افزايش دستمزدها به تدريج منجر به افزايش قيمت کالاها در فروشگاهها ميشود که به نوبهي خود نرخ تورم را بيش از پيش بالا ميبرد. در اين صورت، احتمال ميرود که واکنش بانک مرکزي آمريکا به افزايش بيش از پيش نرخ تورم تشديد شود و بانک مرکزي آمريکا نرخ بهره بانکي را حتي بيش از آن که ابتدا مد نظر داشت، افزايش دهد. اين مسئله باعث تشديد نگرانيهاي سرمايهگذاران در بازار بورس آمريکا شد که در روزهاي جمعه و دوشنبه به فروش سهامهايي که در اختيار داشتند، هجوم آوردند، که به نوبه خود منجر به کاهش قيمت سهام و سقوط شاخص بورس داوجونز و ساير شاخصهاي بورس در آمريکا و خارج از آن شد.
روزنامه گاردين پيشبيني کرد: از آنجايي که انتظار ميرود کاهش نرخ ماليات شرکتهاي بزرگ آمريکايي، که دونالد ترامپ - با کمک جمهوريخواهانِ کنگره - آن را به تصويب رساندند، به اين مسئله دامن خواهد زد، سرمايهگذاران آمريکايي، بيش از پيش نگران افزايش تورم و به دنبال آن، نگران افزايش نرخ بهره بانکي خواهند شد. اين مسئله ممکن است روند سقوط بازارهاي بورس آمريکا و بسياري ديگر از کشورهاي جهان را دستکم تا چند روز آتي تداوم بخشد.