به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاري رويترز، يونانيها در اعتراض به استفاده از واژه «مقدونيه» در هرگونه توافق ميان آتن و اسکوپيه در مقابل پارلمان اين کشور تظاهرات کردند.
تلاش هاي ميان يونان و مقدونيه براي حل و فصل اين مناقشه «اسمي» از زمان فروپاشي جمهوري يوگسلاوي سابق در سال 1991 به نتيجه نرسيده است. همين مناقشه مانع کشور مقدونيه براي پيوستن به ناتو و اتحاديه اروپا شده است.
يونان به اين دليل با نام «مقدونيه» مخالف است که خودش قلمرويي به نام «مقدونيه» دارد. آتن استدلال مي کند که استفاده از اين نام براي همسايه کوچک شمالي اش متضمن ادعاهاي حاکميتي بر خاک يونان است.
مقدونيه به سبب مخالفت هاي يونان، با عنوان «جمهوري سابق يوگسلاوي مقدونيه» در سازمان ملل پذيرفته شد و در سازمان هاي بين المللي از همين نام براي آن استفاده مي شود.
برگزارکنندگان تظاهرات روز يکشنبه انتظار دارند جمعيت زيادي براي راهپيمايي به خيابان بيايند.
بر روي بنري که در ميدان سينتاگما، صحنه اعتراضات ضدرياضتي از آغاز بحران بدهي يونان در سال 2010، نصب شده نوشته شده است: «مقدونيه يعني يونان.»
يکي از سخنرانان کليدي اين تجمع، ميکيس تئودوراکيس، موسيقيدان برجسته يوناني با شهرت جهاني است. چند ساعت قبل از برگزاري تظاهرات، مهاجمان ناشناس روي ديوار خانه اين هنرمند چپ گراي 93 ساله رنگ قرمز پاشيدند و شعار نوشتند. وي نماد مقاومت عليه حکومت نظامي 1967-1974 است.
حدود 300 هزار نفر در تظاهرات روز 21 ژانويه در سالونيک، پايتخت منطقه مقدونيه يونان شرکت کردند.
اين مناقشه اسمي باعث بروز خشم شديد در ميان مردم يونان شده است که مقدونيه - يک پادشاهي باستان تحت حکمراني اسکندر کبير - را بخش لاينفک سرزمين و ميراث خود مي دانند.
دولت چپ گراي يونان يک «اسم ترکيبي» با واژه اي که توصيف کننده مکان جغرافيايي است پيشنهاد داده است.
در نظرسنجي که روزنامه محافظه کار کاتيمريني در اين خصوص انجام داد حدود 70 درصد از يوناني ها با استفاده از واژه «مقدونيه» در هر راه حلي مخالف هستند.
اين مسئله در گذشته باعث مشکلات داخلي در يونان شده است؛ در سال 1992، دولت محافظه کار وقت مورد انتقاد شديد مخالفان سياسي قرار گرفت. امروز نيز همان حزب سياسي دولت کنوني را به خاطر تاکتيک هاي مذاکراتي مورد انتقاد قرار مي دهد.
نيکوس کوتزياس، وزير امور خارجه يونان هفته گذشته گفت کشورش در حال آماده کردن پيشنهادهايي است که مبناي مذاکرات با کشور همسايه خواهد بود.