سنت قصه گویی از گذشته های دور در اغلب شب نشینی ها، مجالس و محافلی که به مناسبت و بهانه های گوناگون تشکیل می شده نقش مستمر و پررنگی داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکزمهاباد، قصه گویی ازکهن ترین و مؤثرترین هنرهایی است که از گذشتگان و نسل به نسل به ما رسیده و در دنیای مدرن و پر از تکنولوژی امروز همچنان باقی مانده است.
کاک سعید 50 سال است با قصه گویی، تنور دورهمی های روستایی را در شبهای سرد و بلند سال گرم می کند.
این قصه گوی مهابادی می گوید: از 16 سالگی بخاطر علاقه ای که به قصه های فولکلور داشتم از روستایی به روستای دیگر می رفتم و این قصه ها را در ذهنم ثبت و ضبط می کردم.
کاک صدیق، یکی از روستاییان هم می گوید: قصه های زیادی از کاک سعید یاد گرفته ام و می خواهم این قصه ها را برای مردم یادآوری کنم. این قصه ها از نسلی به نسل دیگر منتقل شده تا راوی میراث گذشتگان باشد.
انورعزیزی، از دیگر روستاییان بخش خلیفان شهرستان مهاباد هم می گوید: حیف است دانسته های اینگونه افراد به نسل جدید منتقل نشود و این قصه ها به باد فراموشی سپرده شود.
وی می افزاید: این قصه ها ریشه در تاریخ و فرهنگ منطقه ما دارد.
سواره فتوحی کارشناس ادبی می گوید: بخش بزرگی از میراث فرهنگی و ادبی ایران که به ما رسیده، داستانها و افسانههایی است که نخستین بار از زبان همین نقالان در گذشته های دور شنیده شده است.
این کارشناس ادبی می افزاید: فرهنگ قصه گویی ریشه در ادبیات فولکلور و غنی منطقه و قدمتی کهن در تاریخ ایران دارد و این فرهنگ نسل به نسل از گذشتگان به ما رسیده و با وجود فن آوری های نوین هنوز توانسته جایگاه خود را حفظ کند.
فتوحی اضافه کرد: از نظر زبان شناسی، موضوع و رویدادهایی را که در این قصه های فولکلوریک روی داده، می توان در این قصه ها پیدا کرد و دوباره آنها را خواند ،اما زمانه تغییر کرده و قصه ها هم با آمدن فضای مجازی تا حدودی رنگ باخته اند.
محمدحسن فرخی جامعه شناس و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد هم می گوید: علاوه بر این تغییرات فرهنگی که در جامعه بوجود آمده، تغییرات اقتصادی هم این دگرگونی را موجب شده است.
این جامعه شناس افزود: قصه گویی و قصه نویسی یکی از بخش های بسیار مهم و تأثیر گذار و رایج هنری است و نقش تربیتی آن در ریشه سازی انسانها و جوامع بشری و سوق دادن آنها به سوی اهداف و مقاصد متعالی تأثیرگذار و سودمند است.
وی اضافه کرد: در قرآن کریم و تعالیم روح بخش انبیاء الهی و کتب آسمانی هم این شیوه برای القای پیام و تبیین آن همواره تأثیر گذار بوده است و قسمت عمده ای از آیات قرآن به تاریخ انبیاء، قصه ها و سرگذشت پیشینیان و حوادث عبرت آموز گذشتگان اختصاص یافته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی وگردشگری شهرستان مهاباد هم گفت: برای زنده نگهداشتن این قصه ها،چاره کار شاید به روز کردن آنهاست.
آرش شهابی افزود: درتلاش هستیم با کمک دستگاههای فرهنگی مثل آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان، این موضوع و میراث فرهنگی را ماندگار نگه داریم.
وی می افزاید: نقل آداب و رسوم گذشتگان هرچند کمرنگ شده اما همچنان نقل محافل و مجالسی است که مهمترین برکتش صفا و صمیمیت و دورهمی های بی ریاست.
دبیر: جنگلی