چنانچه آمريکا راهبرد خود را تغيير ندهد در درون گردابي عميق فروخواهد رفت.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روزنامه صباح چاپ ترکيه؛ طرح هاي آمريکا يکي پس از ديگري به تراژدي منجر مي شود و چنانچه واشنگتن راهبرد خود را تغيير ندهد، در درون گردابي عميق فروخواهد رفت.
صباح در مقاله اي به قلم برجان توتار نوشت: به نوعي مي توان گفت، مسئله اي که هنري کيسينجر وزير امور خارجه اسبق آمريکا از آن بيم داشت، به واقعيت پيوسته است.
کيسينجر از مدافعان طرح چهار ژاندارم بود که فرانکلين روزولت رئيس جمهور اسبق آن را مطرح کرده بود و بر اساس آن آمريکا، انگليس ، اتحاد شوروي و چين مي بايست در دوره پس از جنگ دوم جهاني، اداره امور جهان را بر عهده مي گرفتند.
کيسينجر بر اين باور بود که قرار گرفتن پايتخت هاي ديگر کشورها در يک صف در مقابل واشنگتن مي تواند خطر مرگبار باشد.
اين موضوع را همه مي دانند که اساس پيمان اتحاد با آمريکا در اروپا و آسيا را محاصره روسيه و چين از طريق ژاپن، هند، پاکستان، ترکيه و ايران تشکيل مي داد. اما راهبرد کيسينجر در زمينه ممانعت از نزديک شدن روسيه ، چين و ترکيه به يکديگر پس از سال دو هزار ميلادي فروپاشيد.
جهان به اندازه اي دچار تغييرات شد که حتي حکومت هاي طرفدار آمريکا در آفريقا و خاورميانه نيز شروع به دور شدن از واشنگتن کردند. بسياري از تحليلگران اين موضوع را نشانه مرگ سلطه آمريکا توصيف کردند. اعتماد متقابل ميان آمريکا و ديگر کشورهاي جهان در دوره پس از پايان جنگ سرد اکنون به پائين ترين ميزان رسيده است.
آمريکا با روسيه، چين و ترکيه در دوران پس از سال 1989 ميلادي درباره هيچ موضوع و يا مسئله مهمي به راه حل دست نيافت. ترکيه، روسيه و چين در اين سال ها به موازين بين المللي پايبند ماندند و با سياست هاي سلطه جويانه آمريکا نيز مخالفت کردند.
روسيه سياست پيوستن به خانواده بزرگ غرب را کنار گذاشت و ترکيه نيز در مسير همگرايي با اروپا ترمز را فشار داد و جهت خود را به طرف ديگر مناطق جهان تغيير داد. روسيه بجاي پيوستن به خانواده بزرگ غرب ترجيح داد که اتحاديه اوراسيا را به همراه ديگر بازيگران منطقه تشکيل دهد. آمريکا نيز براي جلوگيري از ايجاد چنين اتحاديه بزرگي امتيازاتي را به کشورهاي مختلف ارائه کرد اما اين اقدامات آمريکا بي نتيجه بود.
روسيه، ترکيه و چين حاضر به بر هم زدن اتحاد با يکديگر به نفع آمريکا نشدند. اين در حاليست که دولت آمريکا همچنان با روياي جهان تک قطبي حرکت مي کند و در اين زمينه به کمک گرفتن از گروه هاي تروريستي نيز اميد بسته است.
جان دان متفکر آمريکايي در اثر خود به نام نابودي جادوي دموکراسي که مارس 2015 ميلادي منتشر شد، با اشاره به اينکه به تدريج وارد دنياي جديدي مي شويم، مي نويسد: ما نيازمند معماري سياسي جهاني جديدي هستيم. همانگونه که گونه هاي در معرض انقراض رفتارهاي خود را تغيير مي دهند ما نيز بايد براي مقابله با طوفاني که نزديک مي شود، ديدگاه خود را تغيير دهيم.
وي تاکيد مي کند که بربر ناميدن ديگر از اين پس هيچ مشکلي را حل نخواهد کرد.
صباح نوشت: به نظر مي رسد، دولت آمريکا چنانچه راهبرد خود را تغيير ندهد، در درون گردابي عميق فروخواهد رفت. واشنگتن هر کاري انجام دهد، اين روند سرانجام به جهاني که داراي شمار بيشتري از قطب هاي قدرت است، منجر خواهد شد.