بسياري از رسانه ها؛ سخنراني سالانه رئيس جمهور آمريکا را پر حاشيه و در اغلب موارد بي پايه و غير واقعي توصيف کرده اند .
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما ؛ دروغ هاي دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا در اولين سخنراني ساليانه از وضعيت ايالات متحده آمريکا موسوم به "وضعيت اتحاد"، محافل سياسي و رسانه اي در جهان را شگفت زده کرد.
او در اين سخنراني، اظهارات يک ساله اخير خود را تکرار کرد و البته همچون گذشته تلاش کرد در برخي واقعيت ها دستکاري کرده و يا حتي آنها را وارونه جلوه دهد.
قبل از بررسي متن سخنراني، ابتدا به سابقه گزارش وضعيت اتحاد پرداخته مي شود و بعد از آن ويژگي هاي منحصر به فرد اين سخنراني از ادعاهاي بي پايه تا واقعيت بررسي مي شود.
" وضعيت اتحاد " چيست؟
همه روساي جمهوري آمريکا به جز در سال نخست رياست جمهوري خود بايد گزارشي از وضعيت کلي کشور ارائه دهند. اين سخنراني در نشست مشترک اعضاي مجلس نمايندگان و سنا در ساختمان کنگره برگزار مي شود.
تا ابتداي قرن بيستم، ارائه وضعيت اتحاد، اغلب از طريق ازسال گزارشي مکتوب به کنگره انجام مي شد، اما از آن زمان، روساي جمهوري اين گزارش را در قالب سخنراني ارائه مي دهند. تا چندين سال از عبارت "سخنراني سالانه رئيس جمهوري براي کنگره" براي توصيف اين سخنراني استفاده مي شد، اما از دهه 1930 عبارت سخنراني "وضعيت اتحاد" رايج شد.
هر عضو کنگره مجاز است يک مهمان را به سخنراني"وضعيت اتحاد" دعوت کند. رئيس جمهور و رئيس مجلس نمايندگان هر کدام مي توانند 24 مهمان براي اين مراسم دعوت کنند.
اعضاي کابينه، اعضاي ديوان عالي فدرال، مقامات ديپلماتيک و اعضاي ستاد مشترک ارتش هرکدام در اين سخنراني يک صندلي دارند. در زمان برگزاري مراسم سخنراني، يکي از اعضاي کابينه خارج از ساختمان کنگره در مکاني محافظت شده قرار مي گيرد تا اگر رئيس جمهور، معاون رئيس جمهور و رئيس مجلس نمايندگان مورد سوء قصد و ترور قرار گرفتند، اين فرد اداره کشور را برعهده بگيرد.
رئيس مجلس نمايندگان و معاون رئيس جمهور در دو صندلي مشابه در کنار هم پشت سر رئيس جمهور مي نشينند.
اين سخنراني معمولا يک ساعت طول مي کشد و در هنگام سخنراني اغلب شنوندگان بارها و بارها از روي صندلي بلند شده و با دست زدن براي رييس جمهوري، سخنان او را تاييد مي کنند. عموما اعضاي حزب رقيب، رئيس جمهور را تشويق نمي کنند.
حواشي اولين سخنراني !
- يک روز پيش از سخنراني ترامپ، مشخص شد بليط هايي که براي حضور افراد در سخنراني ساليانه توزيع شده بود، اشکال تايپي داشت و به جاي "استيت اف دي يونيون" کلمه "استيت آف دي يونيوم" تايپ شده بود !
- ملانيا و دونالد ترامپ بر خلاف روال با خودروهاي جداگانه به کنگره وارد شدند. اين در حالي است که فاصله زيادي از کاخ سفيد تا ساختمان کنگره نيست. ضمن اينکه ملانيا ترامپ درست يک دقيقه پيش از آغاز سخنراني شوهرش در محل مقرر حاضر شد. برخي رسانه ها اين مساله را نشان هايي از بروز اختلاف جدي ميان ترامپ و همسرش توصيف کردند !
- ترامپ در زمان انجام سخنراني، رفتارهاي عجيبي انجام مي داد که واکنش کاربران شبکه هاي اجتماعي را برانگيخت. وقتي حضار براي ترامپ دست مي زدند او هيجان زده مي شد و در مواردي حتي خودش نيز دست مي زد. صداي دست زدن او در ميکروفون شنيده مي شد و همين مساله با شکايت و گلايه شنوندگان و بينندگان اين سخنراني مواجه شد !
روان شناسان اين اقدام ترامپ را اثباتي بر ادعاهاي سابق خود مبني بر وجود اختلال خودشيفتگي در ترامپ مي دانستند.
راست و دروغ هاي ترامپ !
بخش عمده اي از ادعاهاي هاي ترامپ در سخنراني ساليانه اش در زمينه اقتصاد بود.
1- ادعاي اول، افزايش حقوق: او در بخشي از سخنراني خود گفت: " پس از سال ها رکود در حقوق و مزايا، بالاخره شاهد روند رو به افزايش حقوق ها هستيم. "
جيم تانکرسلي، يک کارشناس ارزيابي مشاغل، اين اظهار نظر ترامپ را خالي از واقعيت مي داند. به گفته وي، هر چند، حقوق ها در حال افزايش است، اما نرخ رشد، کندتر از آن چيزي است که در پايان دوره دوم رئيس جمهوري اوباما شاهد بوديم.
2- ادعاي دوم، ساخت کارخانه هاي خودروسازي بيشتر در يک سال رياست جمهوري ترامپ؛ رئيس جمهوري آمريکا ادعا کرد:" بسياري از شرکت هاي خودروسازي در يک سال گذشته کارخانه خودرو در داخل آمريکا ساخته و يا فعاليت هاي پيشين خود را گسترش داده اند که در چندين دهه گذشته، سابقه نداشته است. "
به گفته کارشناسان اقتصادي، اين ادعايي مبالغه آميز است؛ چرا که هر چند برخي شرکت هاي خودروسازي اعلام کرده اند، کارخانه هاي خود را در دوره رياست جمهوري ترامپ گسترش داده اند، اما اين چنين نبوده است که در چندين دهه گذشته، آمريکا شاهد ساخت کارخانه اي جديد يا گسترش کارخانه هاي خودروسازي نبوده باشد. به عنوان مثال، شرکت خودروسازي تويوتا در سال 2011، کارخانه جديدي در مي سي سي پي راه اندازي کرد. ايجاد شغل در بخش خودروسازي در دوره ترامپ تغيير محسوسي نداشته و حتي در مقايسه با سال 2016 کمتر هم شده است.
3- ادعاي سوم، پايان جنگ بر سر انرژي: ترامپ در سخنانش در اظهاراتي مغالطه آميز گفت: " ما به جنگ بر سر انرژي در آمريکا پايان داديم. جنگ بر سر زغال سنگ پاک و زيبا پايان يافته است. هم اکنون با افتخار اعلام مي کنيم که ما به صادرکننده انرژي به دنيا تبديل شده ايم. "
کورال ديون پورت، يک کارشناس بازار انرژي، اين ادعاي ترامپ را کذب محض مي داند. به گفته وي، آمريکا در حال حاضر، واردکننده صرف انرژي است و قرار است در دهه 2020(يعني فاصله بين سال هاي 2020-2030) آمريکا به صادرکننده انرژي تبديل شود. نتايج يک ارزيابي دولتي حاکي از اين است که آمريکا در سال 2017 براي اولين بار از سال 1957 يک صادرکننده گاز طبيعي شد و همچنان مهمترين صادرکننده زغال سنگ است، اما اين کشور همچنان واردکننده نفت خام است.
4- ادعاي چهارم، مهاجران بي سواد و بيکار هستند: در زمينه مهاجرت نيز ترامپ، ادعاهايي را مطرح کرد .
او در بخشي از اظهارات خود درباره مهاجران گفت: " نکته مهم در اين خصوص، پايان دادن با بخت ازمايي ويزاست. طرحي که براساس آن به شکل تصادفي بدون توجه به مهارت، شايستگي ها يا امنيت مردم ما به افراد گرين کارت مي دهند."
ران نيکسون،کارشناس مسائل مهاجرت اين ادعا را نادرست مي داند. وي مي گويد، براساس اين برنامه مهاجرتي، آمريکا هر ساله به پنجاه هزار نفر از مهاجران کشورهايي که نرخ مهاجرت از آنها به آمريکا پايين است، ويزا تعلق مي گيرد و اين افراد هم اکثرا داراي تحصيلات دانشگاهي و سابقه دو سال کار دارند.
5- ادعاي پنجم، مهاجران مي توانند، همه بستگان خود را به آمريکا بياورند؛ ترامپ گفت :" براساس نظام ورشکسته کنوني، يک مهاجر مي تواند شمار نامحدودي از بستگان دور خود را به آمريکا دعوت کند." !
نيکسون اين ادعا را نيز مغالطه خوانده و مي گويد: مهاجراني که کارت سبز يا شهروندي دريافت مي کنند، براي اينکه بستگان خود را وارد آمريکا کنند، بايد دادخواست تنظيم کنند و چنين دادخواستي به طور خودکار، ضمانت ورود به آمريکا نخواهد بود.
وضعيت پذيرش بستگان مهاجران قانوني هم فرايندي طولاني دارد به طوري که برخي از خواهر يا برادران مهاجراني که در سال 2004، دادخواست ويزا داده بودند تا به آمريکا بيايند، درخواستشان در ماه ژانويه 2018 در مرحله بررسي قرار گرفت.
جمع بندي
واکنش ها به اظهارات بي پايه و اساس ترامپ از همان پايان سخنراني آغاز شد. کامالا هريس، سناتور دموکرات از کاليفرنيا که احتمالا يکي از نامزدهاي حزب دموکرات در انتخابات 2020 است، در مصاحبه با شبکه خبري ام اس ان بي سي، لحن ترامپ را کاملا غيرمسئولانه و جنگ طلبانه توصيف کرد.
ترامپ در سخنراني خود بيشتر نقش يک بازيگر را ايفا کرد که فارغ از راست و دروغ بودن نقشش، فقط سعي مي کند، داستان را بازيگري کند. فيلمي که در کنگره آمريکا با يک هنرپيشه اکران شد، يک پيام واضح داشت و آن اين بود که آمريکا مرزهاي اخلاق را درنورديده است و حتي عالي ترين مقام اين کشور به سادگي به مردم دروغ مي گويد.
فرانک بروني، ستون نويس روزنامه نيويورک تايمز در مقاله اي سخنراني ترامپ را با واژه وانمود توصيف کرد. او نوشت، وانمود کردن به چيزي که وجود ندارد، تنها عبارتي است که بيش از همه به ذهنم خطور مي کند. دونالد ترامپ وانمود مي کند، دولتمرد است.
در نهايت سخنراني پر از ادعاهاي بي اساس ترامپ و رضايت 48 درصد از مردم آمريکا به اين سخنراني نشان مي دهد که دست کم نيمي از مردم آمريکا از اين مغالطه ها رضايت دارند.
========================================
نويسنده: تهمينه بختياري - کارشناس سياست در آمريکا .
.