بیش از ۲۲۰ نفر از شبه نظامیان تحت حمایت امارات و عربستان در مناطق جنوبی یمن کشته و زخمی شدند.
این روزها درگیریهای شبه نظامیان تحت حمایت امارات و عربستان با یکدیگر در مناطق جنوبی یمن به ویژه شهر مهم عدن به شکل کمسابقه ای شدت گرفته است به بطوری که بیش از ۲۲۰ نفر از طرفین درگیری ظرف ۲ روز کشته و زخمی شدند.
ریشههای اختلاف امارات و عربستان سعودی در جنوب یمن که اکنون به اوج رسیده است، به ژوئن 2016 باز میگردد؛ زمانی که عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور فراری و مستعفی یمن، «خالد محفوظ بحاح» نخست وزیر دولت مستعفی را که مورد حمایت امارات بود، از نخست وزیری برکنار کرد.
با این وجود، دو طرف اماراتی و سعودی به عنوان اعضای اصلی ائتلاف سعودی برای اینکه اختلافاتشان به صورت غیر علنی باقی بماند، به حملات خود علیه یمن بویژه در مناطق شمالی آن ادامه دادند تا اینکه در همان سال 2016، هواپیمای جنگی امارات در مرز یمن و عربستان هدف قرار گرفت و امارات متحده عربی نیز عربستان را متهم به سرنگونی هواپیمایش کرد و ریاض نیز در واکنش به آن، ابوظبی را به حمله به جنگندههایش در بیش از یک منطقه جنوبی متهم کرد.
اختلافات بین دو طرف سعودی اماراتی به صورت غیر علنی ادامه داشت، تا اینکه در ماه مه سال 2017 با برکناری «عیدروس الزبیدی» استاندار عدن و معاون وی علنی شد و این مسئله باعث آغاز تظاهرات و اعتراضهای هواداران الزبیدی و در نتیجه تشکیل «شورای انتقالی جنوب یمن» شد. شورای انتقالی جنوب یمن به ریاست الزبیدی در واقع چند روز پس از برکناری وی و معاونش از استانداری عدن به عنوان دو مقام پرقدرت وابسته به امارات توسط عبدربه منصور هادی، تشکیل شده است.
شورای انتقالی جنوبی به ریاست عیدروس الزبیدی استاندار برکنار شده عدن درماه مه گذشته با حمایت امارات و با هدف جدایی جنوب یمن از شمال آن تشکیل شده است که به گفته کارشناسان، اختلافات امارات و عربستان بر سر جنوب یمن با تشکیل این شورا افزایش پیدا کرده است.
با ادامه روند اختلافات و علنی شدن آن، هر کدام از کشورهای عربستان و امارات در یمن در صدد حذف دیگری برآمدند، آن هم به رغم اینکه طرفین توافق کردند در جنگ علیه ارتش یمن و انصارالله که کنترل تمام استانهای شمالی را در دست دارد، متحد باشند. بر این اساس عربستان سعودی به دنبال سیطره بر شمال یمن تا صنعا بوده است و امارات متحده عربی از شبه نظامیان وابسته به ائتلاف در استانهای جنوبی حمایت میکند.
زیادهخواهیهای امارات و عربستان در یمن اکنون منجر به اختلافات گستردهای در میان ساکنان جنوب یمن شده است و عملا مردم این منطقه را به دو طیف هوادار براندازی دولت مستعفی به ریاست عبدربه منصور هادی یا ادامه حمایت ها از آن تقسیم کرده است.
این موضوع ابوظبی را بر آن داشت که برای کاهش نفوذ عربستان سعودی در استانهای جنوبی یمن از جمله عدن تلاش کند و از همین روی شهر مهم بندری عدن طی روزهای اخیر شاهد شدیدترین تنش و درگیری بین شبه نظامیان وابسته به شورای انتقالی جنوب یمن وابسته به امارات و شبه نظامیان طرفدار عبدربه منصور هادی رئیس جمهور فراری دولت مستعفی یمن است و همه پروازهای ورودی و خروجی عدن نیز به حالت تعلیق درآمده است.
در همین خصوص نشریه آمریکایی هیل نوشت: عربستان در یمن به بنبست رسیده است و داستان واقعی یمن این است که عربستان از لحاظ نظامی در این کشور به دردسر افتاده و خطر احتمالی جنگی با دامنه گستردهتر وجود دارد که منافع ایران را با هزینه اندک تامین کند.
احمد بن دغر نخستوزیر دولت مستعفی یمن نیز با توجه به تشدید درگیریها عناصر مسلح تحت حمایت امارات و عربستان با یکدیگر در عدن اعلام کرد که جنگ و درگیری بین دو طرف در عدن هر چه سریعتر باید متوقف شود.
به نظر می رسد با توجه به اینکه در 2 روز گذشته تعداد زیادی از طرفین درگیر در عدن کشته و زخمی شدند و با توجه به واقعیتهای جدید در جنوب یمن و تشدید اختلافات و کشمکش بین عربستان و امارات بر سر نفوذ بویژه در جنوب یمن، انتظار میرود که درگیریها میان ریاض و ابوظبی در هفتههای آینده افزایش یابد، زیرا امارات عربی متحده مصمم است تا استراتژی خود را برای کنترل جنوب یمن و تسلط بر تمامی جزایر و بنادر سرعت ببخشد.
------------------------------
امین نجار