طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در (سال ۲۰۱۷)، در حال حاضر در جهان بیش از ۵۰ میلیون نفر به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و تا سال 2050 این تعداد به 130 میلیون نفر افزایش خواهد یافت،
چکیده مصاحبه پژوهشی:
ـ بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که بتدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود.
ـ بارزترین تظاهر زوال عقل، اختلال حافظه است.
ـ طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (سال ۲۰۱۷)، در دنیا هر ۳ ثانیه یک نفر به بیماری آلزایمر مبتلا میشود.
ـ در ايران هر ۱۱ و نیم دقیقه یک نفر به بيماري آلزايمر مبتلا میشود.
ـ اگر بدانیم چگونه مراقب سلامت مغز خود باشیم، دیگر نگرانی و ترس از آلزايمر نخواهيم داشت.
ـ به دليل نداشتن درمان قطعی بيماري آلزايمر، پیشگیری بر درمان در اشخاص و از جمله سالمندان از اهمیت زیادی برخوردار است.
پژوهش خبری صدا وسیما: طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در (سال ۲۰۱۷)، بیماری آلزایمر در دنیا هر ۳ ثانیه یک نفر به بیماری آلزایمر مبتلا میشود. در حال حاضر در جهان بیش از ۵۰ میلیون نفر به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و تا سال ۲۰5۰ این تعداد به 130 میلیون نفر افزایش خواهد یافت، حدود ۷۰ درصد از افراد مبتلا در کشورهای در حال توسعه هستند، در حالیکه ۸۹ درصد هزینه ی جهانی در کشورهای پیشرفته صرف می شود.
تقريبا 50 درصد اين آمار و ارقام مربوط به قاره آسياست و اين جاي نگراني دارد و نيز آخرین گزارش شیوع ابتلاء به آلزايمر در ایران نشان میدهد که هر ۱۱ و نیم دقیقه یک نفر به اين بيماري مبتلا میشود. غالباً این بیماری در افراد بالای ۶۵سال بروز پیدا میکند؛ گر چه آلزایمر زودرس (با شیوع کمتر) ممکن است زودتر از این سن رخ دهد.[1]
ابتلا به بیماری آلزایمر، از ترسهایی است که در افراد متعدد، دغدغه ابتلا به آن از دوران جوانی و میانسالی شروع میشود در صورتی که متخصصان معتقدند، اگر بدانیم چگونه مراقب سلامت مغز خود باشیم، دیگر نیازی به این همه نگرانی و ترس نیست، چرا که از هر 10 نفر سالمند بالای 60 سال، 9 نفر میتوانند از ابتلا به بیماری آلزایمر درامان بمانند.[2] ... در این زمینه گفتگویی داریم با آقاي دکتر دلبري، دکتراي تخصصي طب سالمندان[3] در باره بيماري آلزايمر .
تاریخچه آلزایمر
در سال ۱۹۰۱، روانشناس و عصبشناس آلمانی «آلویز آلزایمر» اولین مورد این بیماری را کشف و در مورد آن نوشت، که بعدها به بیماری آلزایمر معروف شد. نام بیماری از او گرفته شده است. بیمار یک زن ۵۰ ساله بود به اسم «آگوست دتر». آلویز آلزایمر این زن را از زمان بستری شدنش در آسایشگاهی در شهر فرانکفورت تا زمان مرگ او در سال ۱۹۰۶ همراهی کرد.
بيماري آلزايمر چيست؟
بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که بتدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه است. اختلال حافظه معمولاً بتدریج ایجاد شده و پیشرفت میکند.
در ابتدا بیماری آلزایمر 10 علامت هشدار دارد:
اختلال حافظه، اختلال در انجام وظایف روزمره، گم کردن زمان و مكان، اختلال در گفتار، اختلال در قضاوت، اختلال در تفكر، تغییر در خلق و خو، جابهجا گذاشتن وسایل، از دست دادن یا كاهش انگیزه زندگی، تغییرات شخصیتی.
افرادي که در مراحل اوليه آلزايمر هستند عملکردشان کاهش مييابد يعني سرعت در انجام کارشان پايين ميآيد به طور مثال خانمي که در مدت زمان معيني آشپزي ميکرد زماني که در آستانه آلزايمر باشد سرعت عملش کاهش مييابد. اين اشخاص (فرد بيمار) به زندگي و کارهايش بيتفاوت ميشود و شور و هيجاني که که قبلا در زندگي داشت ديگر ندارد و نيز تمايل به انجام کارهاي جديد ندارند.
همچنان که بيماري پيشرفت ميکند علايم بيماري بيشتر مي شود و در نهايت بيمار دچار توهم ميشود.
آیا آلزایمر قابل درمان است؟
خير؛ با توجه به نامشخص بودن دلیل این بیماری و نداشتن درمان قطعی، پیشگیری بر درمان در اشخاص و از جمله سالمندان از اهمیت زیادی برخوردار است.
تحقیقاتي که اخیراً براي پیشگیری از آلزایمر انجام شده است رعايت نکاتي چند در پيشگيري موثر است، از جمله:
- تمرینات فکری: مطالعه، بازی های فکری، حل جدول و...
- تمرینات بدنی: 30 دقیقه ورزش روزانه از جمله پیاده روی، باغبانی، تمیز کردن منزل و... می تواند نوعی ورزش باشد.
- نوشیدن مایعات به اندازه کافی: کم آبی، مهم ترین فاکتور متغیر برای از دست دادن حافظه است. آب ميوه هاي طبيعي و نوشابه هاي بدون الکل را هم شامل ميشود.
- بررسی منظم سلامت قلب، فشار خون، کلسترول، قند خون و تعادل وزن از سنین پایین میتواند مانع ابتلا به آلزایمر از 60 سالگی به بعد شود.
- داروهای مصرفی: ترکیب بعضی از داروها باعث گیجی، فراموشی و یا آسیب بلند مدت به حافظه شود.
پيروي از رژیم غذایی سالم: مصرف حداقل 5 نوع میوه و سبزی تازه. سبزیجات پهن برگ مثل بروکلی، اسفناج و کاهو برای پیشگیری از آلزایمر بسیار مفید است.
توصيه هاي دکتر دلبري به خانواده هاي سالمندان
سخن آخر
زمينه هاي بروز آلزايمر ارثي و اکتسابي است؛ علايم آلزايمر از خفيف به شديد هويدا مي شود؛ در نوع خفيف از اختلال در حافظه شروع ميشود و به اختلال در شخصيت شدت مي يابد. در نوع متوسط تمرکز فرد کاهش و پس از آن توهم و شک به اطرافيان شديدتر مي شود. در نوع شديد از اختلال در تشخيص افراد نزديک شروع مي شود و علايم ديگري از جمله ايجاد تشنج و اختلال در خواب و مشکلات عديده ديگر مثل از دست دادن کنترل ادرار و ... را نشان ميدهد. درمان پيشرفت هاي براي اين بيماري وجود ندارد و اصل بر پيشگيري و کنترل علايم بيماري است.
پژوهش خبری // مریم عابدی
---------------------------
[1] . اگر می خواهید به آلزایمر مبتلا نشوید این نکات را جدی بگیرید؛ عصرايران، 15/6/94
[2] . عدم ابتلا به آلزایمر با این کارها؛ دکتر سلام، 18/6/94
[3] . مصاحبه پژوهشی با؛ آقاي دکتر احمد دلبری، دکتراي تخصصي طب سالمندان