به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاري شين هوا، انتخابات رياست جمهوري فنلاند روز يکشنبه در شرايطي برگزار مي شود که طبق نظرسنجيها سولي نينيستو Sauli Niinist رئيس جمهور فعلي اين کشور نسبت به رقباي خود از بخت بيشتري براي پيروزي برخوردار است.
نينيستو به علت توانمنديهاي خود در هدايت فنلاند در يک فضاي ژئوپليتيک متشنج ميان يک همسايه قدرتمند به نام روسيه و اتحاديه اروپا از اعتماد و حمايت گسترده مردم برخوردار است.
نينيستو از سال 2012 که قدرت را در فنلاند به دست گرفت با مهارت توانست فنلاند را که در گذشته از سرزمينهاي امپراطوري روسيه بوده است ( از 1809 تا 1917)، به سازمان پيمان آتلانتيک شمالي (ناتو) نزديک کند و در عين حال از رويارويي و اختلاف با روسيه که در بحران اوکراين و شبه جزيره کريمه در برابر اتحاديه اروپا و متحدانش به ويژه آمريکا قرار گرفته است، بپرهيزد.
فنلاند با داشتن يک هزار و سيصد و چهل کيلومتر مرز مشترک با روسيه، در ميان کشورهاي عضو اتحاديه اروپا طولاني ترين مرز را با اين کشور قدرتمند دارد.
يوهانا آنسلوئوما مدير تحقيقات شبکه مطالعات اروپا وابسته به دانشگاه هلسينکي مي گويد فنلانديها در حال حاضر فقط به دنبال آرامش و ثبات هستند و در اوضاع ژئوپليتيک نه چندان آرام منطقه، به هيچ وجه به دنبال تغيير و تحول نيستند.
نينيستو که در فنلاند از محبوبيت و مقبوليت بسيار بالايي برخوردار است، به احتمال زياد در همين دور اول انتخابات رياست جمهوري پيروز خواهد شد. نتايج آخرين نظرسنجيهاي صورت گرفته در فنلاند حاکي از آن است که وي در دور اول بين پنجاه و يک تا شصت و سه درصد آرا را به دست خواهد آورد در حالي که رقيب وي پکا هاويستو از احزاب سبز تنها سيزده تا چهارده درصد آرا را از آن خود خواهد کرد.
دفاتر اخذ راي از ساعت نه به وقت محلي (هفت به وقت گرينويچ) باز خواهند شد و ساعت بيست به کار خود پايان خواهند داد. رئيس جمهور فعلي فنلاند و همچنين بيش از سي و شش درصد از سه ميليون و پانصد هزار واجد شرايط انتخابات در فنلاند، پيشاپيش راي خود را به صندوقها انداخته اند.
اگر هيچ يک از نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري فنلاند نتوانند در دور اول پنجاه درصد آرا را به دست آورند، دور دوم انتخابات يازدهم فوريه برگزار خواهد شد.
رئيس جمهور فنلاند که فرمانده نيروهاي مسلح کشور نيز محسوب مي شود، اداره امور بين المللي و دفاعي کشور را با دولت تقسيم مي کند اما در مسايل مربوط به اروپا اختيارات لازم را براي اتخاذ تصميمات نهايي ندارد.
اصلي ترين ماموريت نينيستو در سمت رياست جمهوري فنلاند اين بوده است که کشورش را تحت حمايت سپر هسته اي آمريکا قرار دهد بدون اين که با روسيه ولاديمير پوتين دچار تنش يا اصطکاک شود.
مقامات روسيه بارها در فرصتهاي مختلف به فنلاند هشدار داده اند موضع عدم تعهد نظامي خود را کنار نگذارد.
سولي نينيستو با ولاديمير پوتين همتاي روس خود روابط دوستانه و نزديکي دارد به طوري که با وي مسابقه هاکي مي دهد و در نمايش اوپرا نيز شرکت مي کند.
يوهانا آنسلوئوما افزود راهبرد و تاکتيک نينيستو در امور مختلف به ويژه مديريت روابط با ولاديمير پوتين موفقيت آميز بوده است. مردم فنلاند احساس مي کنند که وي توانايي و ابزار لازم را براي مقابله با چالشهاي فراروي کشورشان دارد.
رئيس جمهور فنلاند اواسط ژانويه در مراسمي که به مناسبت سالگرد تشکيل نيروهاي مسلح ملي فنلاند برگزار شده بود، تاکيد کرد يکي از اصلي ترين اهداف سياست خارجي و امنيتي فنلاند در سالهاي اخير اين بوده است که از کشيده شدن به يک مناقشه مسلحانه بپرهيزد.
به همين علت بايد گفت بر خلاف آن چه کشورهاي حوزه درياي بالتيک انجام دادند، مسئله الحاق فنلاند به ناتو مطرح نيست چرا که مسکو چنين کاري را دليل يا بهانه اي براي جنگ قلمداد مي کند.
تيوو تيوينن استاد سياست بين المللي در دانشگاه هلسينکي معتقد است در کارزار انتخاباتي اين دوره، رويکرد غيرشفاف نينيستو در خصوص الحاق فنلاند به ناتو يک راهبرد موفق بوده چرا که با اين کار وي توانسته است هم راي دهندگان فنلاندي موافق عضويت در ناتو و همچنين مخالفان عضويت در اين ائتلاف را به خود جلب کند.
نينيستو که از اواسط دهه نود ميلادي فعاليت در سطوح عالي قدرت در فنلاند را تجربه کرد، در سال 1948 در يک خانواده کارگري در غرب فنلاند متولد شد. وي که از اعضاي حزب محافظه کار " ائتلاف ملي" است از سال 1995 تا 1996 وزير دادگستري بود، سپس از سال 1996 تا 2003 وزير دارايي شد و توانست در سالهاي پاياني قرن گذشته کشورش را از رکود اقتصادي خارج کند و سپس آن را به جمع کشورهاي منطقه يورو وارد کند.
نينيستو که دو فرزند دارد در سال 1995 همسرش را در سانحه رانندگي از دست داد و سال 2004 نيز نزديک بود خودش در سونامي تايلند کشته شود.