همپیمانی کویت و قطر در برابر عربستان و امارات
به نظر می رسد کویت پس از قطر، با احساس خطر از رویکرد تهاجمی عربستان، سیاست مماشات خود را به مقاومت و ائتلاف سازی در برابر ریاض تغییر داده است.
از زمانی که عربستان رویکرد هجومی در سیاست خارجی خود در پیش گرفته، کویت یا سیاست بی طرفی اتخاذ می کرد و یا اینکه تظاهر به همکاری می نمود اما به تازگی رویکرد جدیدی در رفتار کویت مشاهده می شود که به نوعی از پایان سیاست مماشات و گرایش به مقاومت در برابر عربستان حکایت دارد که این به نوعی از تهدیدها و مخاطراتی پرده بر می دارد که از جانب عربستان و همپیمانان منطقه ای و خارجی آنها متوجه این کشور است.
در این راستا کویت نه تنها در برابر اهانت های ترکی آل شیخ وزیر مشاور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به سبب سفر خالد الروضان وزیر تجارت و صنایع کویت به قطر ساکت نماند و عبدالعزیز الفایز سفیر عربستان در کویت را احضار کرد بلکه ناصر صباح احمد الصباح وزیر دفاع و سرلشکر ستاد محمد الخضر رئیس ستاد مشترک ارتش خود را در راس یک هیات بلندپایه دفاعی راهی قطر کرد و این در حالی است که سه روز قبل از آن خود میزبان وزیر دفاع قطر بود.
به نظر می رسد چند عامل موجب شده است که روابط و همکاری های دفاعی میان کویت و قطر افزایش و گسترش یابد و دو طرف به مناسبت های مختلف به همفکری و تبدل نظر دفاعی با یکدیگر بپردازند.
نخست اینکه کویت اکنون تهدیدهای عربستان و امارات را بیش از پیش احساس می کند و از این نگران است که این دو کشور مهاجم با کویت همین کاری را کنند که با بحرین و یمن کردند. از این رو این کشور در رویارویی که بین قطر از یکسو و امارات، عربستان و بحرین از دیگر سو در جریان بود بتدریج به سمت قطر شیفت پیدا کرده است و می خواهد با کمک این کشور ائتلاف مشابهی را در برابر امارات و عربستان تشکیل دهد. به نظر می رسد کویت نیز رایزنی های بین المللی و منطقه ای خود را افزایش و گسترش خواهد داد و از میزبانی نشست بین المللی بازسازی عراق به عنوان فرصتی برای این یارگیری استفاده خواهد کرد.
دوم اینکه قطر نیز نه تنها تهدیدهای ناشی از امارات و عربستان را پایان یافته تلقی نمی کند بلکه درست برعکس با توجه به افشای ابعادی از پشت پرده بده و بستان های صورت گرفته میان عربستان و امریکا و رژیم صهیونیستی از این هراس دارد که خود نیز بخشی از این بده و بستان ها باشد. حذف قطر از نقشه موزه امارات و تعرض هواپیماهای این کشور به حریم قطر از جمله علایم هشدار دهنده در این زمینه است که دوحه را بر آن داشته است که به خرید سامانه های دفاع هوایی اس -400 از روسیه روی آورد. با توجه به اینکه خرید و استقرار این سامانه ها با ادامه پایگاه هوایی امریکا و فرماندهی نیروهای مرکزی این کشور در قطر همخوانی ندارد لذا این اقدام قطر می تواند نشانه ای از پایان حضور نظامی امریکا در این کشور و انتقال نیروها و پایگاههای آن به عربستان و امارات نیز باشد که سفر اخیر ژنرال جوزف وتل رئیس ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا به عربستان این احتمال را جدی نشان می دهد.
-------------------------------------
احمد کاظم زاده