خراسان جنوبی دومین استان کشور در جمعیت شتر است که استفاده از ظرفیت های این نعمت الهی مغفول مانده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، این استان 29 هزار و 800 نفر شتر دارد که به طور متوسط سالانه 150 تا 180 تن پشم از آن حاصل می شود اما کمتر کسانی پیدا می شوند که از این محصول، وسایل قابل استفاده ای تولید کنند.
کلاه، جوراب، مچ بند، زانو بند و کمر بند طبی و روکش صندلی از جمله دست ساخته هایی است که از پشم شتر درست می شوند و به دلیل خواص پشم شتر نقش بسزایی در گرم کردن بدن و درمان دردهای مفصلی و استخوانی دارند اما گاهی یا بازاریابی این محصولات سخت می شود یا کالاهای چینی مشابه این محصولات، جایی برای فروش آن نمی گذارند و مشتری های این محصولات را به گروه های خاص تبدیل می کنند.
«کمتر کسی پشم شتر را جمع آوری می کند»
خانم قربی یکی از تولیدکنندگان محصولات پشم شتر که در شهرستان طبس زندگی میکند، می گوید: به دلیل اینکه مراحل تبدیل پشم شتر به نخ سخت و هزینه آور است کمتر کسی از شتر داران اقدام به جمع آوری این محصول می کند و من هم که خود شتر ندارم مشقت زیادی برای جمع آوری این محصول، شستشو، ریسندگی و جداسازی آن از کرک و مو می کشم و از طرفی چون هر یک از مراحل ذکر شده بر روی پشم شتر را یک فرد انجام می دهد هزینه بالایی در تولید محصولات از پشم شتر صرف می شود که این خود سبب افزایش قیمت این محصولات و کمتر شدن مشتری ها می شود. به همین دلیل خیلی ها بدون اطلاع از سختی کار و هزینه بالایی که فرآوری پشم شتر دارد، کمربند ها و زانو بندهای مشابه چینی با الیاف مصنوعی را از بازار تهیه می کنند که ارزانتر است، اما خواص محصولات ساخته شده از پشم شتر را ندارد.
« من مشتری های خاص خود را دارم»
افشین کاظمی یکی از پرورش دهندگان شتر خراسان جنوبی در شهرستان سربیشه است که در یک مجتمع یک هکتاری 80 شتر شیرده را پرورش می دهد و توانسته با کمک خانواده اش مراحل جداسازی، شستشو، ریسندگی و تولید محصولات پشم شتر را همگی در همین مجتمع پرورش شترش انجام دهد و به همین علت تولید محصولات پشم شتر برایش به صرفه در می آید.
افشین کاظمی می گوید: من به دلیل تعامل با دامداران زیادی، همیشه مشتری های خاص خود را دارم که یا خود برای تهیه محصول مورد نظرشان به مجتمع من مراجعه می کنند و یا تلفن می زنند تا برایشان ببرم اما مرکز یا فروشگاه ثابتی برای فروش محصولاتم ندارم.
« قیمت 7 میلیون تومانی لباسهای پشم شتر»
وی افزود: برخی از محصولاتم مانند ابای پشمی 6 تا 7 میلیون تومان قیمت دارد اما هنوز درست نکرده، پیش فروش می کنم چرا که سریع با استقبال مشتریان روبرو می شود.
این پرورش دهنده شتر می گوید: از آغاز امسال سفارش ساخت 3 هزار روکش صندلی ماشین را داشتم که رانندگان برای جلوگیری از دردهای کمر حین رانندگی از آن استفاده می کنند.
از گفته های این تولیدکننده محصولات پشم شتر معلوم می شود که به دلیل ارزش بالای پشم شتر می توان آن را به صنعتی پر درآمد تبدیل کرد که این خود لازمه معرفی محصول و خواص آن و بازاریابی مناسب آن توسط مسئولانی همچون مدیران میراث فرهنگی دارد.
«تولیدات پشم شتر در خراسان جنوبی جزء هنر و صنعتهای نوپاست»
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی ضمن حمایت از این صنایع دستی می گوید : تولیدات پشم شتر در خراسان جنوبی جزء هنر و صنعت های نوپاست از این جهت که گرچه قدمتش به سالیان دور بر می گردد اما هم اکنون کارگاه های محدودی در خصوص آن در شهرستانهای خوسف، طبس و نهبندان وجود دارد .
عباس زاده افزود : برای رونق تولیدات صنعتگران و هنرمندان در این حرفه از طریق کارگروه اشتغال استان حمایت خواهیم کرد و به صورت ویترینی هم از این محصولات جدید در نمایشگاه های بین المللی استفاده می کنیم.
پشم تنها یکی از محصولات تولیدی از شتر است که می تواند این همه سودآور باشد در حالیکه می توان از محصولات دیگر این حیوان همچون شیر و روغن کوهانش نیز صنایع پر درآمدی بر پا کرد. چرا که بر پا کردن این صنایع با توجه به جمعیت شتر خراسان جنوبی به صرفه است.