مجري شبکه تلويزيوني سي ان ان در ارتباط با تحولات اخير در سوريه با ابراهيم کالين سخنگوي رئيس جمهور ترکيه گفتگو کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلويزيوني سي ان ان، کريستين امانپور در ابتداي برنامه گفت روابط بين واشنگتن و هم پيمان ديرينه اش يعني ترکيه، به سطحي جديد و خطرناک رسيده است. اين در حالي است که نيروهاي ترکيه سرگرم عمليات هوايي و زميني عليه نيروهاي کرد تحت حمايت آمريکا در شمال سوريه هستند. مقامات ترکيه که يکي از هم پيمانان کليدي ناتو محسوب مي شود، مي گويند شبه نظاميان کرد تحت حمايت آمريکا، يک گروه تروريستي هستند.
در حالي که آمريکا، اين گروه را يک نيروي نيابتي حياتي براي خود قلمداد مي کند که با داعش جنگيدند و آنها را شکست دادند و با وجود اين گروه نيروهاي خود را براي حضور در اين نبرد به منطقه اعزام نکرد. جميز ماتيس وزير دفاع آمريکا از ترکيه خواسته است در عمليات نظامي اش، از خود خويشتن داري نشان دهد . امانپور گفت در اين باره با ابراهيم کالين سخنگوي رياست جمهوري ترکيه گفتگو کردم.
امانپور در ابتداي مصاحبه از ابراهيم کالين پرسيد به نظر مي رسد که با شرايطي بسيار خطرناک مواجه هستيم. شما عمليات را آغاز کرده ايد و به طور مستقيم در حال رويارويي با نيروهاي تحت حمايت آمريکا و حضور آمريکا در اين منطقه هستيد. چگونه اين اتفاق در حال رخ دادن است؟
کالين در پاسخ گفت ما چند ماه پيش يا مي توانم بگويم يک سال است که اين موضوع يعني حمايت از شبه نظاميان ي پ گ را به نام مبارزه با داعش مطرح کرديم اما تاکنون پاسخي متقاعد کننده يا نتيجه اي مثبت از طرف آمريکايي يا کشورهاي منطقه دريافت نکرديم . ما به اين دليل اين اقدام را در پيش گرفتيم که امنيت ملي را در راستاي مرزهاي خود حفظ کنيم. طي سال گذشته شماري حملات در اين مناطق رخ داد . هفتصد حمله طي سال گذشته از سوي منطقه عفرين صورت گرفت که واحدهاي ي پ گ آن را تحت کنترل خود دارند. همچنين يک سري عمليات مرزي در هر دو طرف انجام شد . ما چندين بار اين موضوع را مطرح کرديم و در نهايت بايد اقدام مي کرديم تا از مرزهاي خود حفاظت کنيم. و همان گونه که مي دانيد ي پ گ در واقع شاخه پ ک ک در سوريه است و پ ک ک در فهرست سازمان هاي تروريستي آمريکا و اتحاديه اروپا قرار دارد. و ما نمي توانيم اجازه دهيم چنين سازمان تروريستي نوعي خودمختاري يا ساختار دولتي در راستاي مرزهاي ما ايجاد کند .
امانپور پرسيد اسمي که شما به آن اشاره کرديد همان نيروهاي کرد هستند که آمريکا از برخي از آنها حمايت مي کند. آيا اين اقدام سبب مي شود دو هم پيمان ناتو در مقابل يکديگر قرار گيرند؟ شما در حال انجام دادن چه اقداماتي هستيد تا اطمينان حاصل کنيد وارد يک جنگ تمام عيار با هم پيمان اصلي خود در ناتو يعني آمريکا نمي شويد؟
کالين در پاسخ گفت نخست بايد بگويم که آمريکايي ها در منطقه عفرين حضور ندارند. آنها بيشتر در منطقه منبج مستقر هستند که در شرق رودخانه فرات واقع شده است. ما اکنون درباره بخشي غربي اين کشور در راستاي مرز با ترکيه صحبت مي کنيم. دوم اين که، البته که ما اين عمليات را با هم پيمانان خود هماهنگ کرده ايم. ما با هم پيمانان خود گفتگو کرده ايم . ما با آمريکا گفتگو کرديم . ما با کشورهاي گروه پنج (چين، فرانسه، روسيه، انگليس و آمريکا) گفتگو کرديم. رئيس جمهور ما با رئيس جمهور مکرون صحبت کرد. او قرار است با رئيس جمهور پوتين هم صحبت کند. او همچنين قرار است فردا با رئيس جمهور ترامپ گفتگو کند. ما در يک چرخه ديپلماتيک حضور داريم تا همگان درک کنند ما در حال انجام دادن چه اقداماتي هستيم. ما در اين باره شفاف عمل کرده ايم زيرا امنيت ملي ما در معرض خطر قرار گرفته است. اجازه دهيد بر اين موضوع تأکيد کنم که اين نوعي عمليات عليه عفرين يا سوريه نيست، اين عمليات عليه يک شبکه تروريستي که ادعا مي کند نماينده کردهاست اما اين موضوع حقيقت ندارد زيرا هزاران کرد هستند که به ايدئولوژي مارکسيسم و لنينيسم پ ک ک باور ندارند و ما با يک مسئله مهم در تاريخ مدرن مواجه هستيم و آن اين که دولت آمريکا تصميم گرفته از يک سازمان مارکسيست و لنينيست حمايت کند و چنين گروهي را به عنوان هم پيمان خود در سوريه انتخاب کرده است.
امانپور گفت نکته همينجاست. واضح است که آمريکايي ها به طور کامل از حساسيت شما در مورد اين گروه هاي مختلف کرد به خوبي آگاهي داشتند. اما آنها مي گويند شما يک تمايل مشترک براي مبارزه با داعش داريد و اين ها همان نيروهايي هستند که آمريکا آنها را براي مبارزه با داعش مسلح کرد تا نخواهند شمار زيادي از نيروهاي آمريکايي را به منطقه اعزام کنند. اين همان چيزي است که اشتون کارتر وزير دفاع سابق آمريکا نيز بر آن تأکيد کرد. کارتر در سخناني گفت: «ما بايد از خودمان محافظت کنيم. و اکنون ما بايد اين پيروزي را حفظ کنيم. و اين بدان معناست که بايد اجازه دهيم افرادي که در اين منطقه زندگي مي کنند به روشي بر اين منطقه حاکميت داشته باشند که از حاکميت داعش به مراتب بهتر است. اکنون اين کردها در واقع، در اين منطقه زندگي مي کنند. از اين رو، اين ايده که آنها بايد بر اين منطقه حاکميت داشته باشند چيزي است که بايد انجام شود. همچنين بايد بگويم که ما به ترکيه به عنوان يک هم پيمان ناتو نياز داريم تا اطمينان حاصل کنيم که همچنان مي توانيم اين کردها که بخشي از اين نيروها در سوريه هستند، عليه ترکيه نمي شوند. »
امانپور در ادامه از کالين پرسيد مي بينيد که او (اشتون کارتر) حساسيت شما را درک مي کند اما اين ها جنگجويان موفقي هستند که در اين منطقه ساکن هستند. آيا آمريکا مي تواند کاري انجام دهد تا به شما اطمينان دهد اين افراد تفنگ هاي خود را عليه شما يعني ترکيه نمي گيرند؟
کالين در پاسخ به اين سوال گفت يک اقدام قاطع وجود دارد که دولت آمريکا مي تواند و بايد انجام دهد و آن اين است که همه تسليحاتي را جمع آوري کند که در اختيار واحدهاي ي پ گ طي دو سال گذشته قرار داده است زيرا دليل قانع کننده موجود در وراي اين حمايت نظامي به ي پ گ، مبارزه با داعش بود. و آنها بارها به ما گفتند که زماني که تهديد داعش از بين برود، آنها ديگر از ي پ گ حمايت نظامي نخواهند کرد. اکنون داعش از بين رفته است اما متأسفته، حمايت يا کمک هاي نظامي در شکل ارائه مهمات، تسليحات و غيره همچنان در اختيار ي پ گ قرار مي گيرد. سوالي که اينجا مطرح مي شود اين است که چرا همچنان از آنها حمايت مي کنيد؟ زيرا تهديد داعش ديگر وجود ندارد . شما چگونه مي خواهيد اطمينان حاصل کنيد که آنها از اين تسليحات عليه ما يا عليه ديگر افراد همانند عرب ها يا ترکمان ها يا ديگر گروه ها استفاده نمي کنند؟
امانپور گفت نيروي اصلي که به نظر مي رسد از اين موضوع يعني رويارويي دو هم پيمان در ناتو سود مي برد، روسيه است. نظر شما در اين باره چيست؟
ابراهيم کالين در پاسخ به اين سوال گفت اگر به نتيجه نهايي نگاه کنيد، منظورم اين است که در ظاهر، به نظر مي رسد که روسيه خواهان دستکاري در اوضاع است اما ما چنين چيزي را از روس ها مشاهده نکرده ايم . در حقيقت آنها در کار کردن بر روي موضوع سوريه هستند و واضح است که ما به همکاري هاي خود با روس ها ادامه مي دهيم. و ما در عين حال يک هم پيمان ناتو هستيم و مي خواهيم شاهد اين موضوع باشيم که يک هم پيمان ناتو به ويژه آمريکا حمايت از گروهي را متوقف کند که سي سال است که در حال هدف قرار دادن ترکيه است.
امانپور گفت مي خواهم سوال پاياني را بپرسم. نظر رئيس جمهور اردوغان درباره رئيس جمهور ترامپ چيست؟ رئيس جمهور ترامپ در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر گفت: «رئيس جمهور اردوغان به يکي از دوستان من تبديل شده است. فکر مي کنم اکنون ما بيش از هر زمان ديگري به يکديگر نزديک شده ايم.» آيا رئيس جمهور شما هم نظر مشابهي در اين باره دارد به ويژه در شرايط کنوني؟
ابراهيم کالين در پاسخ گفت واضح است که آنها روابط خوبي با يکديگر دارند. آنها تعاملات خوبي با هم دارند. آنها بارها با يکديگر گفتگو کرده اند و ديدارهايي با يکديگر داشته اند و باز هم با يکديگر گفتگو خواهند کرد. اما موضوعات مهمي وجود دارند که ما بايد آنها را در سطح رهبري حل و فصل کنيم. فکر مي کنم روابط آمريکا و ترکيه آسيب ديده است و تحت الشعاع فعاليت گروه هايي همانند پ ک ک و ي پ گ قرار گرفته است. ما منافع راهبردي بزرگتري در منطقه داريم اگر که با يکديگر همکاري کنيم. اين منافع شامل منطقه، براي خود ما و براي خود آمريکايي مي شود.