رئيس کنفدراسيون صادرات ايران گفت: نوسان و افزايش نرخ ارز در ماه هاي اخير، نتيجه سياست گذاري هاي اشتباه و تکراري دولت در پايين نگه داشتن تصنعي قيمت ارز است که بارها تجربه شده است.
وي ادامه داد: اين شرايط ضمن کاهش قدرت خريد مردم و فعالان اقتصادي،? تاثيرات منفي روحي و رواني خود را بر جا گذاشته و تقاضاي کاذب را افزايش مي دهد و موجب مي شود ضمن افزايش غير واقعي نرخ ارز، امکان برنامه ريزي از صادرات کنندگان، توليدکنندگان و حتي هر فعال شهروند ايراني سلب و شرايط زندگي دگرگون شود.
لاهوتي گفت: اينکه چرا اين اعداد و ارقام را براي دلار و انواع ارزها ما امروز شاهديم در دو بخش قابل بررسي است: ما بايد بپذيريم و قبول کنيم که بزرگ ترين عرضه کننده ارز در کشور ما دولت است، يعني درآمدهاي نفتي را کسب مي کند و بيشترين ارز را هم در اختيار دارد؛ در اين شرايط دولت با افزايش و يا کاهش عرضه ارز مي تواند به راحتي بازار را تحت تاثير قرار دهد.
وي افزود: بعضي از کارشناسان معتقدند دولت به دليل کمبود منابع و تحقق نيافتن بودجه به ناچار براي پرداخت هزينه ها و جبران کسري بودجه مجبور شده است نرخ ارز را رها کند تا بتواند با کسب درآمد از تفاوت نرخ ارز آزاد و نرخ ارز رسمي در بودجه؛ کسري منابع خود را تامين کند، و بعد از مدت کوتاهي آرامش به بازار باز مي گردد و قيمت ها کاهش مي يابد اتفاقي در سال قبل نيز تجربه شد، نکته اي که البته دولت مردان آن را رد مي کنند و به آن معتقد نيستند.
رئيس کنفدراسيون صادرات گفت: اگر ما سخنان دولت مردان را بپذيريم و قبول داشته باشيم که دولت از افزايش قيمت ارز به دنبال کسب درآمد براي تامين بودجه نيست، افزايش روزهاي گذشته قيمت ارز، به اين معنا است که تقاضا در بازار زياد شده و بانک مرکزي هم قادر نبوده که اين تقاضا را جواب گو باشد و بتواند شرايط را مديريت کند؛ در صورتي که ما وقتي نگاه مي کنيم مي بينيم درآمدهاي ارزي دولت افزايش داشته است.
لاهوتي افزود: ميزان صادرات ما تقريبا مانند سال هاي 1390 و 1391 حدود 40 تا 45 ميليارد دلار است و در مقابل واردات مان با وجود اينکه رشد پيدا کرده در مقايسه با واردات 60 ميليارد دلاري سال هاي 1392 و 1393 به مراتب کمتر است در اين ميان فروش نفت کشورمان هم به مراتب بيشتر از گذشته است يعني در عمل، درآمد ارزي کشور بهتر از سال هاي تحريم هست اما سوال اين است که چرا در اين شرايط بازار ارز و عرضه آن مديريت نمي شود؟
وي ادامه داد: فکر مي کنم اگر ما آن سناريو اول را که خود دولت تمايل به افزايش قيمت ارز براي جبران کسري بودجه را دارد، کنار بگذاريم به اين نتيجه مي رسيم که نتيجه پايين نگه داشتن تصنعي نرخ ارز از سوي دولت و اجرايي نشدنقانون برنامه هاي توسعه کشور موجب رها شدن فنر نرخ ارز به صورت ناگهاني مي شود و ما افزايش و تکانه هاي غيرمنطقي ارز را در مدت کوتاه مي بينيم.
لاهوتي گفت: متاسفانه باوجود همه تاکيدات و تذکراتي که بخش خصوصي و اقتصاددانان به دولت يازدهم و دوازدهم همچون دولت نهم و دهم داده شدکه پايين نگه داشتن تصنعي نرخ ارز و واقعي و تک نرخي نکردن آن مشکلاتي را براي کشور به وجود مي آورد؛ هيچ گوش شنوايي وجود نداشت و آن چه شاهديم حاصل همين موضوع است.
رئيس کنفدراسيون صادرات ايران افزود: کارشناسان پيش از اين به دولت مردان بارها هشدار دادند که پايين نگه داشتن غير واقعي نرخ ارز در عمل تشويق واردات و دادن يارانه به وارد کنندگان است، قاچاق را افزايش مي دهد و صادرات کاهش پيدا مي کند اين نکته مهمي است که با بي توجهي رو به رو شده است.