به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، وزیر امور خارجه فرانسه با اشاره به این که باید به وعدهای که در ژوئیه ۲۰۱۵ برای توافق هستهای ایران (برجام) دادیم، پایبند باشیم گفت: ایران باید درباره برنامه موشکی همکاری کند.
ایزابل لاسر (Isabelle Lasserre) خبرنگار نشریه فرانسوی زبان لوفیگارو از ژان-ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه پرسید: ترامپ رئیس جمهور آمریکا خواهان بازنگری در توافق هستهای ایران (برجام) است. از دیدگاه شما، انجام چنین کاری ضروری به نظر میرسد؟
وی گفت: موضع گیری فرانسه بر اساس اطمینان خاطر و تعادل بوده است. تعادل، همان احترام گذاشتن و عمل کردن به قولی است که در ژوئیه ۲۰۱۵ درباره این توافقنامه داده شد. چرا؟ برای اینکه توافق امضا شده بسیار محکم است و تهران، مفاد این توافقنامه را رعایت کرده است.
لودریان مدعی شد برجام از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری میکند؛ چیزی که میتوانست پیامدهای فاجعه باری برای برقراری تعادل در منطقه داشته باشد. کشوری که به وعدهای که داده است عمل نکند، سخن خود را بی ارزش میکند. منظور از اطمینان خاطر، به معنای چارچوب لازم برای برنامه موشکهای بالستیک ایران است و این همان چیزی است که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار آن است. اگر ایران میخواهد به جامعه بین المللی بازگردد، باید درباره این موضوعات همکاری کند؛ در غیر اینصورت، به صورت منطقی همواره مظنون به گسترش سلاح هستهای خواهد بود.
وی گفت: ما در باب موشکهای بالستیک و مسائل منطقه با ایران گفتگو کرده ایم و اکنون قصد داریم موضوع نفوذ نظامی در خاورمیانه (غرب آسیا)، حمایت مالی از حزب الله لبنان و شبه نظامیان حوثی (جنبش انصارالله) در یمن را با این کشور مطرح کنیم. به همین علت، همان گونه که اعلام کردم، پنجم مارس (۱۴ اسفند) به ایران سفر خواهم کرد. من همان خط مشی را که از ماه مه ۲۰۱۷ با محمد جواد ظریف همتای ایرانی ام در پیش گرفته ام، ادامه خواهم داد.
وزیر امور خارجه فرانسه در پاسخ به این سوال که فکر میکنید روسیه، ایران و ترکیه به تنهایی قادر خواهند بود صلح را در سوریه برقرار کنند؟ تصریح کرد: وجود یک پویایی جمعی غیر قابل اجتناب است. هیچ گونه صلحی بدون شرکت آمریکا، اروپا و کشورهای منطقه پایدار نخواهد بود. روسیه همواره تصریح کرده است که به مذاکرات ژنو پایبند است و مذاکرات آستانه چیزی جز آمادگی برای مذاکرات صلح ژنو نبوده است. ما گفتگوی خود را با مسکو ادامه خواهیم داد. به هر حال روسیه نمیتواند به تنهایی بحران را حل و فصل کند. در نهایت، سوریه باید روزی بازسازی شود و امکانات آنها برای این کار کافی نیست. تا آن زمان هم کشورهای اروپایی فقط در ثبات و بازسازی مناطقی شرکت خواهند کرد که حق حاکمیت در آنها قابل قبول است. فرانسه به زودی میزان کنفرانس خلع سلاح شیمیایی خواهد بود.
لودریان در پاسخ به این سوال که آیا این کنفرانس بین المللی با موضوع سوریه در ارتباط است؟ مدعی شد: در سوریه خلع سلاح هستهای کاری از پیش نبرد. نظام این کشور هنوز سلاح شیمیایی در اختیار دارد و پس از توافق سال ۲۰۱۳، بر خلاف تعهدات خود، باز هم دست به حملات شیمیایی زد. امانوئل مکرون نسبت به پیامدهای این اقدام به دمشق هشدار داده است. در برابر چنین شرایطی، ما فردا در پاریس با حضور سی کشوری که در این کنفرانس شرکت میکنند، اعلام خواهیم کرد که اقداماتی را آغاز خواهیم کرد که در نظر دارد با مصونیت کشورهایی که به خاطر به کاربردن سلاح شیمیایی مجرم شناخته شده اند، مبارزه کند. کشورهایی که با این اقدام موافق باشند، فهرستی از اشخاص مظنون تهیه خواهند کرد. همزمان با این اقدام، فرانسه تدابیری مانند تحریم از نوع منع صدور روادید و به تعلیق درآوردن داراییهای مالی برخی افراد که در برنامههای گسترش سلاح هستهای دست دارند، اتخاذ کرده است. ما کاملاً در این موضوع مصمم هستیم که اشخاصی که مسئول جنایتهایی هستند که تا این اندازه مردود و منفور است، باید همواره بهای گزافی را بپردازند.
ژان ايو لودريان، وزير امور خارجه فرانسه، امروز پيش از نشست وزيران خارجه اتحاديه اروپا در بروکسل نيز به خبرنگاران گفت: ما در اين نشست با قاطعيت موضع خود را در باره رعايت قطعنامه 2231 سازمان ملل توسط ايران اعلام مي کنيم، قطعنامه اي که دسترسي ايران را به توان بالستيک محدود مي کند و ايران آن را رعايت نکرده است. اين نشست همچنين فرصتي خواهد بود تا ما بار ديگر نگراني خود از تلاشها براي بي ثبات کردن کل منطقه که امروز از سوي ايران در يمن ، لبنان و سوريه شاهد آن هستيم، اعلا م کنيم. اين يک نکته مهم در مباحث امروز است.