در سی و هفتمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان شرقی وضع صنایع فرش و معدنی این استان بررسی شد.
خدابخش افزود : نباید گفته شود واسطه ها و فروشندگان فرش حذف شود چرا که در دنیا هم علم تولید وجود دارد و هم علم توزیع و این بخش خصوصی است که باید در هر دو شاخه وظایف خود را محقق کند.
وی ایجاد نمایشگاه دائمی فرش را در تبریز ضروری دانست و گفت : اینکه امروز یک نمایشگاه متمرکز دائمی در خود تبریز برای فرش وجود ندارد ، ناشی از ارائه نشدن برنامه ای از سوی دست اندرکاران است.
خدابخش با بیان اینکه اگر در گذشته صادرات فرش موفق تر بوده ایم ، امروز هم باید از ان الگوها درس بگیریم خاطرنشان کرد : تولید کنندگان ما امروز سلیقه مخاطب جهانی را نمیشناسند وثبت سفارش و بازاریابی نمی دانند پس با این وضعیت نمیشود در دنیا حرفی برای گفتن داشت.
بیمقدار نماینده مردم تبریز اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی هم ایجاد کنسرسیومی برای صادرات در حوزه فرش را پیشنهاد کرد و افزود : باید هلدینگها و شرکتهای بزرگ تشکیل شود تا هم مواد اولیه باکیفیت و ارزان به بافنده بدهد و هم تولیدات او را بفروشد.
وی با تاکید بر اینکه بخش خصوصی زمانی می تواند نقش ایفای کند که دولت برای او برنامه ریزی و حمایت داشته باشد گفت:باید در قالب استاندارد طرحی ارائه شود که بافندگان از شیوه سنتی فاصله گرفته و به علم روز متصل شوند.
در این جلسه مقرر شد دبیرخانه ای در سازمان صنعت معدن و تجارت استان دایر شود تا پیشنهادات و طرحها و استارت آپ های مرتبط را ثبت و بررسی و مدیریت واحدی برای ساماندهی هنر صنعت فرش در استان ارائه کند.
استاندار آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به جایگاه استان در بخش معدن گفت : اگر استان بیش از 7 میلیارد تن ذخیره معدنی دارد ، امتیاز مهمی است اما این مواد معدنی باید با دانش و فناوری روز استخراج و فرآوری شود تا مواد نهایی قابلیت فروش و صادرات داشته باشند.
خدابخش افزود : 5 میلیارد تن نفلین سینیت نقش مهمی در اقتصاد استان دارد اما باید بدانیم که کارشناسان امروزه برای تبدیل آن به آلومینا توجیه اقتصادی قائل نیستند بنابراین باید به فکر تولید ماده با ارزش دیگری از ذخیره موجود باشیم.
وی با اشاره به موانع متعدد در مقابل سرمایه گذاران معدنی هم گفت : اینکه هر سرمایه گذار باید با محیط زیست ، منابع طبیعی ، میراث فرهنگی و بخشداریها و معارضان محلی به توافق برسد ، نباید برای سرمایه گذاریهای کلان در بخش معدن مانع تراشی کند ضمن اینکه برای ارائه زیرساختهای مورد نیاز معادن هم باید همچون شهرکهای صنعتی طرح مدونی وجود داشته باشد تا بهره برداران در محدوده های معدنی آن را دریافت کنند.
خدابخش گفت : واگذاری برخی معادن به شرکتهای ساختمانی در سوددهی آنها تاثیر زیادی دارد و برای این شرکتها هم به صرفه است و لازم است سازوکاری اندیشیده شود تا بتوانیم در این خصوص برنامه بدهیم.
رئیس اتاق بازرگانی تبریز هم گفت : نوسانات ارز موجب کاهش سرمایه 20 الی 27 درصدی سرمایه گذاران استان شده است.
حسن زاده افزود : در عرض 2 ماه قیمت ارز 800 تومان گرانتر شده و این برای تولید کنندگان استان که تمام داد و ستد و مراودات بانکی آنها به صورت ریالی است ، ضرر زیادی وارد کرده است چون تولیدات خود را به صورت مدت دار به فروش رسانده اند .