نخستین دوره همایش استانی پژوهش موسیقی قومی مازندران با عنوان دتارچی در شهرستان آمل برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مدیر اجرایی این همایش گفت: با هدف احیای ساز قدیمی دتارچی، نخستین دوره همایش استانی پژوهش موسیقی قومی مازندران با عنوان دتارچی دیشب شنبه 30 دی درسالن همایش های مجتمع فرهنگی و هنری ولی عصر(عج) اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان آمل، در قالب کارگاه های تخصصی و ارائه کارهای پژوهش شده و بررسی چند فعال موسیقی آیینی و محلی این استان برگزار شد.
خسرو علیزاده با بیان اینکه عنوان «دتارچی» که از ساز «دتار» سازهای قدیمی چندین دهه قبل مازندران بوده است افزود: دراین همایش شیوه ها و سبک های استادان قدیمی در زمینه دوتار و آواز مازندران و همچنین بررسی آثار استاد نظام شکارچیان، سید علی اصغر هاشمی سیدکلایی، محمد مهدی عباسی نوذری و صفی الدین محمدی تیرکلایی، ازپیشکسوتان و فعالان دهه های گذشته این هنر قدیمی بررسی شد.
مدیر اجرایی نخستین دوره همایش استانی پژوهش موسیقی قومی مازندران گفت: : با هدف معرفی موسیقی دتارچی این برنامه تا پایان امسال در یکی از شهرهای رامسر، ساری و بهشهر برگزار خواهد شد.
سازی زهی مضرابی با کاسهای گلابی شکل همراه دستهای بلند و دارای دو سیم است که در شمال، شمال شرق و شرق ایران و برخی کشورهای آسیای میانه به اشکال مختلف رواج دارد.
نواختن این ساز به تنبور و سه تار شبيه و بین کشاورزان و نوازندگان محلی معمول بوده است.
امروزه حوزههای نواختن دوتار در شمال خراسان در شهرهای بجنورد، اسفراين، شيروان، درگز و قوچان و جنوب و شرق خراسان نیز شهرهای بیرجند، قائنات، تربت جام، كاشمر، باخرز، خواف و سرخس و نواحی ترکمننشین شمال شرق از جمله استان گلستان و بخش علی آباد کتول و همچنین برخی مناطق مازندران است.
این ساز در نواحی مختلف، با اندکی تغییر در شکل و نحوه نوازندگی دیده شده و انواع دوتار در محدوده مرزهای جغرافیایی ایران به دوتار خراسان با دو گونه شمال و جنوب به دوتار ترکمن و دوتار مازندران تقسیم می شود.