به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما؛ سخنگوي دفتر نخست وزيري عراق گفت فضاي حاکم بر روابط بغداد و اربيل بسيار مساعد است و ما شاهد پيشرفت خوبي در روابط دوجانبه هستيم.
شبکه تلويزيوني اسکاي نيوز عربي در گفتگو با سعد الحديثي سخنگوي دفتر نخست وزير عراق به بررسي آخرين تحولات عراق و ديدار نخست وزير حکومت محلي کردستان با نخست وزير عراق پرداخت.
الحديثي در مورد فضاي حاکم بر ديدار نچيروان بارزاني و حيدر العبادي گفت: اين ديدار مثبت بود و گام مهمي در جهت حل مشکلات بين حکومت مرکزي و منطقه کردستان به شمار مي رود. با اين ديدار روابط سياسي که از حدود چهار ماه پيش به دنبال برگزاري همه پرسي قطع شده بود از سر گرفته شد و از آن زمان تا کنون هيچ ديدار مستقيمي در اين سطح سياسي بين حکومت فدرال و منطقه کردستان برگزار نشده بود. مسلما اين ديدار يک اهرم فشار قوي را در اختيار کميته هاي فني متخصص قرار مي دهد، ما در حکومت فدرال معتقديم که اقدام از طريق اين کميته ها راه حل برتر براي عبور از اختلافات و رسيدن به ساز و کار مشترک در مورد پرونده هاي مورد مناقشه از جمله مديريت و تأمين امنيتي مرزها و يا سپردن صدور نفت چاه هاي منطقه کردستان به حکومت فدرال است.
الحديثي در مورد پاسخ مثبت حکومت منطقه کردستان به شرط هاي مطرح شده از سوي حيدر العبادي گفت: در واقع نمي توانيم اين امور را شرط بناميم، بلکه تأکيد بر امور ثابتي است که حکومت فدرال در مورد ساز و کار راه حل اختلافات موجود بين طرفين بر آن تکيه مي کند. ما معتقديم همه اقدامات حکومت فدرال در زمينه حل اختلافات با منطقه کردستان در همه پرونده ها بر اساس قانون اساسي بوده است و با اصل حاکميت ملي عراق بر تمام اراضي عراق و مرزها و گذرگاه هاي مرزي همخواني داشته است. از سوي ديگر ما اگر مواضع حکومت منطقه کردستان را پس از برگزاري همه پرسي تا امروز ارزيابي کنيم، شاهد يک پيشرفت مثبت در پاسخگويي به ديدگاه حکومت فدرال مبني بر تکيه بر قانون اساسي و اقرار به اختيارات حاکميتي حکومت فدرال و اجراي تصميمات فدرال در مورد تأمين امنيت مرزها و گذرگاه هاي مرزي و فرودگاه ها بوده ايم و فضاي امروز بسيار بهتر از دو يا سه ماه پيش است و در زمينه فني نيز پيشرفت هاي خوبي حاصل شده است.
الحديثي در مورد اينکه آيا يک محدوده زماني مشخص براي در اختيار گرفتن گذرگاه هاي مرزي و فرودگاه ها و کنترل صدور نفت منطقه کردستان وجود دارد؟ گفت: موضوع قطعي اين است که تحول کنوني يک اصل براي عبور از اختلافات است، يک اراده و خواست سياسي در دو سطح حکومت فدرال و منطقه کردستان براي دادن اختيارات لازم به تيم هاي فني براي حل مشکلات وجود دارد و اقدامات ميداني اين تيم ها نقطه اتکا براي عبور از اختلافات خواهد بود. تا زماني که بر سر اصول و قواعد عمومي راه حل ها توافق نظر داشته باشيم، مسائل مربوط به شيوه هاي اجرايي در طول چند روز يا چند هفته آينده از طريق ديدارهاي فشرده کميته هاي فني و ايجاد ديدگاه مشترک بين طرفين حل خواهد شد. به منفعت حکومت فدرال و منطقه کردستان است که به راه حل هاي دائمي و ثابت و نه راه حل هاي موقتي برسيم و تا زماني که اين راه حل ها برخاسته از بندهاي قانوني باشد دست يافتني هستند و در عين حال راه حل هاي ثابت خواهند بود و نه لحظه اي .
الحديثي در مورد همه پرسي منطقه کردستان و اينکه آيا از اين موضوع عبور کرده ايم؟ گفت: دادگاه فدرال عراق حکم واضح خود را پيشتر درباره همه پرسي اعلام کرده است و حکومت منطقه کردستان نيز در مورد پايبندي خود به رأي دادگاه اعلام امادگي کرده است. از اين رو همه پرسي از ديدگاه قانوني هيچ جايگاه و ارزشي ندارد و همگان به يکپارچگي عراق و تماميت ارضي آن اقرار دارند و منطقه کردستان نيز بخشي از اراضي عراق است و با اين منطقه مانند بخشي از خاک عراق تعامل خواهد شد و کنترل مرزهاي بين المللي عراق از اختيارات حکومت فدرال است و اين يعني اينکه منطقه کردستان به عبور از موضوع همه پرسي و اعمال قانون در همه زمينه ها پايبند است.