تالاب بین المللی گندمان در دو هفته اخیر تا کنون سه مرتبه دچار حریق شده و چندین هکتار از پوشش گیاهی بزرگترین تالاب استان چهارمحال و بختیاری که ثبت بین المللی هم شده در آتشی که انسان ها به جانش انداختند، خاکستر شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری، هنوز چند روزی از اطفای حریق نخستین آتش تالاب گندمان نگذشته
در عصر دوازدهمین روز از زمستان ساقه های بیرون از آب نیزارها، گیاهان فصلی و علوفه های مرتعی که بن آنها درون آب یخ زده بود؛ طعمه حریق شدند و فردای آن روز بود که با کمک نیروهای مردمی و مسئولین مربوطه آتش مهار شد.
اما دو روز بیشتر نبود که شعله های آتش در تالاب گندمان سرد شده بود که خبر آمد دوباره شعله های آتش سر بر آسمان برداشت.
مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری می گوید: در قسمتی از تالاب به دلیل خشکسالی، آتش تا عمق 10 متری نفوذ کرده و وزش باد شدید سبب زبانه کشیدن آتش زیر خاکستر می شود.
شهرام احمدی افزود: این بار پس از گذشت هشت روز آتشی که انسان به جان تالاب انداخته بود برای سومین بار متوالی در ده روز اخیر بر فراز تالاب گندمان شعله کشید.
خشک بودن زمین مانعی برای مهارآتش
مدیر محیط زیست شهرستان بروجن هم می گوید: هرچند کانالهای اطفای حریق، استفاده از پمپ ها و لوله انتقال آب برای جلوگیری از آتش زیر سطحی ایجاد شده، اما خشک بودن بیش از حد زمین باعث جذب آب و اشباع نشدن در محل آتش سوزی می شود.
مرتضی منصوری افزود: بندهای خاکی، خروج گازهای تالابی، پراکنده بودن آتش و خاک باتلاقی موجب سختی تردد خودروها و ماشین های آتش نشانی شده و روند مهار آتش در تالاب را با مشکل مواجه کرده است.
محمد آقایی، بخشدار گندمان با بیان این که اغلب مواقع چوپانان گیاهان این تالاب را به منظور رشد و نمو دوباره و چرای دام های سبک و سنگین خود طعمه حریق می کنند؛ گفت: آتش سوزی تالاب گندمان گسترده بود؛ چرا که حتی بارش برف هفت سانتی متری بر خاکسترها پس از اولین آتش هم نتوانست مرهمی بر درد تالاب شود.
خاکپور،کارشناس منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری هم افزود: مشکل عمده آتش سوزی های زیر زمینی مشخص نبودن عمق حریق
مدیرکل محیط زیست چهارمحال وبختیاری از نبود امکانات و تجهیزات پایگاه آتش نشان هوایی خبرداد و افزود: هرچند که آبرسانی هوایی به دلیل بافت گیاهی و اسفنجی تالاب چندان تاثیرگذار نخواهد بود و برای خاموش کردن آتش باید سطح تالاب کاملا از آب اشباع شود.
آتش سوزی در 400 هکتار از تالاب
تالاب بین المللی گندمان آتش 40 شبانه روزی سال 1388 را هنوز فراموش نکرده است که حالا به گفته اهالی بخش گندمان آتش دوباره در بیش از 400 هکتار از سطح تالاب شعله کشید.
محمد ابراهیمی یکی از 300 نفری است که حالا هشت سالی است همیار محیط و طبیعت شده، می گوید: با وجود خشکسالی و کاهش آب چاه ها، کشاورزان در فصول پاییز و زمستان هفته ای یک روز از آب زمین های کشاورزی را به سمت تالاب رها می کنند.
حاج رضا برهانی کشاورز 55 ساله گندمانی هم می گوید: هر ساله با پایان یافتن فصل کشاورزی، از اواخر مهرماه تا فروردین آب زمین های کشاورزی به سمت تالاب هدایت می شود.
مهاجرت پرندگان به تالاب
تالاب گندمان با حدود هزار هکتار وسعت در چهارمحال و بختیاری یکی از ۱۰ تالاب برتر پرنده نگری در ایران است که در دفتر بین المللی تحقیقات پرندگان آبزی«لندن – ۱۳۵۲» به ثبت رسیده است.
مدیر محیط زیست شهرستان بروجن گفت: سالانه قریب به 50هزار پرنده مهاجر شامل 38 گونه آبزی و کنار آبزی از سیبری و کشورهای شمالی به این تالاب مهاجرت می کنند.
مرتضی منصوری افزود: این تالاب نه تنها پرندگان که حتی گونه اندمیک ماهی گورخری، انواع مارها، قورباغه ها، لاک پشت ها و پستانداران را در خود جای داده است و مکانی برای تغذیه حیوانات از جمله خرس، شغال، روباه و گراز است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با بیان این که آتش، هرچند چرخه فعالیت تالاب گندمان را کند کرد؛ افزود: اما به گونه های جانوری و پرندگان خسارت وارد نکرد و در بهار شاهد رویش گیاهان و نیزارهای تازه خواهیم بود.
شهرام احمدی می گوید: پرنده نگری زیر شاخه ای از اکوتوریسم است که در ایران همچنان ناشناخته مانده و بهترین فرصت برای کسب درآمد از توریسم خارجی است.
وی از احیای کامل تالاب خبرداد و گفت: افزایش ارتفاع بند خاکی در جلوی تالاب، تغییر رویکرد زندگی مردم به سمت دامداری صنعتی و گردشگری، افزایش ضریب حفاظت فیزیکی، پیگیری حق آبه تالاب، آموزش جوامع محلی، تشکیل، تجهیز و آماده باش کمیته مردمی در مواقع ضروری از برنامه در دستور کار است.
آقای احمدی افزود: علت آتش سوزی و میزان خسارت وارد شده به تالاب در دست بررسی است.
منصوری، رئیس اداره محیط زیست شهرستان بروجن هم گفت: پاسگاه اطفای حریق، پاسگاه محیط بانی به همراه شش محیط بان،
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری گفت: طبق تعاملات انجام شده با محیط زیست استان، پیش بینی می شود تا پایان امسال سامانه پرنده نگری و اردوگاه تفریحی و گردشگری در تالاب های بین المللی گندمان و چغاخور احداث شود.
حیدر صادقی افزود: با راه اندازی این طرح ها، سالیانه زمینه جذب حدود 200 هزار گردشگر در تالاب های بین المللی چغاخور و گندمان فراهم می شود.
تالاب گندمان بلندترین تالاب کشور
مدیرکل منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری هم گفت: نگهداری و حفاظت منابع آبی و زیرزمینی، جلوگیری از سیلاب، کاهش آلاینده های زیست محیطی، فعالیت های آموزشی – علمی و تحقیقاتی ، حفظ زیستگاه های جانوری و گیاهی، بوم شناسی و تامین معیشت جوامع محلی از مهمترین مزیت هایت تالاب ها است.
علی محمدی مقدم افزود: در یک دهه اخیر به دلیل بروز خشکسالی ها و کاهش بارش در کشور برخی از تالاب ها یا دشت های هر چند گاهی دچار حریق شده است.
تالاب بین المللی گندمان با دو هزار و 219 متر ارتفاع از سطح دریا، بلندترین تالاب کشوردر فاصله 70کیلومتری شهرکرد، مرکز چهارمحال و بختیاری قرار دارد.