معاون سازمان میراثفرهنگی: در ابتدای دولت یازدهم صادرات صنایعدستی ما ۱۰۰میلیون دلار بود، اما در حال حاضر به ۳۰۰میلیون دلار رسیده است.
در این نشست که امروز چهارشنبه ۲۷ دی در بنای تاریخی کوشک برگزار شد، مهمترین موضوعات مرتبط با شهرها و روستاهای ملی و جهانی با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
بهمن نامورمطلق، معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در این نشست گفت: خوشبختانه با تلاشهای صورتگرفته موفق شدیم رتبه اول شهرها و روستاهای جهانی صنایعدستی را کسب کنیم و این عنوان را که پیش از این در اختیار چین بود به خود اختصاص دهیم.
وی با اشاره به نقش و جایگاه شهرها در حال حاضر و تغییرات شهرها از گذشته تاکنون افزود: نقش شهرها هر روز بیشتر میشود و بزرگتر میشوند و از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ میرسیم و داریم به دنیاشهر میرسیم و در این میان آنچه که مهم است این است که شهرها دنبال هویتهای تازه هستند و بر همین اساس شورای جهانی صنایعدستی، یونسکو و دیگر مؤسسات بینالمللی با اعطای عناوین مختلف جهانی به دنبال حفظ هویت این شهرها هستند.
نامورمطلق گفت: یکی از مسائلی که میتواند به این حفظ هویت کمک کند توجه به صنایعدستی است از این رو خوشبختانه تعدادی از شهرهای ایران عنوان شهر جهانی صنایع دستی را کسب کردهاند و خوشبختانه یک دهکده جهانی نیز داریم که برای نخستین بار در جهان اتفاق افتاده است.
وی افزود: ما برای گرفتن این امتیازات در عرصههای جهانی فعال شدیم و دبیرخانه شهرهای جهانی و دهکده جهانی را فعال کردیم و دبیرخانه منطقه آسیا و اقیانوسیه در همین بنای تاریخی کوشک ایجاد شده است، از ۴ سال پیش که شروع کردیم هیچ فرصتی را از دست ندادیم و خوشبختانه به تمام اهداف خود رسیدیم.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: خوشبختانه موضوع شهرهای جهانی صنایعدستی در برنامه ششم توسعه و نیز در شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری مورد توجه قرار گرفته است و زیرساختهای مناسبی در این حوزه در کشور ما شکل گرفته است و از این نظر از سایر کشورها جلوتر هستیم.
وی افزود: در ابتدای دولت یازدهم صادرات صنایعدستی ما ۱۰۰میلیون دلار بود، اما در حال حاضر به ۳۰۰میلیون دلار رسیده است که به علت رقابتی شدن در تولید صنایعدستی و ایجاد انگیزه در بین تولیدکنندگان است که این نیز از آثار جهانی شدن شهرهای صنایعدستی است.
نامور مطلق گفت: به دنبال این هستیم که وضع دبیرخانههای شهرها و روستاهای جهانی ارتقاء یابد و از حالت دبیرخانه به پایگاه تبدیل شود.
فرش ایرانی، پاسپورت معنوی
علی وقفچی رئیس فراکسیون فرش و صنایعدستی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: اعتقاد ما بر این است که امروز نیاز به فرهنگسازی جهانی برای صلح جهانی داریم که مهمترین راهکارهایی که میتواند به تحقق این مهم کمک کند توجه به صنایعدستی است.
وی افزود: روادید معنوی ما فرش ایرانی است که افتخار ماست و با توجه به اینکه در آینده نه چندان دور اکثر منابع درآمدی که داریم کاهش مییابد، موضوعات دیگری مانند صنایعدستی و گردشگری میتواند مورد توجه قرار گیرد، منابع درآمدی ما به طور حتم افزایش خواهد یافت و علت تشکیل فراکسیون فرش و صنایعدستی در مجلس به عنوان بزرگترین فراکسیون به همین علت است.
رئیس فراکسیون فرش و صنایعدستی مجلس با بیان اینکه صنایعدستی و فرش میتواند بهترین جایگزین برای نفت و دیگر منابع درآمدی باشد که در دوران تحریم نیز بتوان از این ظرفیت استفاده کرد، گفت: به طور حتم درآمدهای نفتی ما در بودجه سال آینده کاهش خواهد یافت بنابراین باید به فکر منابع جدیدی مانند صنایعدستی و گردشگری باشیم.
وقفچی افزود: یکی از دغدغههای هنرمندان صنایعدستی بیمه هنرمندان است که در این خصوص جلسات مختلفی با سازمان میراث فرهنگی و سازمانهای متولی برگزار شده است و مجلس نیز به این موضوع توجه دارد و بر اساس برنامهریزیها به دنبال این هستیم تا زمینه بیمه ۵۰۰ هزار هنرمند صنایعدستی فراهم شود.
رئیس فراکسیون فرش و صنایعدستی مجلس شورای اسلامی گفت: خوشبختانه طرح حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایعدستی نیز در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده که کمک بزرگی به این حوزه است.
وی افزود: از تمام استانهایی که ظرفیتهای لازم را دارند درخواست میکنیم در تعطیلات نوروز سال ۹۷ نمایشگاه فرش و صنایعدستی را برگزار کنند، زیرا برگزاری این نمایشگاه میتواند به افزایش درآمدهای استان کمک کند.
ناهید تاجالدین نماینده مردم اصفهان نیز در این نشست گفت: مهمترین راه برای رونق اقتصادی و افزایش درآمدها در شهرهای مختلف به ویژه کلانشهرها توجه به صنایع دستی و گردشگری است و در این میان در شهری مانند اصفهان به طور حتم این موضوعات باید به صورت ویژه بررسی شود.
وی به توجه به سلیقه مخاطب در صادرات محصولات صنایعدستی و فرش اشاره کرد و افزود: در حوزه صادرات باید سلیقه مخاطب را مد نظر قرار داد و از طراحیهای جدید و جذاب استفاده کرد.
این نماینده مجلس گفت: در شهری مانند اصفهان که ۱۵ خواهر خوانده دارد میتوان از این ظرفیت برای صادرات صنایع دستی به نحو شایستهتری استفاده کرد ضمن اینکه وجود ۶۵ کشور مسلمان که با ما دارای اشتراکات فرهنگی هستند میتواند به افزایش صادرات کمک کند.
اصغر سلیمی نماینده سمیرم نیز در این نشست با همکاری تمام و کمال مجلس با سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تأکید کرد.
منصور مرادی نماینده مردم مریوان در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: یکی از مواردی که در اقتصاد مقاومتی نیز اهمیت بسیاری دارد، صنایعدستی است و با توجه پیشبینیها در خصوص کاهش درآمدهای نفتی باید وابستگی خود را از درآمدهای نفتی کم کنیم و جایگزین مناسبی مانند صنایعدستی برای نفت پیدا کنیم.
وی افزود: با توجه به ظرفیتهایی که در استان کردستان وجود دارد باید توجه بیشتری به صنایعدستی این استان داشته باشیم و در این میان صنعت کلاش میتواند با جهانی شدن مریوان بیش از پیش به درآمدزایی و رونق اقتصاد کمک کند.
مرادی همچنین به تصویب قانون اشتغال روستایی با اعتبار یک و نیم میلیون دلار اشاره کرد و گفت: اگر به صنایعدستی در روستاها توجه شود دیگر شاهد مهاجرت روستاییان به شهرها و تشکیل حاشیهنشینی نخواهیم بود.
نماینده مریوان و سروآباد افزود: مریوان و سروآباد و اورامانات دارای ظرفیتهای بسیار زیادی هستند که با توجه به برنامهریزیها برای ثبت جهانی اورامانات پیشبینی میشود که این منطقه در حوزه صنایعدستی و گردشگری میتواند به یک قطب مهم تبدیل شود.
خبرهای خوش نماینده سیرجان برای هنرمندان صنایعدستی
شهباز حسنپور نماینده سیرجان نیز در این نشست با قدردانی از سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری برای ثبت سیرجان به عنوان شهر جهانی گلیم گفت: این یک اتفاق بسیار مهمی است که میتواند تأثیرات و نتایج بسیار خوبی داشته باشد.
وی به بیمه هنرمندان صنایعدستی اشاره کرد و افزود: در رایزنی با وزیر کار و رفاه اجتماعی مقرر شد از ظرفیت بیمه روستایی برای بیمه تمام افراد فاقد بیمه که در حوزه صنایعدستی فعالیت میکنند، استفاده شود و افرادی که بیمه میشوند از تمام مزایای بیمه استفاده خواهند کرد.
وی گفت: شبکه ایرانکالا نیز به تازگی راه اندازی شده است و این آمادگی را داریم که چند ساعت از شبانهروز را به معرفی و اطلاعرسانی در خصوص صنایعدستی و هنرهای سنتی داشته باشیم، تولید برنامه با سازمان میراث فرهنگی و پخش رایگان با صدا و سیما خواهد بود.
حسنپور افزود: همچنین آمادگی داریم که فعالیتهای کارگاههای صنایعدستی را رایگان پخش کنیم.
وی گفت: بعد از تلاشهای صورتگرفته امروز معاون اقتصادی وزارت امور خارجه معرفی شد که اتفاق بسیار مهمی است و از این رو باید در نخستین فرصت جلسهای با این معاونت برگزار و موضوع صنایعدستی با این معاونت بررسی شود و در نخستین گام کارنماهایی (بروشور) برای معرفی صنایعدستی ایران به زبانهای مختلف تهیه و به سفارتخانه ارسال تا صنایعدستی ایران در کشورهای مختلف معرفی شود.
حسنپور افزود: خوشبختانه در کمیسیون تلفیق اعتباراتی برای جوایز صادراتی مصوب شده است که به حوزه صنایعدستی و کشاورزی اختصاص خواهد یافت و این جوایز با ۲۰۰ تا هزار میلیارد تومان اعتبار مصوب شده است و از فروردین سال آینده اعطا میشود.
این نماینده مجلس در ادامه پیشنهاد داد جشنواره هفته فرش و صنایعدستی در تمام استانهای کشور برگزار شود.
وی گفت: این آمادگی را داریم که نمایندگی فرش سیرجان را به تمام متقاضیان اعطا کنیم و هر فردی که متقاضی این کار باشد میتواند از تسهیلات قرضالحسنه با کارمز ۲ درصد استفاده کند، ضمن اینکه افرادی که نسبت به راهاندازی کارگاه گلیم در سیرجان اقدام کنند به ازای ایجاد اشتغال برای هر فرد ۲۰ میلیون تومان وام قرضالحسنه میتوانند دریافت کنند.
این نماینده مجلس با اشاره به تلاشهای علیاصغر مونسان معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری برای جذب گردشگران خارجی افزود: خوشبختانه تلاشهای خوبی صورت گرفته و شأن ما بالاتر از این است که ۵ میلیون گردشگر داشته باشیم و با توجه به سند چشماندار ۲۰ ساله نظام امیدواریم با تلاش و برنامهریزی بتوانیم به جذب ۲۰ میلیون گردشگر خارجی دست یابیم.
اتفاقات خوب در شهرها و روستاهای ملی
ویدا توحدی مشاور معاونت صنایعدستی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری نیز در این نشست به ارائه گزارشی از وضع شهرهای ملی ایران پرداخت و گفت: با ملی شدن شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی، شاهد اتفاقات بسیار خوبی در این مناطق هستیم.
وی افزود: افتتاح بازارچههای صنایعدستی، رشد تعداد کارگاهها، افزایش میزان تولیدات محصول، نصب نشانهای شهری متناسب با نامگذاری شهر ملی، طراحیهای جدید در حوزه صنایع دستی، راهاندازی فروشگاههای مجازی، افزایش میزان صادرات، افزایش تعاونیها و... از اتفاقات مهمی است که در شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی بعد از کسب عنوان ملی روی داده است.
در این نشست همچنین دبیران شهرهای جهانی، تبریز، لاله جین، اصفهان، مریوان، سیرجان و مشهد و دهکده جهانی کلپورگان به بیان گزارشی از اقدامات انجامشده در دبیرخانه این شهرها پرداختند.
در پایان این نشست، با اهدای ۲ لوح تقدیر از سوی شهباز حسنپور نماینده سیرجان و محمود وفایی مدیر کل میراثفرهنگی استان کرمان، از بهمن نامورمطلق معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی به علت ثبت سیرجان به عنوان شهر جهانی گلیم شیر یکی پیچ قدردانی شد.