گزارش مکتوب
ردپایِ هیوا! + فیلم
هیوا نام میش مرغی است که در اداره محیط زیست بوکان نگهداری می شود و کارکنان این اداره به امید احیای نسل این گونه کمیاب، آن را هیوا یا همان امید نامگذاری کرده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، زنگ خطر جدی انقراض میش مرغ یکی از پرندگان نادر دنیا سالیان متمادی به صدا در آمده است اما متاسفانه اقدامات صورت گرفته چندان تاثیری در ازدیاد جمعیت آن نداشته است.
این پرنده در سالهای اخیر به دلیل محدود شدن زیستگاههای طبیعی، شکار بی رویه و اختلال در مناطق زیست و تخمگذاری آن در معرض خطر انقراض بوده و به همین دلیل هم اکنون در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی جهان قرار گرفته است.
جمعیت میش مرغ بر اساس آخرین سرشماری بین 3 تا 4 هزار تخمین زده شده است اما در ایران در کمال ناباوری بیشتر از 33 پرنده وجود ندارد.
در گذشته نه چندان دور دشت های کردستان، کرمانشاه، همدان و آذربایجان غربی زیستگاه این پرنده نادر بوده است و در وضعیت کنونی نسل میش مرغ در تمامی زیستگاه های این گونه ارزشمند در ایران بجز شهرستان بوکان منقرض شده است.
یوسفی رئیس نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست آدربایجان غربی، شکار بیرویه، تخریب زیستگاه، تبدیل اراضی دیمی به آبی را از مهمترین علتهای کاهش بیرویه نسل این گونه در دهههای اخیر عنوان می کند.
او با بیان این که اقدامات اداره کل حفاظت محیط زیست برای حفظ این گونه با ارزش آغاز شده است می گوید، یکی از مهمترین اقداماتی که از امسال انجام خواهد شد خرید تمام محصولات کشاورزی دشت حمامیان بوکان از کشاورزان است.
یوسفی علت این کار را همزمان بودن فصل برداشت مزارع گندم و نخود با فصل تخم گذاری میش مرغ عنوان و می افزاید، سالیانه تعداد زیادی از تخم میش مرغ در این مقطع زمانی از بین می رود.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست آذربایجان غربی، در نظر گرفتن 4 منطقه در شهرستان بوکان به عنوان پناهگاه میش مرغ و منطقه شکار ممنوع و همچنین استفاده از گونه های خارجی برای عملیات تکثیر در اسارت و آزادسازی در طبیعت را از دیگر اقدامات برای افزایش نسل میش مرغ و جلوگیری از انقراض این پرنده با ارزش عنوان می کند.
احمدی رئیس اداره محیط زیست بوکان هم با انتقاد از مسکوت ماندن طرح مرکز تحقیقات میش مرغ در بوکان می گوید: حفاظت از میش مرغ نیازمند تامین اعتبار و نیروی انسانی است و در صورت برطرف شدن نیازمندیهااقدامات خوبی انجام خواهد شد.
او، میش مرغی را به ما نشان می دهد که در اداره محیط زیست بوکان نگهداری می شود و به امید احیای نسل میش مرغ نام هیوا یا همان امید را برآن گذاشته اند.
دشت سوتاو یک پهنه تپه ماهوری به وسعت ۴۰۰ هکتار در روستای حمامیان شهرستان بوکان سالیانه پذیرای این پرنده نادر است.
میش مرغ با نام علمی (Otis Tarda) پرنده ای با جثه بزرگ است و از این حیث سنگین ترین پرنده ای است که پرواز می کند.
وزن میش مرغ نر ۱۵ الی ۱۸ کیلوگرم و وزن پرنده ماده ۵ الی ۸ کیلوگرم است.
تنظیم و نگارنده: سجاد فرجی