از ظرفیت های فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری در دوره سربازی برای تحقق طرح آمایش سرزمین در روستاها استفاده خواهیم کرد.
پژوهش خبری صدا وسیما: نظر به جایگاهی که روستا و روستانشین در پویایی اقتصاد کشور، از قبیل کمک به رشد اقتصادی، کنترل نرخ تورم، افزایش نرخ اشتغال و فعالیت دارد به طور ویژه در تولید کالاهای اساسی و استراتژیک نیز موثر است می تواند بستر مناسبی برای تولیدات کشاورزی، دامی، صنعتی و خدماتی، حفظ محیط زیست و امنیت، هنجارهای فرهنگی و اجتماعی، حراست و نگهبانی مرزها را فراهم نماید. از طرفی ظرفیت جمعیت 21 میلیون نفر ساکن در این مناطق با اتخاذ تدابیر صحیح و مدبرانه زمینه شکوفایی و توسعه پایدار مناطق روستایی و به تبع آن کشور را به همراه خواهد داشت.
«قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایر با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی» که با عنوان لایحه یک فوریتی عطای تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال در روستاها با اولویت مناطق کمتر توسعه یافته، عشایری و مرزی از طرف دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم گردیده بود، در جلسه علنی مورخ 31/ 5/ 96 و با تایید شورای نگهبان به تصویب رسید. و هیئت دولت در 22 آبان ماه نیز آئین نامه آن را ابلاغ کرد.
به منظور تحقق اهداف سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی مبلغ یک میلیارد و پانصد میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به صورت قرض الحسنه نزد بانک های کشاورزی، پست بانک و توسعه تعاون و صندوق کارآفرینی امید و صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی اجازه داده شد سپرده گذاری شود تا این منابع صرف اعطای تسهیلات به اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی برای ایجاد اشتغال در روستاها و شهرهای زیر ده هزار نفر جمعیت با اولویت روستاها و شهرهای زیر ده هزار نفر جمعیت واقع در مناطق مرزی و مناطق عشایری شود.
با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد توجه به روستاها، روستانشینان، مناطق محروم و با توجه به شعار سال خود دلیل محکمی بر سنگین تر شدن وظیفه رسانه ملی به ویژه معاونت سیاسی در پرداختن به این موضوع است. پژوهش خبری در گفتگو با دکتر ابوالفضل رضوی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری نظرات ایشان در این خصوص را جویا شده است :
رضوی در خصوص وام 5/ 1 میلیارد دلار صندوق توسعه ملی برای توسعه و ایجاد اشتغال در روستاها گفت : با پیگیری های فراوان توانستیم مبلغ 5/ 1 میلیارد دلار از محل صندوق توسعه ملی با نرخ صفر درصد، با اجازه مقام معظم رهبری و مصوبه مجلس دریافت کنیم. و به همین میزان که 6 میلیارد تومان می باشد از منابع بانک های عامل هم اعتبار گرفتیم، که مجموعاً 12 هزار میلیارد تومان اعتبار برای اشتغال پایدار روستائیان و عشایر داشته باشیم. برای روستائیان و عشایر مرزنشین نرخ کارمزد این وام 4 درصد هست و برای بقیه روستائیان و عشایر نرخ کارمزد 6 درصد هست. برای شهرنشین های زیر 10 هزار نفر که در واقع بحث فقط سرمایه در گردش پرداخت می شود برای آنها 10 درصد هست و مدت بازپرداخت وام های سرمایه در گردش چه برای روستاها و شهرها مدتش 18 ماه خواهد بود و مدت باز پرداخت وام های سرمایه گذاری تولیدی اشتغال پایدار در هر زمینه ای که باشد شامل گردشگری، ارزش آفرینی، دانش بنیان، صنعت و معدن، کشاورزی ، دامداری، زنبور عسل، نقان داری و غیره این ها 3 سال اول وام گیرنده از پرداخت معاف هست و از سال 4 به مدت 6 سال باید بازپرداخت داشته باشد. یعنی 9 سال این مساله را خواهیم داشت.
استان ها خودشان در تعیین نوع پروژه با توجه به پتانسیل ها و امکانات موجود هر استان اختیار دارند که اقدام به پرداخت وام بکنند. ولی دقیقاً باید نظارت شده، کارشناسی و شغل پایدار باشد و وام گیرنده فقط بدهکار نشود. و وام به شخصی پرداخت شود که از محل دریافت این وام هم اقساط خود را پرداخت کند و هم زایش سرمایه داشته باشد.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری در جواب این سوال که طرح آمایش سرزمین در روستاها در چه مرحله ای است افزود: مقام معظم رهبری از اینکه آمایش سرزمین نداشتیم اظهار نارضایتی کردند. بعد از آن به دستور جناب آقای دکتر روحانی، رئیس جمهور محترم دستگاهها موظف شدند که کارها را پیگیری کنند. ما با برادر عزیز و بزگوار سرلشکر باقری، صحبت کردیم و قرار بر این شد برای هر دهستان که نزدیک 2600 دهستان در کشور داریم از تحصیل کرده های کارشناسی ارشد و دکتری به تعداد 10 نفر در رشته های مختلف به جای اینکه سربازی خودشان را بروند در پادگان ها و در جاهای مختلف بگذرانند بصورت امریه به روستاها و زادگاه خودشان بروند و بعد از آموزشی که با هماهنگی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و سازمان برنامه و بودجه و دستگاههای زیربط می بینند. انشاء الله اعزام شوند و بتوانیم آمایش سرزمین را طی مدت یکسال به نتیجه برسانیم که این آرزو و خواسته مقام معظم رهبری را هم جامه عمل بپوشانیم.
پژوهش خبری //علی قنبری