مدیران کل استانی در شورای هماهنگی مدیریت بحران با حضور رئيس سازمان مديريت بحران کشور ، درباره مشکلات و بحرانهای خراسان جنوبی گزارش دادند .
به گزارش اخبار استانهاي خبرگزاری صدا و سیما ، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبي در جلسه اي که با حضور رئيس سازمان مديريت بحران کشور برگزار شد ، با اشاره به اینکه هر 12 سال یک زلزله بالای 6 ریشتر و مخرب در استان اتفاق می افتد افزود: متاسفانه از 30 گسل فعال استان 15 گسل خطرناک در این استان وجود دارد که نیاز به مقاوم سازی و پیشگیری را جدی می کند.
میرجلیلی طوفان های گرد و خاک بر اثر خشکسالی را هم یکی از بحران های استان دانست و افزود: بادهای 120 روزه استان مدتهاست به 170 روز تبدیل شده است.
ولی پور رییس سازمان جهاد کشاورزی استان هم با اشاره به شرایط بحرانی استان در حوزه کشاورزی افزود: متاسفانه تبخیر 3100 میلیمتری در سطح استان در مقایسه با 2100 ملیمتری سطح کشور شرایط کشاورزی را در این استان سخت کرده است.
وی خشک شدن 600 قنات و کاهش 25 درصدی جمعیت دامی به ویژه دام سبک و کاهش بارندگی را از دغدغه های دیگر این حوزه دانست و افزود: از ابتدای سال تا کنون تنها 1.3 میلیمتر بارندگی داشتیم که در سطح کشور کم بارش ترین استان کشور به حساب می آییم.
ولی پور با اشاره به اینکه در سال 1375 تعداد آبادی های دارای سکنه استان 3 هزار و 55 آبادی بوده است افزود: متاسفانه با خشکسالی های 19 ساله در حال حاضر تنها 1700 آبادی توانسته اند با شرایط موجود دوام بیاورند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه يک میلیارد و يک میلیون متر مکعب از منابع آبی برداشت می شود افزود: با اقداماتی از قبیل اجرای کشاورزی حفاظتی ، اجرای 1300 کیلومتر لوله گذاری اب بین مزارع و اجرای 7 هزار و 680 هکتار سیستم های نوین آبیاری کسری مخازن آب از 185 میلیون متر مکعب در سال به 150 میلیون متر مکعب رسیده است.
صفوی نژاد مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان نیز آماری از وضعیت موجود بهره مندی مردم از آب شرب ارائه کرد و افزود: از 907 روستای بالای 20 خانوار تنها 528 روستا بدون تنش آبی هستند و 460 روستا نیز با تانکر آبرسانی می شوند.
وی افزود خراسان جنوبی اولین استان در آبرسانی سیار به روستاهاست.
وی با اشاره به اینکه 26 درصد از روستاههای استان با تانکر آبرسانی می شوند افزود: از 160 روستای بیرجند 60 روستا فاقد ابرسانی اند که با تانکر تامین اب می شوند.
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان افزود: 29 درصد از منابع آبی استان از حد کیفیت و حد مجاز عناصر کیفی برخوردار نیست.
هاشمی مقدم مدیرعامل آب و فاضلاب شهری نیز با اشاره به پوشش 25 شهر استان از آب شرب افزود: 8/99 درصد مردم شهرهای استان از آب شرب برخوردارند.
وی افزود: برای تامین آب پایدار 200 هزار مشترک آب شرب شهری استان به هزار و 176 لیتر در ثانیه نیاز است و این موضوع ضرورت انتقال آب به استان را دو چندان می کند.
مدیرعامل آب و فاضلاب شهری استان افزود: 25 درصد شبکه های آب شهری استان فرسوده است که با اقداماتی از قبیل اصلاح شبکه و نشت یابی از هدررفت آب جلوگیری می کنیم.
نماینده اداره کل هواشناسی هم با اشاره به وضعیت خشکسالی استان گفت: امسال 54 درصد مساحت خراسان جنوبی درگیر خشکسالی شدید است و تاکنون کاهش 95 درصدی در میزان بارندگی داشته ایم.
ناصری فرماندار بیرجند هم با اشاره به اینکه ترکیب جمعیتی و استقرار مردم بخاطر خشکسالی برهم خورده است افزود: نگران ماندگاری جمعیت هستیم و این مهاجرت از روستاه ها را می توان در افزایش 2 هزار درصدی جمعیت حاشیه نشین بیرجند دید.
جاوید شهردار بیرجند هم حاشیه نشینی را پدیده ای متاثر از خشکسالی دانست و افزود: متاسفانه سازه های ناپایدار احداث شده در حاشیه شهر ، در مواقع بروز حادثه بسیار مشکل ساز خواهد بود.
وی افزود: هم اکنون 68 درصد آب مورد نیاز فضای سبز شهرداری جداسازی شده است و آبیاری 32 درصد از فضای سبز با آب شرب شهری انجام می شود که باید جداسازی در تمام فضای سبز شکل گیرد.
شهامت مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان هم فرونشست زمین و خسارت 29 میلیارد تومانی به زیرساخت های استان از جمله راه را مهمترین چالش این بخش دانست و افزود: برای تکمیل امکانات و ماشین آلات 14 میلیارد تومان و برای بازسازی و ساخت پل و ابنما نیز 16 میلیارد و 300 میلیون تومان اعتبار نیاز داریم.
امامی مدیر عامل آب منطقه ای استان هم با ارائه گزارشی درباره افزایش تعداد دشت های ممنوعه استان ، تامین اعتبار برای استفاده از تمام ظرفیت تصفیه خانه آب شرب بیرجند را خواستار شد و افزود: متاسفانه اکنون به دلیل محدودیت اعتباری تصفیه شیمیایی بر روی انجام نمی پذیرد.
خامسان مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان هم تامین اعتبار برای ایجاد آشیانه بالگرد امداد را خواستار شد و افزود: از 15 بهمن امداد هوایی در استان راه اندازی می شود.