به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما محققان علوم پزشکي در انجمن قلب آمريکا اعلام کردند با استفاده از نوعي آزمايش چند ژني مي توان خطرات منجر به بروز بيماري هاي قلبي را پيش بيني و از بروز اين بيماري ها جلوگيري کرد.
دکتر سباستين ترو و همکارانش در دانشگاه کبک کانادا بر اساس گزارش منتشر شده در نشريه گردش خون Circulation: Genomic and Precision Medicine Journal اعلام کردند بيماري هاي قلبي عروقي، عامل اصلي مرگ و مير ساکنان آمريکا و جهان محسوب مي شوند و بيشترين شکل شايع اين بيماري ها نيز مشکلات عروق کرونر قلبي است که بر اثر تنگي يا سفت شدن آنها ايجاد مي شود.
بيشتر مردم مي دانند که با ترک سيگار، فعاليت ورزشي مناسب، حفظ رژيم غذايي سالم و کنترل وزن و نيز کنترل کلسترول و فشار خون و قند خون مي توان از بروز اين دسته از بيماري ها مانع شد.
در موارد نادري، بالا رفتن کلسترول بد خون يا LDL به علت نوعي مشکل ژنتيکي موسوم به هايپرکلسترولمي خانوادگي familial hypercholesterolemia ايجاد مي شود که اين دسته از افراد، در خطر ابتلاي زودهنگام به بيماري هاي قلبي قرار دارند و اين مشکل در مردان اين گروه، پيش از 40 سالگي و در زنان اين گروه، پيش از 45 سالگي بروز مي کند.
محققان با استفاده از نوعي آزمايش پلي ژنتيک موفق شدند احتمال بروز چنين خطراتي را در گروه ياد شده، پيش بيني کنند. اين تست بر اساس بررسي 182 تفاوت ژنتيکي انجام مي گيرد که به خصوص بر عروق کرونري متمرکز است. محققان براي رسيدن به نتايج بررسي خود تعداد 30 بيمار را بين سال هاي 2014 تا 2016 به مدت دو سال مورد مطالعه قرار دادند. به گفته دانشمندان مي توان با استفاده از اين روش، از بيماري هاي قلبي و مرگ هاي ناگهاني در افراد گروه ياد شده جلوگيري کرد.
به گزارش پايگاه خبري يورک الرت در اينترنت، کلسترول با فرمول شيميايي C27H46O يک ماده چربي مانند و مومي است که در کبد و ساير سلولها ساخته شده و در بعضي از انواع غذاهاي خاص از جمله لبنيات، تخم مرغ و گوشت يافت ميشود. بدن براي عملکرد عادي و مناسب به ميزان مناسبي کلسترول نياز دارد. ديواره ها و غشاي سلولي بدن براي توليد هورمون، ويتامين D و اسيدهاي صفراوي که به هضم چربي کمک ميکند نياز دارد، البته اين نياز مقدار محدودي بوده و اگر خيلي بيشتر از ميزان مورد نيازتان دريافت کنيد، بدنتان در خطر انواع بيماري از جمله بيماري هاي قلبي قرار ميگيرد.
زماني که ميزان زيادي کلسترول در خون بدن موجود باشد، ممکن است اين کلسترول ها رسوب کرده باعث تنگ شدن رگ هاي بدن و در نتيجه کاهش خونرساني به قلب ميشود. در گذر زمان اين باريک شدن رگ ها باعث تصلب شريان و درنتيجه ابتلا به بيماري هاي قلبي ميشود. زماني که خون حاوي اکسيژن کافي به قلب نرسد، فرد دچار درد قفسه سينه و در نتيجه آنژين ميشود. اگر خون رساني به بخشي از قلب کاملا قطع شود، فرد دچار بيماري عروق کرونر و در نتيجه سکته قلبي ميشود.
کلسترولي که درون خون شما حرکت ميکند، به پروتئين ها ميچسبد و تشکيل بستهاي بنام ليپوپروتئين ميدهد. ليپوپروتئين ها به چند دسته پرچگالي، کم چگالي و يا خيلي کم چگالي بسته به ترکيب ميزان چربي و پروتئين تقسيم ميشوند. ليپوپروتئين کم چگالي(LDL). اين نوع ليپوپروتئين که به LDL يا کلسترول بد معروف است، ميتواند باعث رسوب در ديواره رگها شده و رگ ها را باريک نمايد. هرچه LDL بيشتري در خون موجود باشد، خطر بيماري قلبي در افراد بيشتر ميشود.
ليپوپروتئين پرچگالي (HDL). اين نوع ليپوپروتئين که به HDL يا کلسترول خوب معروف است، به بدن براي دفع کلسترول بد يا LDL کمک ميکند. هرچه سطح HDL خون بالاتر باشد، بهتر است. اگر سطح HDL خون پايين باشد خطر بيماري هاي قلبي افزايش ميدهد. ليپوپروتيئن خيلي کم چگالي (VLDL). اين نوع ليپوپروتئين که شبيه کلسترول LDL است، اما ميزان چربي در آن بيشتر از همه بوده و ميزان خيلي کمي پروتئين دارد.