نخستین مشاهدات بیماری آنفوانزای فوق حاد پرندگان سال 2003 در اروپا گزارش و با گسترش بیماری از پرندگان مهاجر به پرندگان اهلی و بومی این بیماری به صنعت مرغداری رسید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صداو سيما، کشورهاي اروپايي يکي بعد از ديگري به سازمان جهاني دامپزشکي از شيوع بيماري و گسترش آن دادند در نتيجه زنگ خطر براي ديگر کشورها به صدا درآمد بطوريکه که تا سال 2005 آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان صنعت مرغداري جهاني را درگير کرد و آمار تلفات هر سال افزايش مي يافت.
آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان به صنعت مرغداري کشورهاي آسياسي وارد شد و کشورهاي کره جنوبي، مالزي، ژاپن، و تايلند آلودگي صنعت مرغداري را به اين ويروس به سازمان جهاني دامپزشکي گزارش دادند.
در کره جنوبي کار به جايي رسيد که شرايط فوق العاده اعلام شد.
اما اين بار ويژگي هاي ويروس تغيير يافت گرچه موارد انتقال و ابتلاي انسان به ويروس جديد گزارش نشد اما سرعت انتقال و گستردگي آلودگي واحدهاي مرغداري بسيار زياد بود.
براي کنترل ويروس جديد واکسن جديدي توليد شد اما تا کنون موفق به مهار اين بيماري نشده اند بنابراين شرايط سخت قرنطينه اي و مراقبت هاي بهداشتي همچنان بهترين راهکار جلوگيري از شيوع اين ويروس است.
اولين سويه آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان با عنوان اچ 5 ان 2 در کشورها گزارش شد اين ويروس هشت نوع سويه دارد که در حال حاضر در کشور ما سويه اچ 5 ان 8 تاکنون 182 واحد مرغ تخم گذار را در گير کرده است.
ويروس آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان از سال 93 در کشور گزارش شد و از شهريور سال گذشته شدت پيدا کرد بطوريکه که سال گذشته 130 ميليارد تومان خسارت به مرغداران وارد شد.
گرچه بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان معمولا در ماههاي سرد سال فعال مي شود اما اين بيماري فروکش نکرد و حتي در ماههاي گرم نيز مواردي گزارش شد.
با آغاز فصل سرما يعني از مهرماه امسال 182 واحد مرغ تخم گذار درگير شد بطوري که تا امروز حدود 14 ميليون قطعه مرغ تخم گذار معدوم سازي شد و ميزان خسارات نيز 150 ميليارد تومان برآورده شده است.
در حال حاضر بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان در 15 استان کشور گزارش و بيشترين آمار تلفات در استان هاي البرز، تهران ، قم ، قزوين،?مازندران ،?اصفهان و آذربايجان شرقي مشاهده شده است.
ابراهيم حسن نژاد مدير عامل صندوق بيمه کشاورزي درباره چگونگي پرداخت خسارات مرغداران گفت: براي پرداخت مابقي خسارات بيمه گذاران صنعت طيور تخم مرغ سازمان برنامه و بودجه کشور منابع مورد نياز را از اسناد خزانه تامين مي کند و به محض تخصيص اعتبارات باقي مانده خسارات مرغداران پرداخت خواهد شد.
صفرعلي ماکنعلي معاون پيشگيري سازمان دامپزشکي کشور تعداد قطعات مرغ تخم گذار را 62 ميليون قطعه اعلام کرد و گفت: از حدود 14 ميليو قطعه مرغ تخم گذار که به علت ابتلا به آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان از چرخه توليد خارج شد تاکنون 10 ميليون قطعه جايگزين شده و در اصل در حال حاضر حدود 4 ميليون قطعه از توليد خارج شده است.
وي تاکيد کرد: بزودي پس از پايان مهلت قرنطينه و ضدعفوني عمليات جايگزين سازي مرغ هاي تخم گذار در واحدهاي آسيب ديده انجام مي شود.
آقاي حيدري مالک واحد توليد تخم مرغ در شهرستان ملارد استان البرز است واحد مرغداري اين توليد کننده از اول آبان امسال به علت ابتلاي مرغها به بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان پلمپ و مرغها نيز معدوم سازي شد.
اين مرغدار تاکنون حدود چهار ميليارد تومان خسارت ديده است و به گفته خودش پس از تکميل مدارک در صندوق بيمه کشاوري تا هفته آينده خسارت خود را دريافت خواهد کرد.
وي با اطمينان مي گويد: پس از دريافت خسارت آمادگي دارم تا 25 روز ديگر پرورش و توليد تخم مرغ را آغاز کنم.
در استان قم براساس گزارش هاي موجود حدود 61 واحد از مرغداري هاي تخم گذار به علت شيوع آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان از چرخه توليد خارج شدند.
يکي از مرغداران قم 21 روز است که گله 250 هزار قطعه اي خود را معدوم کرده و منتظر است تا خسارت را دريافت کند.
اعداد خسارات مرغداران بويژه در مرغداري هاي بزرگ قابل توجه است از يک ميليارد تومان تا 400 ميليارد تومان نتايج ارزيابي خسارات در صندوق بيمه کشاورزي است .
آقاي نبي پور رئيس اتحاديه مرغداران تخم گذار در استان تهران که دو هفته پيش ناچار شد 260 هزار قعطه از مرغهاي تخم گذار را در واحد توليدي خود معدوم کند ميزان خسارت واحد خود را 6 ميليارد تومان برآورد کرد و گفت: به علت اينکه از بيمه تکميلي استفاده نکردم صندوق بيمه کشاوري حدود 3 ميليارد تومان خسارت پرداخت مي کند.
وي تاکيد کرد: به علت رعايت مسائل بهداشتي واحد توليدي تا فروردين فعال مي شود.
گرچه مرغداران از بابت شيوع بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان خسارت سنگيني ديدند اما با دريافت خسارات از بيمه و همراهمي سازمان دامپزشکي و با رعايت قوانين دقيق بهداشتي بزودي به چرخه توليد بازخواهند گشت.
همانطور که امروز شاهديم براي تنظيم بازار تخم مرغ فقط 25 هزار تن تخم مرغ وارد و مابقي از توليدات داخلي تامين شد.
به گفته اتحاديه توليدي مرغ تخم گذار با وجود شيوع بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان در واحدهاي مرغ تخم گذار 130 تن تخم مرغ تا پيش از مهرماه امسال صادر شد.
ايران با توليد 970 هزار تن تخم مرغ در مقام يازدهم جهان قرار دارد.
گزارش خانم ظرافت