دومین کنفرانس امنیتی تهران با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
دومين کنفرانس امنيتي تهران با شعار احترام، اعتماد، گفتگو، همکاري متقابل، امنيت و پيشرفت جمعي در شرايطي برگزار مي شود که منطقه غرب آسيا در دوره حساس و نقطه عطف تاريخي خود به سر مي برد.
تهديدات گروه هاي تروريستي و تکفيري مانند داعش با رشادت ها و همکاري هاي کشورهاي منطقه کم رنگ شده، ولي با توجه به برخي از سياست هاي نادرست قدرت هاي منطقه اي و فرامنطقه اي همچون سياست هاي رئيس جمهور امريکا، امنيت منطقه با تهديدات نوظهوري رو به روست که مهم ترين آنها عبارتند از:
1- مسابقه تسليحاتي بي رويه
2- مداخله نظامي قدرت هاي بزرگ فرامنطقه اي
3- امنيتي شدن هويت و مذهب
4- حکمراني ناشايست
5- افراط گرايي و تروريسم
6- تروريسم سايبري
7- توسعه نيافتگي اقتصادي و
8- مخاطرات زيست محيطي
براي مقابله با اين چالش ها و تهديدات امنيتي غرب آسيا نيازمند ترتيبات امنيت فراگير و جامع است که مورد قبول کشورهاي منطقه باشد.
ترتيبات امنيتي منطقه اي مناسب و مقبول داراي اين ويژگي ها و عناصر است:
1- درون زا و مبتني بر خوداتکايي منطقه اي
2- چندجانبه، فراگير و دربرگيرنده همه قطب هاي قدرت منطقه اي
3- همه جانبه نگر و شامل همه ابعاد امنيت منطقه اي اعم از سياسي، نظامي، انساني، اقتصادي، زيست محيطي و هويتي و پاسخگوي همه تهديدات سخت، نرم، دولتي و غير دولتي
4- مشترک بر مبناي همکاري همه کشورها و حتي رقبا
5- مشارکتي و همکاري جويانه مبتني بر تعامل و گفتگوي همه بازيگران، منافع بلندمدت و انتظارات مقبول کشورها و ايجادکننده يک رژيم امنيتي منطقه اي براي مديريت مناقشات در چارچوب اصول مورد توافق
6- محقق کننده مفهوم منطقه قوي داراي شاخص هايي مانند توسعه يافتگي اقتصادي، برخورداري از دولت هاي مشروع و مقتدر، مبتني بر همکاري منطقه اي و همگرايي و وجود امنيت جامع.
شرکت کنندگان در اين کنفرانس اعلام مي دارند که :
1. امنيت مشترک و همه جانبه در غرب آسيا با مشارکت و تعامل همکاري جويانه همه کشورهاي منطقه مي تواند به نظم و امنيت پايدار منطقه اي کمک شاياني نمايد.
2. سياست ها و مداخلات قدرت هاي فرامنطقه اي نه تنها به تامين امنيت کمکي نکرده است، بلکه باعث ناامني و بي ثباتي هاي پايا در منطقه شده است. به عنوان مثال به رسميت شناختن بيت المقدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي از سوي دولت ترامپ به نوعي عامل شعله ور کردن آتش اختلافات و بحران در اين منطقه است. در اين چارچوب اين کنفرانس بر حقوق مشروع مردم فلسطين ازجمله حق بازگشت آوارگان فلسطيني به سرزمين هاي خود، پايان اشغالگري رژيم صهيونيستي و تشکيل کشور فلسطين به پايتختي بيت المقدس با حضور ساکنان اصلي آن از هر قوم و مذهبي تأکيد مي ورزد.
3- جمهوري اسلامي ايران با مبارزه بي امان با تروريسم در منطقه به خوبي ثابت کرده است که امنيت کشورهاي همسايه را در غرب آسيا به مثابه امنيت خود تلقي مي کند و در اين راستا در تلاش است با کشورهاي منطقه براي شکل دهي به يک نظم و ترتيبات امنيتي پايدار همکاري کند.
4- الگوي نظم امنيتي منطقه اي در غرب آسيا نمي تواند بر پايه خريد امنيت از قدرت هاي فرامنطقه اي باشد و گزينه اي جز تعامل و گفتگو پيش روي کشورهاي منطقه وجود ندارد.
5- همگرايي اقتصادي، توسعه فراگير، ارتقاي سطح حکمراني و مبادلات فرهنگي، اجتماعي و علمي زمينه ساز ايجاد ثبات و امنيت پايدار در منطقه غرب آسيا خواهد بود.
با در نظر گرفتن نکات فوق، دبيرخانه دائمي کنفرانس از همه صاحبنظران، انديشمندان، پژوهشگران و مقامات سياسي دعوت مي نمايد با ارائه نظرات و پيشنهادات خود، ما را ياري دهند.