وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک دولت مسئولیت پذیر و خیرخواه، خود را در قبال سرنوشت ملتهای منطقه و نگرانیهای آنان مسئول میداند.
متن کامل سخنراني وزير دفاع به اين شرح است:
محيط منطقه غرب آسيا محيط پيچيده و پرآشوبي شده است. اين پيچيدگي عمدتاً ناشي از تعدد بازيگران به خصوص مداخله بازيگران فرامنطقه اي و ايجاد رقابت بدون دورانديشي راهبردي است. رقابتي که تصنعي و عامدانه در حال هدايت از فضاي رقابتي به فضاي تنازع است.
اين سير تغيير با پيک پيشران تسريع و هدايت مي شود و آن حضور و دخالت بيگانگان و نيروهاي فرامنطقه اي است. اگر چه وابستگي فزاينده، بي اعتمادي، ناآگاهي و فريب خوردگي برخي از دولت ها در شکل گيري اين شناخت و منطق بدون تأثير نبوده است.
از منظر ما مشکل اصلي منطقه، تروريسم و اختلافات دروني است که ريشه در استعمار، مداخله هاي استکباري قدرت هاي فرامنطقه اي و اشغالگر دارد که مصداق بارز آن اشغال هفت دهه اي سرزمين فلسطيني هاست که همچنان با سرکوب وحشيانه تحت حمايت امريکا و برخي ديگر از قدرت ها ادامه دارد. اين دخالت ها با هدف نهادينه کردن وابستگي کشورهاي منطقه براي حضور بيشتر و غارت منابع آنها بوده است که امروز از هر نقطه اي اين منطقه مهم و راهبردي سر باز مي کند.
گروه هاي تروريستي که ابتدا براي کمک به مقابله با قدرت هايي نظير شوروي سابق به عنوان محصول و نسخه برآورد راهبردي امريکايي ها ايجاد شده بودند امروز با نسل هاي جديد آن يعني القاعده، جبهه النصره و داعش ظهور کردند و در آينده با نام ها و نشان هاي جديد بروز خواهند کرد. ريشه اين گروه ها در خرده هويت هاي هم ستيز است که با فتنه قدرت هاي استعماري ايجاد شده اند.
نظم سايکس پيکو، يک نظم منبعث از ذهنيت غربي، مادي، فرصت طلبانه، منفعت محور و استعماري بود که بر منطقه تحميل شد و منطقه طي يک سده با همين مرزها با تمام هزينه هايي که پرداخت کرده است به يک نظم جغرافيايي رسيده و نظم مدنظر امريکايي نسخه شده براي منطقه، رسم الخط ناشيانه، عقب افتاده، قلدرمآبانه و تک قطبي با محوريت امريکاست که بار ديگر هزينه هاي بيشتري را مي تواند بر منطقه تحميل کند.
واقعيت آن است که رنج مردم منطقه محصول اين تفکرات و ارزيابي هاي اشتباه، خودبرتربينانه و خودخواهانه استعماري و استکباري است.
ما معتقديم قدرت هاي غربي که در منطقه ايفاي نقش مي کنند، واقعيت ها و تغييرات جديد در منطقه را به خوبي درک نمي کنند و همچنان بر اشتباهات گذشته خود پافشاري دارند. البته نگاه مادي آنها به دنيا موجب مي شود با ترجيح منافع خود، نتوانند با درک شرايط و واقعيت ها تصميم درستي بگيرند و همچنان وجود ناامني در منطقه را تأمين کننده منافع خود تلقي کنند.
در حالي که اين قدرت ها و برخي کشورهاي منطقه با قالب هاي تحليلي و روش ها و الگوهاي ذهني قديمي به منطقه نگاه مي کنند و راه حل ارائه مي دهند واقعيت هاي جديدي در منطقه جريان دارد و از مهم ترين واقعيت ها آن است که نه قدرت هاي غربي و نه امريکا آن قدرت قديمي را دارند و نه ملت ها و کشورهاي منطقه آن مردم گذشته اند.
ما در دوران پوست اندازي راهبردي در منطقه هستيم. دوران معادلات امنيتي جنگ سرد و شبه جنگ سرد به اتمام رسيده است. ملت هاي منطقه به هويت و توانايي خود به خوبي آگاهي يافته اند و با اطمينان از آينده مطلوب خود سخن مي گويند.
ديگر نظام بين الملل امکان، ظرفيت و تحمل هژموني و تکصدايي شدن و خودخواهي را ندارد و هر گونه تلاش براي تک محور شدن و جهان را براساس خواسته ها و ارزش هاي خود تقسيم کردن بي فايده است، تاکيد چندين باره امريکايي ها در سند راهبرد امنيت ملي جديد، بر موضوع رهبري جهان و تاکيد بر استيلا و هژموني جهاني، مؤيد پافشاري بر رفتارها و اشتباهات گذشته است.
ما اميدواري به اصلاح تحليل، ارزيابي و برآورد و در نتيجه تغيير رفتار آنان در منطقه نداريم. همکاري ايران با کشورهاي جهان در موضوع برجام حسن نيت ما را به جهان نشان داد ولي امريکايي ها نشان دادند اصلاح پذير و قابل اعتماد نيستند و هنوز در قالب ها و فرمول هاي محاسباتي گذشته شان، فرومانده اند و متاسفانه اين عقب ماندگي توسط آنها و برخي کشورهاي غربي و منطقه اي که متحدين و شرکاي امريکا به شمار مي روند، درک نمي شود.
همه ملت ها و کشورهاي منطقه خاطره وحشتناک و تلخ از ايده هاي امريکايي ها براي حل مسائل به تعبير خودشان رهبري و مديريت جهان دارند، حمايت از حکومت هاي دست نشانده غيردموکراتيک، اشغالگري و حمايت از اشغالگران ، تزريق و تعميق خشونت، جنگ و بي ثبات سازي و دخالت در امور کشورها و منطقه، فروش بي رويه سلاح، تلاش براي تجزيه و حمايت از کودتا، نمونه هاي روشني از محصول و خروجي هاي پروژه هاي فکري و مديريتي آنها براي مردم مظلوم منطقه ما بوده است.
امريکايي ها نشان دادند براي مديريت جهان و منطقه مهم ما ناکارآمد هستند، نه مي توانند و نه مي خواهند نسبت به اعمال و رفتارش پاسخگو باشند.
آنها هنوز پاسخ جنايت هايشان را در فلسطين اشغالي، افغانستان و عراق و ايجاد گروه هاي تروريستي نداده اند. جامعه جهاني منتظر پاسخ آنهاست!
پاسخي که آنها براي اين ناکارآمدي و بي مسئوليتي و عدم پاسخگويي دارند متهم کردن ديگر کشورها، فرافکني و ايران هراسي است که عذري بدتر از گناه است.
ما به خوبي درک مي کنيم غرب به ويژه امريکا چرا به دنبال ايران هراسي است. اين روايت، يک روايت کاملا امريکايي است که براي رونق اقتصاد امريکا، ايجاد جنگ اجتناب ناپذير است؛ لذا دائمي کردن بحران و جنگ براي فروش اسلحه ضروري است.
آنها با ايجاد و دائمي کردن بحران هاي ساختگي و تصنعي در منطقه ما به دنبال جذب کنشگران غافل منطقه ما هستند تا آنها را بدوشند و ثروتشان را به غارت ببرند.
فروش بي رويه سلاح به کشورهاي فاقد صلاحيت، مرتجع، ديکتاتور و غير مردم سالار و تحريک شهوت سيري ناپذير خريد انواع سلاح، تبديل منطقه به انبار بزرگ باروت، پيچيده نمودن معادله امنيت در منطقه، تبليغ شعار «اول آمريکا» و ترجيح اقتصاد آمريکا به امنيت ملت ها و کشورها، سکوت و بي تفاوتي در برابر جنايات در يمن و حمايت از آن، نشان دهنده بي مسئوليتي و بي اخلاقي برخي قدرت هاي بزرگ که اتفاقا عضو دائم شوراي امنيت هم هستند مي باشد.
همچنين اين عملکرد پيامي را متبادر مي نمايد که آمريکا به عنوان کشوري که خودخواهانه منافع خود را به مصالح جهان ترجيح مي دهد، فاقد صلاحيت براي رهبري و مديريت جهان است.
ما معتقديم آمريکايي هاي متوهمانه، فهم دقيق و درستي از تحولات، شرايط، آمال و دردهاي عميق منطقه ندارند. ما آنها را مسئول اصلي فجايع منطقه مي دانيم و با اين درک از رفتار آمريکا، خود را متعهد به دفاع فعال و بازدارنده از خودمان و کشورها و ملت هاي مظلوم منطقه مي دانيم.
جمهوري اسلامي ايران به عنوان يک دولت مسئوليت پذير و خيرخواه، خود را نسبت به سرنوشت ملت هاي منطقه و نگراني هاي آنان مسئول مي داند.
کمک، همراهي و حمايت از ملت، دولت و ارتش عراق و سوريه در از بين بردن تروريسم دست پروده آمريکا يعني داعش جنايتکار از جمله مصداق هاي مهم و آشکار اين مسئوليت پذيري جمهوري اسلامي ايران در منطقه بوده است.
جمهوري اسلامي ايران تمام تلاش خود را براي برقراري صلح در جهان و منطقه به کار بسته و خواهد بست.از طرفي معتقد هستيم موضوعات منطقه اي با ظرفيت بالاي کشورهاي اسلامي به ويژه کشورهاي متنفذ منطقه قابل حال و فصل است.
ما با اتکا به توان دروني و قدرت ملي خود نگراني از تهديدات آمريکايي ها نداريم؛ لکن آنها هزينه زيادي را بر مردم منطقه به ويژه مردم ايران در طول بيش از هفت دهه گذشته تحميل کرده اند و مي بايست در برابر تاريخ و وجدان بشري پاسخگو باشند.
به آمريکا توصيه مي کنيم که دست از نقش مخرب، غيرسازنده، تحريک دوستان و همسايگان ايران و ترويج ايران هراسي بردارد.
ما به عنوان يک کشور مسئوليت پذير، نگراني هاي احتمالي کشورهاي همسايه و جهان را درک مي کنيم؛ زيرا که اين نگراني ها را شبکه هاي رسانه اي تحت نفوذ استکبار ساخته اند. بر همين اساس و درک اين واقعيت ، هميشه تلاش کرده ايم برنامه هايمان را براي آنان شفاف کنيم و بسياري از آنها، امروز با اين توضيحات ما متقاعد شده اند.
ما معتقديم برنامه هاي دفاعي ما براي صلح و امنيت منطقه و کشورهاي همسايه است و حاضريم در يک برنامه مشخص آن را در جهت تامين امنيت آنها نيز قرار دهيم.
توان دفاعي جمهوري اسلامي ايران که توان موشکي بازدارنده يکي از اجزاي آن است، هيچ تهديدي براي دوستان و همسايگان و حتي سايرين نيست؛ صرفا جهت مقابله با تهديدات مشخص برنامه ريزي شده است و محدوديت برد، ارتقاء و دقت آن بر همين مبناست.
نظم اين منطقه بر اساس الگوهاي بومي منطقه اي برخاسته از نگراني ها و ملاحظات و منافع کشورهاي منطقه قابل تامين است و حضور بيگانگان جز بي ثبات سازي منطقه عايدي ديگر براي منطقه نداشته است.
جمهوري اسلامي ايران لنگر ثبات کشتي آشفته منطقه است و اين ويژگي را هويت تمدني، فرهنگي و تاريخي ما، ژئوپلتيک و نظام سياسي مردم سالار ديني ما به ما داده است. اگرچه به تفاوت ها و نگرش هاي مختلف کشورهاي منطقه احترام مي گذاريم و آن را در اين محيط جغرافيايي متنوع و پيچيده طبيعي مي دانيم.
از نظر ما امنيت سازي به روش آمريکايي ها و بر محوريت استعمار و استکبار نه تنها منطقه را به ثبات نرسانده بلکه ناديده گرفتن نقش کشورهاي مهم منطقه اين ناامني را به صورت فزاينده اي افزوده است.
جمهوري اسلامي ايران با خويشتنداري راهبردي، اجازه تبديل شدن رقابت به تنازع را نداده است و اين صبر از منظر جمهوري اسلامي ايران داراي پيام مهمي براي کشورهاي منطقه و فرامنطقه اي است. اين انتظار براي بازگشت منطقه و آگاهي به اصل خويش و همکاري تحت لواي اسلام است.
کشورهاي منطقه ظرفيت بالاي همکاري و همزيستي را با يکديگر دارند. جمهوري اسلامي ايران معتقد است تامين امنيت منطقه با حضور فعال و سازنده کشورهاي منطقه در موضوع امنيت قابل دسترسي است. ما معتقديم بدون همکاري کشورهاي منطقه غلبه و مديريت چالش هاي منطقه اي بسيار دشوار خواهد بود و لازمه اين همکاري عدم اتکاء به نيروهاي بيگانه و فرامنطقه اي و اطمينان داشتن به توان دروني منطقه است.
اگرچه پديده بيداري اسلامي در منطقه غرب آسيا و شمال آفريقا اميد بازگشت منطقه به اصل خود را در ابتدا ايجاد کرد اما با دخالت هاي قدرت هاي فرامنطقه اي به اهداف اش نرسيد، اميد داريم که اين حرکت به آگاهي اسلامي و به اعتماد به نفس منطقه اي منجر شود تا کشورهاي منطقه مستقل از بيگانگان با همکاري و همراهي، به امنيت مشترک و در نهايت به همکاري هاي بيشتر منطقه اي و تقويت صلح و دوستي دست يابند.
در پايان براي ملت هاي منطقه و جهان آرزوي صلح و روزهاي بدون جنگ را دارم. متشکرم