به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ راي اليوم نوشت رازهاي برملا شده در کتاب آتش و خشم نه تنها رئيس جمهور آمريکا، بلکه دامن عربستان و مصر را نيز خواهد گرفت.
روزنامه اينترنتي راي اليوم که از لندن به روز مي شود، سرمقاله خود را به کتاب «آتش و خشم»، اثر مايکل ولف، روزنامه نگار آمريکايي اختصاص داد.
راي اليوم با طرح پرسشهايي سرمقاله خود را آغاز کرد و نوشت: آيا رموز کتاب «آتش و خشم»، ثبات مصر و عربستان سعودي را بر هم خواهد زد؟ و چرا رهبران دو کشور ادعاهاي مطرح شده در اين کتاب را تکذيب نکردند؟ رابطه بين «معامله بزرگ» و کودتايي که به کنار رفتن محمد بن نايف از سمت وليعهدي و روي کار آمدن محمد بن سلمان انجاميد، چيست؟ و پيامدهاي احتمالي عزل ترامپ بر منطقه چه خواهد بود؟
راي اليوم در ادامه نوشت: جاي هيچ شکي نيست که رازهاي مطرح شده در کتاب مايکل ولف درباره اولين سال رياست دونالد ترامپ، ممکن است نقش بسزائي در سرنگوني زودتر وي داشته باشد و وي به علت نداشتن صلاحيت از کاخ سفيد بيرون رانده شود.
تصميم سازان آمريکا تصميم گرفتند سال جديد، سال جنگ عليه رئيس جمهور آمريکا باشد و از همه سلاحهاي سنگين خود براي شکست دادن وي استفاده خواهند کرد و اين نکته، استناد کتاب را به مصاحبه هايي که مولف آن با بيش از دويست شخصيت درباره ترامپ انجام داده است، تفسير مي کند. از مهمترين اين افراد، استيو بانن، مشاور راهبردي رئيس جمهور آمريکا است که چند ماه پس از روي کار آمدن ترامپ از کار بر کنار شد، در حالي که وي کسي بود که ستاد انتخاباتي ترامپ را مهندسي کرد و از نزديکترين افراد به وي بود.
راي اليوم افزود: منطقه خاورميانه و سياستهاي ترامپ بخش قابل توجهي از اين کتاب را به خود اختصاص داد و مي توان مهمترين رازهاي برملا شده در اين کتاب را در دو مورد اصلي خلاصه کرد:
اول: پرده برداشتن بانن از اعتراف ترامپ به اينکه وي در پس کودتاي بيستم ژوئن گذشته قرار داشت، کودتايي که به کنار رفتن محمد بن نايف از وليعهدي عربستان به نفع محمد بن سلمان منجر شد.
بانن تاکيد کرد ترامپ به دوستانش گفته است که وي به همراه دامادش جارد کوشنر اين کودتا را که باعث روي کار آمدن عامل شان در راس حکومت عربستان شد، مهندسي کرده است.
دوم: اعتراف خود بانن به اينکه وي در پس آنچه که معامله بزرگ مرتبط با مسئله فلسطين خوانده مي شود، قرار داشت، معامله اي که بر ممانعت از تشکيل کشور فلسطين و انتقال سفارت آمريکا از تل آويو به قدس و بازگرداندن کرانه باختري به اردن و غزه به مصر و تثبيت هويت يهودي قدس اشغالي تاکيد داشت.
نکته قابل توجه اين است که دو شخصيت اصلي، نقشي محوري در اين سياست آمريکا در منطقه ايفا کردند، اول محمد بن سلمان و دوم جارد کوشتر داماد رئيس جمهور آمريکا؛ البته ديدارهاي سري و آشکار بسياري بين آنان براي تبيين اين توافقات و پياده سازي عملي نقشه ها و همچنين تسريع روند عادي سازي روابط عربستان با رژيم اشغالگر اسرائيل صورت گرفت. عقيده داريم که ارتباطي بين اين دو مورد فوق الذکر وجود دارد، يعني کودتا در ازاي ترويج و تثبيت معامله قرن.
محمد بن سلمان که شکي نداريم از همه مواردي که در اين کتاب نام وي در آنها آمده ، مطلع شده است، يا حداقل اميدواريم اينگونه باشد، هيچ بيانيه رسمي در رد اين اطلاعات صادر نکرده است، چه در رابطه با نقش آمريکا در کودتايي که به وليعهدي وي منجر شد يا آنچه که به معامله بزرگ درباره يهودي سازي قدس اشغالي و انتقال سفارت آمريکا به آن، بازگرداندن باقيمانده کرانه باختري به اردن و نوار غزه به مصر مرتبط است و شايد تداوم سکوت، بر صحت اين اطلاعات دلالت دارد.
راي اليوم در ادامه نوشت: دوستي بين محمد بن سلمان و کوشنر، کاملا روشن است و نياز به اثبات ندارد، همچنين بنابر اطلاعات منابع فلسطيني، محمد بن سلمان دو بار محمود عباس رئيس تشکيلات خودگردان فلسطين را به رياض فراخواند و جزئيات معامله را براي وي بازگو کرد و از او خواست آنها را بپذيرد و قدس اشغالي را فراموش کند و صحبتهايي به ميان آمد از اينکه بن سلمان پيشنهاد ده ميليارد دلاري به عنوان پاداش در صورت موافقت و همکاري عباس به وي ارائه کرده است.
پيشگويي بانن، مشاور راهبردي ترامپ که در کتاب آمده و گفته است که مصر و عربستان در آستانه فروپاشي قرار دارند، بسيار خطرناک است، زيرا دولت آمريکا همه يا بيشتر ابزارهاي بازي در اين دو کشور را در دست دارد، اولا از طريق نفوذش و ثانيا از طريق تکيه اش به همپيمان اسرائيلي خود و استفاده از برگ «غول ترسناک ايران» براي برهم زدن ثبات در مورد عربستان و همچنين سد النهضه اتيوپي در مورد مصر.
اگر دو کشور مصر و عربستان با فروپاشي واقعي روبرو باشند، بر اين باوريم که اين فروپاشي به علت مشاوره ها و نصيحتهايي است که دولت ترامپ و دامادش کوشنر که خود آنها را با الهام گرفتن از متحدانش در تل آويو، تهيه مي کنند، به آنان ارائه کرده اند. جاي تاسف است که شاهد اين هستيم که برخي از اين نصيحتها و مشاوره ها نتايج فاجعه باري داشت و باعث ايجاد جنجالهايي در اوضاع اقتصادي و سياسي اين دو کشور شد، به گونه اي که عربستان در جنگ يمن غرق شده است و مصر نيز نزديک است که در جنگ آب با اتيوپي غرق شود و نفوذش در درياي سرخ کاهش يابد.
راي اليوم در پايان سرمقاله خود نوشت: گزاف نيست اگر بگوييم تبعات و پيامدهاي فروپاشي دولت ترامپ که عربستان و مصر روي آن حساب باز کرده اند، به خود آنها باز خواهد گشت و شايد خردمندانه باشد که دولتهاي دو کشور در سياستهاي خود بازنگري کنند و در سريعترين زمان ممکن از کشتي در حال غرق شدن ترامپ بيرون بپرند، حتي اگر براي نجات نباشد، حداقل باعث کاهش خسارتها خواهد شد، گرچه شک داريم اين دو کشور چنين کاري کنند...و خدا بهتر مي داند.