مديرکل دفتر نظارت بر بهره برداري فاضلاب شرکت مهندسي آبفاي کشور گفت : سالانه يک ميليارد و 200 ميليون متر مکعب پساب در کشور توليد مي شود.
وي تصريح کرد: تا پايان شهريور امسال حدود 47.6 درصد جمعيت شهري کشور تحت پوشش تاسيسات فاضلاب هستند.
وکيلي با اشاره به اينکه تاسيسات شامل حالت کلي شبکه و تصفيه خانه مي شود افزود: تصفيه خانه ها حدود 18.5 ميليون نفر از جمعيت کشور را پوشش مي دهند که به اين ترتيب حدود 31 تا 32 درصد جمعيت شهري تحت پوشش تصفيه خانه هاي فاضلاب هستند.
وي تصريح کرد: حجم پساب توليدي يک ميليارد و 200 ميليون متر مکعبي سالانه، متعلق به جمعيت تحت پوشش تصفيه خانه ها است که پس از تصفيه وارد چرخه مصرف مي شود.
مديرکل دفتر نظارت بر بهره برداري فاضلاب شرکت مهندسي آب و فاضلاب کشور افزود: در 295 شهر کشور تصفيه خانه و تاسيسات فاضلاب داريم ولي در روستاها اين رقم بسيار کمتر است.
وي تصريح کرد: ساخت سامانه هاي فاضلاب در روستاها ديرتر آغاز شده و اجراي آن نسبت به شهرها عقب تر است و جمعيت روستايي برخوردار از تاسيسات فاضلاب در مقايسه با جمعيت شهري برخوردار کمتر از نيم درصد است.
وي افزود: برخي از شهرهاي کشور مانند اصفهان و تهران از دهه 40 داراي تصفيه خانه و شبکه هاي فاضلاب بودند ولي در سال هاي اخير جمعيت تحت پوشش بيشتر شد و تعداد شهرهاي بيشتري را تحت پوشش تاسيسات فاضلاب قرارگرفت.
وکيلي با بيان اينکه پساب هاي تصفيه شده در بخش هاي کشاورزي، صنعت، آبياري فضاي سبز و تغذيه سفره هاي آب زيرزميني و آبخوان ها مصرف مي شوند، افزود: در کشور ما بيشترين سهم استفاده از پساب در بخش کشاورزي به ميزان 57 درصد پساب توليدي است و پس از آن تخليه به آب هاي پذيرنده سطحي مانند رودخانه ها قرار دارد و مابقي به بخش صنعت، تغذيه آب خوان ها، آبياري فضاي سبز و سفره هاي زيرزميني تعلق دارد.
وي افزود: برنامه هاي يکي دو ساله اخير وزارت نيرو وشرکت مهندسي آب و فاضلاب کشوربرمبناي بازچرخا ني پساب و استفاده هرچه بهتر از پساب هاي تصفيه شده است.
مديرکل دفتر نظارت بر بهره برداري فاضلاب شرکت مهندسي آب و فاضلاب کشور اذعان داشت: از کل آبي که در منازل استفاده مي کنيم، بطور ميانگين 70 درصد آن تبديل به فاضلاب مي شود.
وي با اشاره به اينکه در سال هاي اخير بحث بازچرخاني آب با توجه به محدوديت منابع آبي براي ما بسيار مهم است، اظهار داشت: اگر تاسيسات فاضلاب کشور کامل باشد مي توانيم 70 درصد آب استفاده شده را مجدد به چرخه مصرف باز گردانيم.
وکيلي ادامه داد: در اين خصوص با شهرداري ها مذاکراتي شده و قرار دادهايي نيز منعقد شده تا در مراکز استان ها، پساب حاصل از تصفيه خانه ها به شهرداري ها واگذار شود تا نياز فضاي سبز شهري از اين طريق مرتفع شود.
وي با اشاره به اين مطلب که سالانه بين 6 تا 7 ميلياردمتر مکعب آب توليد مي کنيم که در شهرها و روستاها مصرف مي شود ( و اين بجز استفاده در بخش کشاورزي است) افزود: حدود يک ميليارد و 200 ميليون متر مکعب از اين آب تبديل به پساب مي شود که مي تواند بازچرخاني شده و به چرخه مصرف برگردد که با افزايش درصد تاسيسات فاضلاب و با در مدار قرارگرفتن تعداد تصفيه خانه هاي بيشتر و بهره برداري کامل از تاسيسات فاضلاب مي توانيم 70 درصد اين آب توليدي را پس از استفاده به صورت پساب به چرخه مصرف بازگردانيم.
مديرکل دفتر نظارت بر بهره برداري فاضلاب شرکت مهندسي آب و فاضلاب کشور با بيان اينکه شرکت هاي آب و فاضلاب، طرح هاي شبکه و تاسيسات فاضلاب را از محل اعتبارات جاري خود و بخشي را از طريق اعتبارات عمراني و بخشي را هم از طريق اعتبارات دولتي اجرايي مي کنند، گفت: اين شرکت ها براي نگهداري، بهره برداري و استفاده از پساب اعتبار خاصي ندارند و فقط در سال گذشته رقم محدودي حدود يک ميليارد تومان را براي اين طرح در نظر گرفتند که به صورت پايلوت به 5 يا 6 استان تعلق گرفت تا طرح هايي را به عنوان بازچرخاني و ايجاد تصفيه خانه هاي کوچک، به عنوان پايلوت در شهرها به صورت محلي يا منطقه اي اجرا کنند تا از پساب توليدي در همان منطقه استفاده شود.
وي اظهار اميدواري کرد، با توجه به اينکه اين طرح نتيجه خوبي در بر داشته، اين رديف اعتباري براي سال هاي بعد نيز ادامه داشته باشد و تصفيه خانه ها از حالت متمرکز بزرگ به تصفيه خانه هاي کوچک محلي تبديل شود تا هر محله براي خود يک تصفيه خانه داشته باشد و پساب آن نيز در همان منطقه يا محله استفاده شود.
وکيلي در ادامه با بيان اينکه اگر بتوانيم طرح هاي خود را به اين سمت هدايت کنيم، مي توانيم استفاده بيشتري از پساب ها ببريم زيرا در وضعيت متمرکز ، پساب ها کيلومترها از شهرها فاصله دارند و شايد بازگشت آن ها مفيد و بصرفه نباشد، افزود: بعضا پساب ها ممکن است به مصارفي برسند که ضروري نباشد و به آب هاي سطحي تخليه شوند، بنابراين براي استفاده مفيد از اين تصفيه خانه ها حتي براي مجتمع ها نيز بهتر است، تصفيه خانه هاي کوچک احداث شود و از پساب حاصله از آنها مانند کشورهاي اروپايي در آبياري فضاي سبز و مصارف خدماتي استفاده شود.
وي تصريح کرد: براي بهره وري بيشتر از سامانه هاي فاضلاب لازم است، تصفيه خانه ها از حالت متمرکز به سمت غير متمرکز سوق داده شود.