دبير شورايعالي مناطق آزاد و ويژه تجاري گفت: در چهار سال گذشته مناطق ويژه اقتصادي کشور بيش از 77 ميليارد دلار کالا به خارج کشور صادرات داشته اند و در مقابل تنها کمتر از 19 ميليارد دلار کالا وارد کرده اند.
وي يکي از مشکلات توسعه صادرات در اين مناطق را نبود شعب بانک هاي بين المللي دانست و افزود: هم اکنون 350 شعبه بانک در اين مناطق فعاليت مي کنند که همه آنها بانک هاي ايراني هستند اما بزودي با تصويب آيين نامه هاي لازم زمينه گسترش روابط بانکي با دنيا از طريق ايجاد شعب بانک هاي خارجي فراهم مي شود بخصوص اينکه پس از برجام، زمينه تحولات اقتصادي بيشتري در اين مناطق فراهم شده و طرف هاي خارجي علاقه مند به ايجاد شعبه در مناطق آزاد اقتصادي ايران هستند.
مشاور رئيس جمهور در ادامه ايجاد بورس بين المللي در مناطق آزاد را که مکمل فعاليت هاي اقتصادي باشد از ديگر اقدامات دبيرخانه شورايعالي مناطق آزاد عنوان و تصريح کرد: مقدمات ايجاد بورس بين المللي هم در اين مناطق در دست تهيه و اجراست.
بانک روند سرمايه گذاري داخلي و خارجي در مناطق آزاد و ويژه تجاري را مطلوب ارزيابي و تصريح کرد: البته اين امر هنوز با اهداف مناطق آزاد فاصله دارد اما در چهار سال گذشته، بيش از 5 ميليارد و 400 ميليون دلار قرارداد و مجوز سرمايه گذاري خارجي صادر شده که تاکنون 800 ميليون دلار آن محقق و عملياتي شده و در بخش سرمايه گذاري داخلي هم، 54 هزار ميليارد تومان سرمايه گذراي خارجي مجوز گرفته اند که 20 هزار ميليارد تومان آن تاکنون محقق شده است.
وي همچنين ابراز اميدواري کرد اين روند مثبت سرمايه گذاري خارجي و داخلي همچنان تداوم يابد و شکوفايي بيشتري در انتظار اين مناطق باشد.
بانک همچنين با اشاره به تصميم دولت و مجلس براي افزايش تعداد مناطق آزاد و ويژه در کشور گفت: البته ما تمايل داريم لايحه دولت در اين خصوص ملاک عمل نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي قرار گيرد و اميدواريم اين لايحه، تا دو هفته آينده که لايحه بودجه سال آينده از کميسيون اقتصادي به کميسيون تلفيق مي رود در دستور کار کميسيون اقتصادي مجلس قرار گيرد.
وی در خصوص منطقه آزاد فرودگاهي در اطراف فرودگاه بين المللي امام خميني نيز گفت: متولي مناطق آزاد مي تواند هر دستگاه دولتي باشد که در اين مورد وزارت راه و شهرسازي است اما مهم اين است که در چارچوب قوانين مناطق آزاد فعاليت کنند و در خصوص اين منطقه نيز با وزير راه و شهرسازي براي تعيين مسئول منطقه هماهنگي هايي شده است.
دبير شورايعالي مناطق آزاد و ويژه تجاري کشور ترانزيت را يکي از مزيت هاي مهم کشور بخصوص در مناطق آزاد دانست و تصريح کرد: با 15 کشور همسايه هستيم که هر کشوري چنين مزيتي ندارد و اميدواريم بخصوص در بخش مناطق آزاد بنادر ما توسعه بيشتري يابند و وزارت راه هم در اين بخش برنامه هاي گسترده اي داشته که بخشي از آن بدليل تنگناهاي اقتصادي کشور اجرايي نشده با اين وجود در بندر انزلي توسعه بندر کاسپين اجرايي شد و هم اکنون اين بندر با دو اسکله فعال است و بنادر شهيد بهشتي و کلانتري هم توسط وزارت راه تکميل شده و اميدواريم اين دو بندر هم به مناطق آزاد متصل شوند ضمن اينکه ظرفيت اين دو بندر به ترتيب تا 100 و 50 هزار تن افزايش مي يابد.
وي افزود: در کيش هم بندر جديدي در حال ساخت است که تا اوايل سال آينده تکميل مي شود و ظرفيت اين جزيره را از 7 هزار تن توان بارگيري به 35 هزار تن افزايش مي دهد
مشاور رئيس جمهور با اشاره به فعاليت 1200 واحد صنعتي در مناطق آزاد و 770 واحد صنعتي در مناطق ويژه کشور گفت: اين دو هزار واحد نقش مهمي در توسعه اقتصادي مناطق داشته اند و اميدواريم با اصلاح مقررات مديريتي ، و استفاده از نيروهاي کارآمد و متخصص ، توسعه اين مناطق سرعت گيرد.
بانک همچنين در پاسخ به سوالي درباره بحث ورود کالاهاي قاچاق از اين مناطق به داخل کشور گفت: ورود کالاهاي قاچاق به داخل کشور زمينه هاي مختلفي دارد که از جمله مي توان به کولبري و ته لنجي و ... اشاره کرد اما واردات سازمان دهي شده قاچاق از مناطق آزاد به داخل کشور وجود ندارد و قطعا به آن ميزان نيست که در برخي رسانه ها گفته مي شود.
وي گفت: در مناطق آزاد، 265 هزار نفر و در مناطق ويژه 176 هزار نفر مشغول به کار هستند و 600 تا 700 ميليون دلار کالا براي مصارف خود اين مناطق وارد مي شود و بخشي هم با توجه به امکان ورود 80 دلار کالا همراه مسافر، از طريق مسافران وارد مي شود و در نتيجه رقم چنداني باقي نمي ماند که بتوان گفت بصورت سازماندهي شده کالايي وارد کشور مي شود .
بانک افزود: در حال حاضر رقم واردات قاچاق کالا به 12.5 تا 13 ميليارد دلار رسيده حال آنکه اين رقم در سال 1392 حدود 25 ميليارد دلار بوده است.
وی شفافيت را لازمه فعاليت اقتصادي سالم دانست و گفت: ما بيش از هرکس بدنبال شفافيت هستيم و در تلاش هستيم فعاليت هاي نرم افزاري ما با نجره واحد گمرکي يکسان و همخوان شود که اين امر در منطقه اروند اجرايي شده و تا پايان اين ماه هم در ارس اجرا مي شود و تا پايان سال بقيه مناطق آزاد هم به پنجره واحد گمرکي وصل مي شوند و همه ورودي و خروجي هاي کشور تحت کنترل قرار خواهند گرفت.
بانک در خصوص ايجاد قطب جديد خودرو سازي هم گفت: اين البته جزو برنامه هاي مناطق آزا داست اما تلاش کرديم ابتدا فعاليت هاي ديگر اين مناطق از قبيل پتروشيمي ، فولاد، صنايع کشاورزي و تبديلي را سامان دهيم و بعد به موضوع خودرو سازي بپردازيم.
وي درخصوص قانون محدوديت ورود خودروي لوکس به کشور هم گفت: هم اکنون قانون حذف سه خودروي فرسوده براي واردات يک خودرو در کشور به صورت يکسان اجرا مي شود اما ما معتقديم در مناطق آزاد بايد اين امر از قاعده کلي مستثني باشد و طبق مقررات مناطق آزاد عمل شود.
مشاور رئيس جمهور در خصوص پروژه پديده شانديز در کيش هم گفت: در اين خصوص اقداماتي با هماهنگي سازمان منطقه آزاد کيش آغاز شده و دستگاههاي متولي امر مشخص شده اند و اميدواريم به زودي با مجوزهاي صادر شده تحت مديريت جديد، کار ساخت پروژه تداوم يابد.
مشاور رئيس جمهور گفت: خواسته ها و مطالبات مردم بر حق است اما مردم بايد توجه داشته باشند که بهترين شيوه تحقق خواسته هاي آنها اين است که مطالبات خود را در چارچوب قانون و مقررات و با اخذ مجوز پيگيري کنند.
بانک افزود: دولت مطالبات مردم را بخوبي مي داند و در دولت هاي يازدهم و دوازدهم تلاش زيادي شده تا اين مطالبات جامه عمل بپوشند اما بدليل برخي مشکلات و مسايل بين المللي، به همه آنچه بايد محقق مي شد پاسخ مناسب داده نشده است.
دبير شورايعالي مناطق آزاد و ويژه تجاري کشور افزود: مردم ما به خوبي مي دانند که ما کشوري مستقل هستيم و در سطح جهان دشمنان کمي نداريم و آمريکا و اسراييل از سويي توافق کرده اند که به ما ضربه بزنند و عربستان هم از سوي ديگر بيش از گذشته با آنها پيوند خورده و اگر در نحوه بيان اعتراضات، دقت نکنند موجب سوء استفاده آنها مي شود.
وي تصريح کرد: بايد به مطالبات مردم ارزش داد و به خواسته هاي آنها توجه کرد و مردم هم از طريق قانوني خواسته هاي خود را با مسئولان در ميان گذارند.