محله مسیحی نشین جلفای اصفهان این روزها با ریسههای رنگی و درختان کاج، نو شدن سال میلادی را به مسیحیان نوید میدهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما،مرکز اصفهان؛جلفا محله ای است قدیمی در خیابان حکیم نظامی اصفهان؛ با خانههای خشت و گلی و معماری کهن، محلهای با پنج کوچه بزرگ و دنج، بازاری تاریخی با چند حمام و دو کاروانسرا و یک میدان و 13 کلیسا.
این محله با کوچه پس کوچههای سنگ فرش برای خودش شهری کوچک در دل نصف جهان است که البته این روزها با آغاز سال نو میلادی حال و هوای دیگری دارد.
ارامنه اصفهان در تکاپوی سال نو میلادی
کاج های تزیین شده، شیرینی های مخصوص و بابانوئل های محله مسیحی نشین جلفای اصفهان به مسیحیان خبر از شروعی دوباره می دهد.
کاج در این فرهنگ جشن و سرور، نماد سر سبزی و استقامت و آذین بندی ها به معنی برکت و رزق و روزی است.
بچه های ارامنه باورهای کودکانه شان رنگ و بوی خاصی به عید میدهند،آنها بابانوئل را دوست دارند چرا که وقتی صبح کریسمس از خواب بیدار می شوند، هدیه ای را که بنا به اعتقادشان بابانوئل در خواب برای آنان آورده ، زیر درخت کریسمس و یا زیر بالش خود پیدا می کنند.
مسوول روابط عمومی کلیسای وانک اصفهان می گوید:بابانوئل خاستگاه آلمانی دارد، نوئل به معنی خیر و نیکی و بابا هم که منشا و منبع معنی میدهد.
غوکاسیان، تزیین کاج را یکی از آیین های ارامنه می داند و می افزاید:برای تزیین کاج بیشتر از خوراکی های شیرین یا نمادهایی از آنها استفاده می شود و در راس درخت هم ستارهای قرار میگیرد که نماد تولد عیسی مسیح است .
به اعتقاد وی خانه تکانی ،خرید شب عید، نو کردن و دید و بازدید سال نو میلادی الهام گرفته از نوروز باستان، تنها در میان ارامنه ایران مرسوم است.
مسوول روابط عمومی کلیسای وانک اصفهان،یکی دیگر از رسوم پیروان دین مسیح را پخت غذای مخصوص برای شب عید بیان می کند و می افزاید:طبخ پلو و ماهی و کوکوسبزی اصلی ترین غذای شب عید ارامنه و نشانه تقدس و برکت است.
او می گوید: مراسم سال نو میلادی هر ساله نیمه شب اول ژانویه در بزرگترین و زیباترین کلیسای ایران یعنی کلیسای ˈوانکˈواقع در محله ارامنه نشین جلفای اصفهان برگزار می شود.
میلاد حضرت مسیح و سال نو میلادی را فرقه های مختلف ارامنه جهان به صورت واحد برگزار می کنند و تنها تفاوت آن در تاریخ برگزاری جشن ولادت حضرت مسیح است.
مسیحیان ارتدکس و کلیساهای ملی و شرق،روز ششم ژانویه و مسیحیان کاتولیک و پروتستان 24دسامبر را میلاد این پیامبر می دانند .
سال نو میلادی 12 شب 31 دسامبر هر سال بوقوع می پیوندند و ارامنه یکم ژانویه در همه کلیساها مراسم دینیˈباداراکˈ (قربانی مقدس) و ˈعشای ربانیˈ برگزار می کنند.
ارامنه ایران در سال 1605 در زمان شاه عباس صفوی به ایران کوچ کردند که بیشتر آنان در شهرهای تهران، اصفهان، آذربایجان غربی و شرقی اقامت دارند.
سال نو در تنها روستای ارمنی نشین کشور
مردم این روستا هم در این روزهای سرد زمستانی به استقبال سال 2018 رفته اند و با شور و شوق بسیار آماده ی شروع سال جدید میلادی هستند.
نماینده خلیفه گری ارامنه اصفهان و جنوب ایران در منطقه فریدن و یکی از اهالی روستای زرنه می گوید:37خانوار ارمنی ساکن این روستاهستند که شغلشان کشاورزی و دامپروری است.
آقای نظریان می افزاید:سابقه شکل گیری این روستا به 500سال پیش و زمانی که ارامنه در دوران شاه عباس صفوی به ایران کوچ کردند برمی گردد.
مردم این روستا هم در خانه هایشان با تزیین کاج و گویهای درخشان رنگی و پختن غذاهای مخصوص سال نوی میلادی را جشن می گیرند.
خانم هاسمیک از اهالی روستای زرنه هم که خانه اش را برای برگزاری جشن میلاد مسیح آماده کرده حس و حال خودش را در سال نو میلادی این گونه بیان می کند:از شب یلدا کاج ها را تزیین و چراغ های آن را روشن کرده ام و کاجی را هم در بالکن خانه قرار داده ام.
او می گوید:روستای کوچکشان این روزها با این شور و اشتیاق رنگ بوی دیگری به خود گرفته است.
هاسمیک می گوید: خانواده ها زمان تحویل سال،با یکدیگر در کنار درخت تزیین شده کاج می نشینند و دعا می کنند و بعد از آن به "غوکاس مقدس" تنها کلیسای روستا می روند تا مراسم سال نو میلادی را با آیین های خاص آن روز در آنجابرگزار کنند.
ارامنه اصفهان این روزها با امنیت و آرامش کامل در کنار همشهریان مسلمان خود،جشن سال نو میلادی را برگزار می کنند و این همزیستی مسالمت آمیز پشت گرمی بزرگی برای نظام جمهوری اسلامی است.
این روز ها قدم زدن در این روستای ارمنی نشین و محله جلفای اصفهان خالی از لطف نیست.پر است از حال و هوای نو شدن و شادی مسیحیان در روزهای سرد زمستانی...
نگارنده:مرضیه قاسمی