رئيس بخش زلزله مرکز تحقيقات راه: علت کوه زايي زاگرس و البرزحرکت هاي دروني زمين و فشارهايي است که به کل پوسته ايران وارد مي شود.
وي همچنين گفت: هم اکنون وضعيت بحراني و خطرآفرين پايتخت از نظر زلزله و لرزه خيزي از وضعيت قرمز يا بحران به وضعيت زرد رسيده است.
رئيس بخش زلزله مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي همچنين خاطرنشان کرد: مقرر شد که وضعيت قرمز که براي آماده باش 100 درصدي است به آماده باش کامل به دليل جلوگيري از خستگي و فرسايش نيروهاي امدادي و همين طور يک نوع حالت آرامش که مورد نياز جامعه است تنزل يابد و هم اکنون وضعيت لرزه خيزي تهران و آماده باش نيروهاي امدادي زرد اعلام شده است.
بيت اللهي با تاکيد بر اين مطلب که زلزله قابل پيش بيني نيست و داده ها و آمار و روند پس لرزه ها ملاک تخمين آينده زلزله احتمالي است، گفت: روند پس لرزه ها و داده هاي دستگاه هاي شتاب نگار و لرزه نگار نشان مي دهد که در منطقه حالت سکون و آرامش نسبي برقرار شده است. همچنين با توجه به آنکه از روز گذشته پس لرزه اي در منطقه رخ نداده است، اين احتمال داده مي شود که آرامش نسبي برقرار شود. اما باز تاکيد مي کنم که واقعا پيش بيني مطلق وجود ندارد و ما براساس داده هاي موجود اظهار نظر مي کنيم.
وي همچنين در پاسخ به اين پرسش که دلايل زلزله هاي پشت سر هم و بدون وقفه که عموما با پس لرزه هاي فراواني نيز همراه دارند و تقريبا در کشور پراکنده شده اند، چه مي تواند باشد؟ گفت: از زلزله منجيل و رودبار که سال 69 رخ داد تا حال حاضر که براي اغلب زلزله هاي رخ داده، گزارش تهيه و روند رخداد پس لرزه ها و زلزله هاي مختلف را مورد توجه قرار داديم به واقع براي بنده نيز اين تنش و اين جنبش زمين که ما آثار و علائم آن را به صورت زلزله هاي بزرگ، متوسط و کوچک در اقصي نقاط کشور را مي بينيم جاي شگفتي دارد و اين وضعيت را تاکنون شاهد نبودم.
اين استاد زلزله شناسي کشور، ادامه داد: ويژگي زلزله هاي اخير، ناپايداري، وسعت فراوان و توزيع مکاني گسترده است. در مجموع واقعيتي که وجود دارد اين است که بعد از چند سال سکون و آرامش نسبي لرزه اي در کشور، فعاليت گسل ها به دليل نيروها و تنش هاي تکنوتيکي (زمين ساخت صفحه اي) فعال شده اند.
وي افزود: اصطلاحا مي گوييم که صفحات عربستان و صفحات هند در حال فشار و حرکت به سمت فلات ايران هستند و فلات ايران را تحت فشار قرار مي دهند که علت کوه زايي زاگرس و البرز نيز همين حرکت هاي دروني زمين و فشارهايي است که به کل پوسته ايران وارد مي شود.
بيت اللهي گفت: پس از چندين سال سکون نسبي در زمينه فعاليت گسل ها و لرزه خيزي، زلزله کرمانشاه با بزرگاي 7.3 که در حدود دو ماه گذشته رخ داد و پس لرزه هاي فراواني را نيز داشت ما شاهد 3 زلزله بزرگ در هجدک کرمان، کوهبنان کرمان و لنگرود بوديم.
وي يادآور شد: طي 20 سال گذشته تا قبل از زلزله چهارشنبه شب (29 آذرماه) در استان البرز حدود 100 زلزله ثبت شده بود. اما ظرف دو ماه اخير که مصادف با زلزله کرمانشاه است و چند روز قبل از آن، تاکنون بيش از 50 زلزله در منطقه کرج، ملارد و مارليک ثبت شده که نشان مي دهد بالاخره منطقه از نظر بي هنجاري و جنبش لرزه اي فعاليت بيشتري را از خود نشان مي دهد. اين امر در کشور در نقاط مختلف کشور محسوس است و دليل اش نيز خصلت لرزه زمين ساختي کل کشور ايران است که در معرض تنش مستمر و دائمي است.