در آستانه فرارسیدن شب یلدا، در مراسمی لوح ثبتی آیین سنتی کف زنی بایگ، ثبت شده در فهرست آثار ناملموس ملی با حضور مسئولان ومردم رونمایی شد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،مرکز خراسان رضوی ، رئیس میراث فرهنگی وگردشگری شهرستان تربت
علی محمدی افزود: ثبت و معرفی این مراسم ضمن ایجاد اتحاد وهمدلی بین مردم از فراموشی چنین میراث ماندگاری جلوگیری می کند.
او همچنین با توجه به برگزاری جشنواره غذاهای سنتی وآیین قورمه در روستای بسک گفت: آیین قورمه کنان در روستای بسک نیز یکی از رسوم قدیمی وویژه در این روستا است که در فصل زمستان دربین خانواده ها اجرا می شود.
محمدی تصریح کرد: در این مراسم مردم بسک گوشت گوسفند را به صورت قورمه درمی آورندو برای استفاده زمستانه در پخت وپزها در داخل شکم خشک شده گوسفند نگهداری می کنند.
کف از خوردنیهای زمستانی و مراسم کف زنی یکی از آداب و رسوم قدیمی مردم منطقه بایگ تربت حیدریه است که ماده اولیه آن از ریشه گیاهی به نام 'چوبک' یا 'بیخ' به دست می آید.
بعد از کندن پوست و قطعه قطعه کردن چوبک، آنرا چند بار در آب جوشانده و سپس با افزودن شیره انگور در ظرفی به نام تغار، با چوبی مخصوص هم می زنند تا به صورت کف درآید و پس از سفت و شیرین شدن، همراه با مراسم شادی و قصه گویی صرف می کنند.
ساکنان منطقه بایگ از همین کف برای تهیه حلواجوزی، که سوغات مخصوص منطقه تربت حیدریه است، نیز استفاده می کنند.