به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ سرمای پاییز خیلی زود به سینما ها ورود کرد. به حدی که از ابتدای این فصل بعضی از فیلم ها برای در و دیوار سینما ها به نمایش در می آمدند. صندلی های خالی سینماها و گیشه های بی مشتری بی علت نبود. در این فصل بیش از 60 فیلم سینمایی به نمایش در آمد که بیشتر آنها مضمونی اجتماعی داشتند. فیلم هایی که اغلب فیلمنامه منسجم و قوی نداشتند و فقط آمده بودند تا یک سری از معضلات اجتماعی را روایت کنند.
تلخی، خشونت، نا امیدی، فقر، خیانت و... مواردی بودند که کلید واژه های بیشتر فیلمنامه ها بودند و گاه فضای فیلم به حدی سنگین می شد که به مخاطب احساس خفگی می داد.
با تعدادی از مخاطبانی که به سینما آمده بودند هم صحبت شدم. فردی می گفت نمی دانم چرا موجی از فیلم های اجتماعی با قصه هایی تکراری راه افتاده است که مخاطب از دیدن آن خسته می شود. انگار فیلمسازان جوان برای اینکه فیلم غمگین تر و تلخ تری بسازند با هم مسابقه می دهند.
جوان دیگری که خود در رشته کارگردانی تحصیل می کرد گفت: فیلمنامه هایی که مؤلفه های یک فیلمنامه سینمایی را ندارند و ورود افراد غیر متخصص به هنر هفتم سبب شده است کیفیت فیلم ها تا این حد پایین بیاید و مخاطب هزینه ای بابت تماشای این فیلم ها نپردازد.
مخاطبی دیگر می گفت: ما در سینما بیش از دو سبک نداریم.کمدی و اجتماعی. سینمای ما به شدت نیازمند سبک هایی چون دفاع مقدس و وحشت است.
به دنبال استقبال سرد مخاطبان از فیلم های اکران شده در پاییز به سراغ سخنگوی شورای صنفی نمایش رفتیم. غلامرضا فرجی در مصاحبه اختصاصی با ما گفت: میزان مخاطبان سینما در پاییز چیزی حدود 8 درصد کاهش پیدا کرده است. در این فصل تعداد زیادی فیلم اکران شد که بعضی از آنها خروجی خوبی هم نداشت و به فیلم های خوب هم ضربه زد.
فرجی درباره شکایت برخی از اهالی سینما از شرایط اکران افزود: سینما گران متقاضی اکران فیلم ها، شرایط اکران را می دانستند و قرار داد ثبت کردند. برخی از پخش کننده ها از پس اکران فیلم ها بر نمی آیند و تهیه کنندگان را وادار به مصاحبه می کنند. تا این لحظه هم شکایتی از سینما داری به دست ما نرسیده است.
تعداد کم سینما ها، تعداد زیاد فیلم های اکران شده و شرایط فصل پاییز از جمله دعلت های عقب ماندن اکران پاییز از دو فصل بهار و تابستان است اما منتقدان علت اصلی را فیلم های ضعیف می دانند.
علی سرتیپی تهیه کننده سینما در مصاحبه با ما گفت: از سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر معلوم بود که فیلم ها قابلیت جذب مخاطب را ندارند. فیلم هایی که در مهر و آبان امسال اکران شدند مؤلفه های دیده شدن را نداشتند و همین علت افت مخاطب بود.
وی افزود: فیلم اگر خوب باشد راه خود را پیدا می کند. برای مثال فیلم سینمایی «قهرمانان کوچک» کار خود را از تعداد محدودی سینما و نوبت صبح آغاز کرد اما استقبال مردم از آن سبب شد به نوبت ها و سینماهای آن اضافه شود.
مریم جلالی کارشناس سینما هم گفت: ما برای مخاطب جدید باید به دنبال برنامه های جدید باشیم. شرایط اکران فعلی و فیلم های ضعیف نمی توانند مخاطبان زیادی را به سینما بیاورند.
قصه بی توجهی به فیلم های سبک دفاع مقدس همچنان ادامه دارد. فیلم سینمایی «اشنو گِل»که از زاویه جدیدی به شهدای غواص نگاه کرده است در اکران مظلوم واقع شد. این فیلم اکران خود را در گروه آزاد و با 7 سینما آغاز کرد و عوامل ان از شرایط اکرانش راضی نیستند.
علی سلیمانی کارگردان این فیلم گفت: دوستان سینما دار می گویند به فیلم های پر فروش سینما می دهیم و مخاطب فیلم های کمدی را بیشتر می پسندد. دوستان ما باید به مخاطب سلیقه بدهیم. مخاطب خیلی از چیزهای دیگر را هم دوست دارد روی پرده سینما ببیند!
وی افزود: مخاطب نیاز فرهنگی دارد و اگر ما به این نیاز پاسخ ندهیم از جای دیگری پاسخ را می گیرد.
فیلم های کمدی هم که به طور معمول نظر مخاطبان را به خود جلب می کنند در اکران پاییز موفق عمل نکردند. یکی از این آثار به حدی ضعیف و بی محتوا است که نمی توان نام فیلم رویش گذاشت و یکی از بازیگران هم از بازی در آن ابراز پشیمانی کرده است.
فیلم «آینه بغل» که به تازگی اکران آن آغاز شده با استقبال به نسبت خوبی رو به رو شده است.
دوستداران هنر هفتم امیدوار هستند با توجه بیشتر شورای صدور پروانه ساخت و نمایش، بر کیفیت و محتوای فیلمنامهها و فیلمها، شاهد آثاری متنوع، جذاب و پرمحتوا بر پرده نقرهای باشند و سینماگران نیز با درک مسائل مهم کشور و دغدغههای اصلی مردم، با ساخت آثاری قابل دفاع برای چشم و گوش مخاطب ارزش بیشتری قائل باشند.