فقط شش کیلومتر تا بهره برداری اقتصادی از یکی از بزرگترین ظرفیت های گردشگری استان باقی مانده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از قم، شهرک سینمایی نور یا همان لوکیشن فیلم محمد رسول الله به کارگردانی مجید مجیدی. فیلمی که به خاطر ساخت این شهرک عنوان پر هزینه ترین فیلم تاریخ سینمای ایران را از آن خود کرده و بخش مهمی از هزینه 62 میلیارد تومانی آن صرف ساخت لوکیشن شده است.
شهرکی به وسعت 100 هکتار که در کیلومتر 55 آزاد راه قم – تهران قرار گرفته است. شهرکی که نه فقط یک لوکیشن سینمایی، که حالا به محلی تبدیل شده برای سفر به دل تاریخ صدر اسلام.
گروه خبرگزاری صدا و سیمای قم برای آشنایی بیشتر با این شهرک و مشکلات پیش روی آن با یکی از تور های گردشگری همراه شد و به این شهرک سفر کرد.
تفاوتی نمی کرد از سمت قم به سمت تهران بروی یا بالعکس. به تابلوی کیلومتر 55 که رسیدیم باید حواسمان به تابلوی شهرک سینمایی نور می بود.
جاده خاکی بود و رمپ و لوپ آن با استانداردهای موجود فاصله بسیاری داشت و تا رسیدن به دروازه شهرک کمتر از 6 کیلومتر راه بود. مناسب نبودن مسیر همان مشکل اصلی بود که باعث میشد گردشگران نتوانند بدون هماهنگی به این شهرک سفر کنند.
ابتدای شهرک تابلو نوشته ایی خودنمایی می کرد؛ تابلویی که جهت سمت راست را به سمت مکه اعلام می کرد و جهت سمت چپ را به سمت مدینه.
به سمت مکه رفتیم. نخستین صحنه ایی که نظرها را جلب می کرد خانه کعبه بود. به خاطر تصویری که از خانه خدا در سفرم به مکه داشتم آن را با تصویری که در شهرک دیدم مقایسه کردم. اندازه ها تقریبا یکی بود.
خانم نداف نیا راهنمای گردشگر و کارشناس میراث فرهنگی که در این سفر ما را همراهی می کرد گفت: این تنها شهرکی است که سازه ها و ساختمان هایش طبق اندازه ها و متراژ های واقعی و بر اساس مستندات تاریخی ساخته شده است.
در همین رابطه شهرک سینمایی غزالی را که فیلم ها و سریال های تاریخی بسیاری از جمله سربداران، کارگاه علوی، مریم مقدس و شهرزاد در آن ساخته شده را به او یادآور شدم که در پاسخ گفت: سایر شهرک های سینمایی از جمله شهرک سینمایی غزالی در اندازه های کوچک شده و یا به صورت ماکت ساخته شده اند.
مولد النبی یا خانه ایی که محل تولد پیامبر بود یکی از جالب ترین و جذاب ترین خانه های شهرک برای بازدید کنندگان بود.
در کنار مکه، لوکیشن شعب ابی طالب قرار داشت. خانه هایی کاه گلی با معماری که نشان می داد فقیرانه تر و محروم تر از خانه های مکه هستند. شعب ابی طالب را تا کنون از کتاب های تاریخی می شناختم اما قرار گرفتن در شعب و تماشای محل خانه پیامبر لطف دیگری داشت که به فهم تاریخی ام کمک کرد.
بعد از شعب ابی طالب لوکیشن شهر بصرا ساخته شده بود. همان شهری که پیامبر در نوجوانی اش از آنجا بسیار گذر می کرده است و بنابر روایتی کشیش مسیحی در آن کلیسا بشارت پیامبر شدن حضرت محمد را داده است.
معماری این بخش از لوکیشن با خانه های مکه بسیار متفاوت بود. خانه هایی با سبک رومی و استفاده از سنگ در ساختمان ها.
پس از مکه و بصرا از شهر مدینه بازدید کردیم. باغ هایی در اطراف مدینه وجود داشت و معماری آن جا نیز با دو شهر دیگر متفاوت بود.
مردم بی نصیب از تماشای تاریخ
تماشای هر کدام از این شهرها و بازخوانی تاریخ در آنها لطف خاص خودش را داشت. لطفی که حدود یک سال است گردشگران منتظر تجربه آنند اما انگار همیشه باید یک جای کار بلنگد !
با وجود اینکه شهرک یکسال است که برای بازدید آماده و همه زیرساخت های خدماتی و رفاهی آن نیز مهیا شده است، علاقه مندان فقط می توانند با ثبت نام در تورهای گردشگری و به صورت دست جمعی و از پیش هماهنگ شده وارد این شهرک شوند.
آقای عرب، بهره بردار و مسئول اجرایی شهرک سینمایی نور علت این مسئله را مسیر دسترسی نامناسب آن اعلام کرد و گفت: با توجه به نبود زیرساخت مناسب در مسیر و محدودیت امکانات برای تردد، فعلا نمی توانیم پذیرای عموم مردم در این شهرک باشیم.
این شهرک در مسیر آزاد راه پر تردد تهران – قم قرار گرفته که ظرفیت بالایی برای جذب گردشگر دارد اما مغفول واقع شدن آن، تنها به دلیل آسفالت نبودن یک مسیر 6 کیلومتری مسئله ایی بود که پس از بازگشت از شهرک آن را پیگیری کردم.
تلاش برای افتتاح مسیر
به سراغ آقای فراهانی مدیر ساخت و توسعه راه های اداره کل راه و شهرسازی استان رفتم.
او مثل همیشه از کمبودها و نبود بودجه گفت و ادامه داد: اعتبار تامین شده برای تکمیل مسیر 2 میلیارد تومان است که طبق بررسی های کارشناسان اداره کل راه و شهرسازی، نیازمند بیش از 3 میلیارد برای بهسازی مسیر هستیم.
وی افزود: قول تخصیص بودجه تا پایان سال جاری به مجموعه راه و شهرسازی داده شده است و پس از آن کار تعین پیمانکار را از اوایل سال آینده آغاز می کنیم که البته پس از آغاز کار بیش از 8 ماه زمان لازم است تا راه دسترسی به شهرک آماده شود.
از امیدواری برای بهره برداری از بزرگترین شهرک سینمایی کشور که بگذریم، همین امروز و فردا کردن ها یعنی هر روز بیش از قبل از سند چشم انداز توسعه کشور فاصله می گیریم. سندی که بر مبنای گردشگری تدوین شده اما در عمل آنچه می بینیم فاصله روز افزون از این صنعت مهم و پول ساز دنیاست.
موانع پیش روی توسعه صنعت گردشگری در ایران کم نیستند. کمبود بودجه، نبود زیرساخت ها ، تبلیغات ضعیف. موانعی که شهرک سینمایی نور نسبت به سایر مناطق گردشگری کمتر از آنها رنج می برد و حالا این منطقه گردشگری که ساختش یادآور ضرب المثل با یک تیر دو نشان است، منتظر ساخت یک مسیر 6 کیلومتری است تا هزاران مسافر آزاد راه تهران - قم بتوانند به واسطه آن به 1400 سال قبل سفر کنند./0002
آقانوری – خبرگزاری صدا و سیما - قم