به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، وزير امور خارجه مصر تصميم رئيس جمهور آمريکا درباره قدس اشغالي را مخالف با مشروعيت بين المللي دانست و ضمن محکوم کردن اين تصميم اظهار داشت، هرگونه آثار حقوقي ناشي از اين تصميم غير قابل قبول است.
به گزارش شبکه تلويزيوني الجزيره مباشر، سامح شکري در نشست فوق العاده وزراي امور خارجه عرب براي بررسي اوضاع قدس اشغالي، در سخناني تصريح کرد: در شرايط کنوني واجب است نه تنها از حقوق فلسطينيان که دهه هاست به تضييع مي شود دفاع کنيم بلکه بايد از حقوق ميليون ها نفري که قلبهايشان با مقدسات اسلامي و مسيحي در قدس شريف پيوند خورده است حراست نماييم. در سخنانم وجدان جامعه بين المللي را مخاطب قرار مي دهم، وجداني که شاهد است حقوق منطبق با قطعنامه هاي بين المللي فلسطينيان در حال نابودي است و هيچ افق روشني هم در برابر روند مسالمت آميز جهت باز پس گيري حقوق ملتي که هر ساله سياست شهرک سازي هاي اسرائيل آن را مي بلعد، وجود ندارد. جامعه بين الملل نيز در مسير اجرايي کردن تدابير بين المللي در خصوص موضوعي که بيش از هفتاد سال، يعني به ميزان عمر سازمان ملل متحد، از عمرآن گذشته است عاجز و ناتوان نشان داده است.
به نظر مي رسد تحول تاسف آوري که در موضع آمريکا درباره قدس ايجاد شده تا اين کشور به صورت يک جانبه اين شهر را به عنوان پايتخت اسرائيل به رسميت بشناسد با قوانين بين الملل و قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد در تناقض است، اين اقدام آخرين زنگ هشدار براي محافل بين المللي، جهان عرب و جهان اسلام است زيرا اوضاع پر تنش فلسطين تمامي منطقه را در شرايط ملتهبي قرار داده است حال آنکه اين منطقه تحمل خطرات و تنش هاي بيشتر را ندارد. خشم مردم فلسطين که روز گذشته به نمايش گذاشته شده است بهترين دليل درباره خطراتي است که از آن سخن به ميان آمده است. در چنين شرايطي درباره گزينه هايي سئوال پيش مي آيد که سازمان ملل متحد بايد براي ملتي که دهه هاست تحت اشغال زندگي مي کنند، مد نظر داشته باشد، اين گزينه ها جز اين نيست که اين ملت بايد براي دفاع از حقوق مشروع و دفاع از مقدساتش بپا خيزد. در اين زمينه حساس هرگونه واکنش سازمان ملل متحد، براي ميليون ها عرب در تمام مناطق جهان، اعم از مسلمان يا مسيحي، حائز اهميت است.
وزير امور خارجه مصر افزود، خطر بهره برداري از گروههاي تروريست و تندرو براي توجيه جنايات و سرپوش گذاشتن بر افکار اين گروهها، بر هيچ يک از ما پوشيده نيست چرا که منطقه و حتي جهان تاوان چنين تصميماتي را پرداخته است. در همين مسير مصر از تلاش هايش براي مقابله با صدور چنين تصميمي( انتقال سفارت به قدس)فروگذار نکرده است، عبدالفتاح السيسي رئيس جمهوري مصر در تماس با دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، با او درباره پيامدهاي خطرناک چنين تصميمي سخن گفته است. رياست جمهوري مصر پيش از اين نيز در مناسبت هاي مختلف بر اين موضوع تاکيد داشت و آخرين آن، سخنان ماه سپتامبر او در مجمع عمومي سازمان ملل متحد بود، سخناني که با محوريت تلاش براي از ميان برداشتن نفرت و ايجاد صلح عادلانه بيان شده بود اما در اين زمينه به حد کافي از طرف، کشورهاي موثر همکاري نکردند و پاسخ مثبت نشان ندادند.
مصر بار ديگر تصميم آمريکا را که مخالف با مشروعيت بين المللي است محکوم مي کند و هرگونه آثار حقوقي اين تصميم را مردود مي داند. موضوع قدس از محورهاي نهايي حل مسالمت آميز موضوع فلسطين به شمار مي آيد. مصر تاکيد مي کند در شرايطي که تلاش ها براي پويايي مجدد روند صلح در منطقه شدت گرفته است، تصميم آمريکا درباره قدس سايه سنگيني را بر سر آينده روند صلح خاورميانه گسترانده است در شرايطي که تلاش براي صلح به سود فلسطينيان و اسرائيلي هاست تا در کنار هم و در دو کشور مستقل به سلامت زندگي کنند. جا دارد در چنين شرايطي که همچنان به حقوق مشروع فلسطينيان براي داشتن کشور مستقل به پايتختي قدس شرقي تاکيد داريم از جامعه بين الملل درباره مسئوليت اخلاقيشان در برابر ملتي بپرسيم که براي رسيدن به حقوق مشروعشان تلاش مي کنند، ملتي که سرزمين هايشان مصادره، منازلشان ويران و حقوق اساسيشان براي داشتن زندگي محترمانه پايمال شده است.
درخواست هاي جامعه بين الملل درباره حقوق ميليون ها انساني که از ساده ترين حقوقشان محرومند به کجا رفته است؟ حقوق ملت تحت اشغال که مقدساتشان در سايه سکوت محافل بين المللي، هتک مي شود. وجدان جهاني در اين زمينه به کجا رفته است؟ جامعه بين الملل براي ايجاد راهکارهايي جهت اجرايي شدن طرح دو کشور مستقل مسئول است. اجماع بين المللي که در نشست روز گذشته شوراي امنيت سازمان ملل متحد درباره مخالف با تصميم آمريکا و هشدار درباره پيامدهاي اين تصميم ايجاد شده است از نظر کشورهاي عربي نمي تواند اساس کافي براي بررسي چگونگي رويارويي با پيامدهاي تصميم دولت آمريکا و حفاظت از حقوق مشروع ملت فلسطين به شمار آيد. اقدام اسرائيل در بهره گيري از زور براي تحميل شرايط جديد ، اقدامي يک جانبه و غير قانوني است، اين روند با قانون بين الملل و مشروعيت بين المللي به ويژه با قطعنامه شماره صد و هشتاد و يک، صادره سال هزار و نهصد و چهل و هفت، که در آن تصريح ش.320د قدس مشمول نظام بين المللي ويژه مي شود، در تناقض است، چنانچه با محتواي قطعنامه هاي دويست و چهل و يک صادره سال هزار و نهصد و شصت و يک، دويست و پنجاه و دو صادره هزار و نهصد و شصت و هشت، و سيصد و سي و هشت، صادره سال هزار و نهصد و هفتاد و سه سازمان ملل متحد ، که در هيچ يک از آنها تلاش هاي قهري اسرائيل براي الحاق اراضي ديگران به اراضي خود به رسميت شناخته نشده است در تضاد است.
چنين اقداماتي با منشور ملل متحد نيز تناقض دارد همانگونه که با قطعنامه هاي ديگر سازمان ملل متحد که در سال هزار و نهصد و هشتاد صادر شده است متناقض است زيرا در اين قطعنامه ها هرگونه تغيير در شرايط قدس غير قابل پذيرش دانسته شده و به اجماع هرگونه قانون اسرائيلي جهت الحاق قدس به اسرائيل و پايتخت خواندن قدس براي اسرائيل غير قابل پذيرش دانسته شده است. همچنين قطعنامه دوهزار و سيصد و سي و چهار صادره سال دو هزار و شانزده تاکيدي مجدد بر مردود بودن هرگونه تلاش براي تغيير در شرايط جغرافيايي اراضي اشغالي سال هزار و نهصد و شصت و هفت فلسطين از جمله شرايط شرق قدس است.
سامح شکري مصر را پيشگام دفاع از حقوق فلسطينيان خواند و افزود، مصر در محافل بين المللي بيشترين خواسته ها را براي صلحي کامل و فراگير داشته و اين روند را حق ملت فلسطين و وظيفه اخلاقي سازمان ملل متحد دانسته است زيرا بيش از اين بي توجهي به حق مردم فلسطين براي داشتن کشور مستقل به پايتختي شرق قدس مجاز نيست، ضمن اينکه اين منطقه از جهان ياراي تحمل بيشتر تنش، درگيري ، فعاليت هاي تروريستي و کشتار بي گناهان را ندارد. به ويژه اينکه گزينه راهبردي اعراب صلح عادلانه و فراگير در چارچوب قوانين بين الملل و طرح صلح عربي است که اساس آن زمين در برابر صلح و تشکيل دو کشور مستقل است. مصر از اين پس نيز در دفاع از حقوق مردم فلسطين و شرايط قدس شريف کوتاه نخواهد آمد، قاهره تاکيد مي کند قضيه فلسطين همچنان در سياست خارجي مصر موضوعي محوري است زيرا ما صلح مبتني بر حقيقت و عدالت را مسير درست براي تحقق استقرار و امنيت براي همه ملت هاي منطقه و جهان مي دانيم.