مهارت پخل بافی (سبد کاهی) د رفهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، مسئول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان
سید احمد برآبادی افزود: پخل بافی در گویش محلی پَخَل ، شِلمه ، سفال و سُفله گندم نیز گفته می شود.
وی گفت: در اکثر شهرستانهای استان بویژه، قاین، سرایان، طبس و بشرویه که گندم کشت می شود، پخل بافی نیز انجام می شود و از تولیدات این هنر می توان انواع سبد، گلدانهای تزئینی و زیر قابلمه ای است.
مسئول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان افزود: این محصولات به طور معمول به صورت تک رنگ "طلایی" که همان رنگ طبیعی ساقههای گندم پس از خشک شدن است بوده و معمولاً بدون نقش است.
وی گفت: در برخی از شهرستانها تولیدات با نخ های پشمی رنگین که در حین بافت به دور ساقه ها می پیچند، نقش های ساده رنگارنگ در مجموعه های فرضی هندسی شکل (اغلب مثلثی) ایجاد می کنند.
برآبادی افزود: همچنین استفاده از پارچه های رنگی که به شکل گرد بریده شده ودر کاربرد با منجوق و روبان استفاده می شود نیز از دیگر تزیینات بکار رفته در این دستبافته سنتی مردمان خراسان جنوبی است که دارای اندک تفاوت هایی در شکل تولیدات، و نوع تزیینات اجرایی است.
وی گفت: در فصل بهار که فصل برداشت گندم است این هنر- صنعت بیشتر رونق دارد اما در سایر فصول سال نیز در صورت در دسترس بودن ساقه گندم بافت آن انجام می شود.