عضو انجمن رادیوتراپی و انکولوژی اروپا و ایران: استعمال سیگار به طور کلی عامل خطر ۳۰ درصد از سرطانها و ۹۵ درصد سرطانهای حنجره است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما به نقل از روابط عمومی انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران، مهدی سبحانی در آستانه برگزاری دومین کنگره بین المللی کلینیکال آنکولوژی و دوازدهمین کنگره سالانه کلینیکال آنکولوژی ایران درباره سرطان حنجره افزود: حنجره یکی از اندامهای مهم در تولید و شکل دهی صدا برای ایجاد روابط انسانی بوسیله زبان و گویش است.
وی گفت: حنجره به لحاظ آناتومیکی، باعث جدا کردن مسیر عبور هوا به ریهها از مسیر عبور غذا و مایعات به مری و معده میشود همچنین از نظر پزشکی، سرطانهای حنجره جزو بدخیمیهای سر و گردن طبقه بندی میشود و به دلیل شباهت مخاط آن به حفره دهانی، زبان، حلق و مری معمولا ریسک فاکتورهای مشابه با آنها دارد.
عضو انجمن رادیوتراپی و انکولوژی اروپا افزود: سرطانهای سر و گردن حدود ۳ تا ۵ درصد سرطانهای بدن را به خود اختصاص داده و در این میان، سرطان حنجره از لحاظ رده بندی، شایعترین سرطان این قسمت است.
سبحانی با اشاره به اینکه دلایل مختلفی درباره ایجاد این سرطان مطرح است، گفت: مهمترین آن مصرف دخانیات و الکل بوده و تا ۹۵ درصد موارد سرطان حنجره مربوط به این عوامل است.
وی افزود: درباره دخالت عوامل شغلی و تغذیهای هم فرضیاتی مطرح است که اهم آنها، تماس با گرد و خاک، پنبه نسوز، موادشیمیایی، فلزات سنگین و کار در صنایع چرم سازی و نساجی است.
این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی گفت: کمبود ویتامینهای A و C هم به عنوان عوامل مساعد کننده نام برده میشود، ولی تاثیرات مصرف سیگار و الکل بعنوان ریسک فاکتورهای اصلی در ایجاد سرطان حنجره به قدری بارز است که پزشکان، عوامل دیگر را نادیده میگیرند.
سبحانی با تاکید بر اینکه استعمال سیگار در ایجاد سرطان نقش موثری دارد، افزود: بنابراین شیوع این سرطان در مردان کشور ما چندین برابر زنان بوده و عملا این سرطان به عنوان بیماری مردها شناخته میشود و با وجود افزایش شیوع آن در زنان در جوامع غربی در مملکت ما هنوز هم شیوع غالب در مردان است.
وی گفت: به لحاظ فرهنگی، مصرف سیگار در کشور ما تقریبا محدود به مردان بود، هرچند که در یکی دو دهه اخیر این الگو در حال تغییر است و به تدریج شاهد ابتلای زنان هم به این بیماری هستیم.
این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی افزود: سرطان حنجره به طور ذاتی پاسخ دهی خوبی به درمانهای انکولوژی یعنی رادیوتراپی و شیمی درمانی دارد، ولی باید گفت که هدف انکولوژی مدرن، بهبودی صرف نیست و در دهههای اخیر، پیشرفتهای بسیار خوبی برای حفظ حنجره و صدای بیماران و احتراز از نقص عضو حنجره، صورت گرفته است.
سبحانی گفت: در صورت نیاز به جراحی، روشهایی بوجود آمده که فقط تومور برداشته شود و ساختمان حنجره بیمار با کمترین دستکاری، برای بیمار باقی گذاشته شود و نیز روشهای رادیوتراپی و شیمی درمانی دچار تغییراتی شده اند که بعدها، بیمار با کمترین عوارض ناشی درمان روبرو باشد.
این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی افزود: در مراحل اولیه بیماری، شاید رادیوتراپی بهترین درمان باشد و میتواند تومور را بدون آسیب به حنجره از بین ببرد، اما در مراحل پیشرفتهتر باید از تلفیق جراحیهای محدود که ضامن حفظ حنجره برای بیمار و درمانهای تکمیلی با رادیوتراپی و شیمی درمانی جهت جلوگیری از عود یا الگوهای تلفیقی دیگر بنا به نظر پزشک انکولوژیست بهره برد.
وی گفت: استعمال سیگار به طور کلی عامل خطر ۳۰ درصد از سرطانها و ۹۵ درصد سرطانهای حنجره است و با عدم مصرف سیگار، الکل، کنترل وزن و فعال نگه داشتن بدن با ورزش، میتوان از بروز ۵۰ درصد همه سرطانها پیشگیری کرد.
دومین کنگره بین المللی کلینیکال آنکولوژی و دوازدهمین کنگره سالیانه کلینیکال آنکولوژی ایران ۲۲ تا ۲۴ آذر در هتل المپیک برگزار میشود.