سراریز شدن پسابهای مجتمع پرورش ماهی، زمینهای کشاورزی را گامی دیگر به شوره زار نزدیک کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان بارش باران در چند روز گذشته و شکستن سیل بند سر راه آن در اثر فشار پسابها خطر شوری زمینهای کشاورزی غرب کارون را چند برابر کرده است.
زنگ خطری که دو سال پیش به صدا درآمد و بی توجهی به آن موجب تکرار این اتفاق شده است.
خضریان مدیرعامل یکی از شرکتهای کشت و صنعت می گوید: از سال 1385 کار آبشویی و شیرین کردن زمینهای کشاورزی را آغاز کرده است و حدود هزار و چهارصد هکتار زمین در اثر آبشویی و 4 میلیارد تومان هزینه کرد شیرین شد.
خضریان افزود: در پی آغاز کشت در این اراضی پارسال 60 هکتار زمین زیر کشت گندم رفت و در حال حاضر هم حدود سیصد هکتار به کشت کلزا و گندم اختصاص یافته است ؛ اما در حدود هفتصد هکتار زمین زیر پسابهای پرروش ماهی شهید احمدیان غرق شده که خسارت آن هنوز برآورد نشده است.
او می گوید: در سایر اراضی هم آب از زیر زمین به واسطه زهکش ها نفوذ کرده و شوری را دو چندان می کند بطوری که سال گذشته هم در اثر سرریز شدن همین سیلابها و شورشدن مزارع، کشت حدود 200 هکتار برنج به ثمر نرسید همه محصول از بین رفت.
کشاورزانی که در این زمینها سرمایه گذاری کردند و گندم کشت کردند با ابراز ناراحتی از این اتفاق می گویند: چند سالی است که با امیدواری و رویا پردازی اراضی را کشت می کنیم و با شروع بارندگی خوشحال از رحمت الهی در انتظار دسترنج یکساله می نشینیم اما با سرازیر شدن پسابها امیدمان ناامید می شود و رویای به بار نشستن محصول، به تدریج می میرد.
رییس اداره شیلات خرمشهر که به عنوان یکی از دستگاههای ناظر بر عملکرد پرورش دهنده های ماهی باید پاسخگو باشد در ابتدای پیگیری خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با تکذیب ماجرا از آن ابراز بی اطلاعی می کند اما با تصاویر مستند خبرنگار روبرو شده و وعده پیگیری می دهد.
احمد علی پناه در تماسهای بعدی در حالی که وجود پسابها را مربوط به بخش خصوصی می داند شیلات را از هر مسئولیتی مبرا می کند و می گوید: کشاورزان کشت و صنعت خود به دنبال رفع مشکل هستند.
وی دفع خطر از زمینهای شمال خرمشهر را نیازمند عزم جدی می داند که اعتبار 5 میلیارد تومانی نیاز دارد.
آن هم تنها برای راه حل کوتاه مدت و ترمیم کانالهای حفاظتی و البته گسترش کانالهای موسوم به شیردم متعلق به حوضچه های پرورش ماهی.
علی پناه اما راه حل بلند مدت را به نتیجه رسیدن سیفون یا همان ساخت کانال عبور پساب از زیر رودخانه کارون بنام شهید رمضانی اعلام می کند که در اثر خلف وعده وزارتخانه های مربوطه هنوز به نتیجه نرسیده است.
***
از سوی دیگر رییس اداره حفاظت محیط زیست خرمشهر با بیان اینکه تعاونی شماره 2 این پرورش ماهی هنوز مجوز هم ندارد گفت: مطابق قانون در پرورش ماهی در طول یک دوره کاری باید یک بار آبگیری و یکبار نیز تخلیه صورت گیرد.
رضا جاوید افزود: اما از آنجا که در این مجتمع کار علمی هوا دهی و غذا دهی انجام نمی شود به منظور تامین اکسیژن آب دائم در حال تخلیه است.
وی یادآور شد: در زمان اخذ مجوز از کافی بودن کانالهای شیردم برای تخلیه پساب گفتند که هم اکنون می دانیم در واقعیت اینگونه نیست و مسئولان این مجتمع در سال حداقل صد میلیون متر مکعب پساب تولید و در این کانال تخلیه می کنند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست خرمشهر با اشاره به اخطارهای فراوان به تعاونی های پرورش ماهی شهید احمدیان یک و دو می گوید: این واحدها با ایجاد آلودگی های فراوان جزء واحدهای آلاینده محیط زیست به حساب می آیند.
آقای جاوید می افزاید: از آنجا که در نامه نگاری های مرتب به این واحدها نتیجه ای نگرفتیم موضوع را به اداره کل حفاظت محیط زیست استان، مدیریت بحران شهرستان و استان، فرماندار خرمشهر و دیگر ارگانهای مربوطه اعلام کرده ایم .
وی تاکید کرد: هم اکنون در مرحله کسب تکلیف از اداره کل محیط زیست استان منتظر هستیم تا برای پیگیری قضایی و شکایت از این طریق وارد عمل شویم.
حالا مزارع کشاورزی خرمشهر در معرض نابودی هستند اگر وزارتخانه ها به تعهداتشان عمل کنند و این مشکل رفع شود کشاورزان هم می توانند با امید بیشتر به ثمر دهی محصول، زمینها را کشت کنند.
اما تا کی برنامه های در دست اجرا عملی شود و چاره ساز ...
نویسنده: خدیجه تقیان