حامد کرزای رئیس جمهور سابق افغانستان از راهبرد جدید آمریکا در کشورش انتقاد کرد و گفت این راهبرد به شکست انجامیده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما،حامد کرزای رئیس جمهور سابق افغانستان از راهبرد جدید آمریکا در کشورش انتقاد کرد و گفت این راهبرد به شکست انجامیده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، کرزای در مصاحبه اختصاصی این خبرگزاری با وی در باره اوضاع فعلی افغانستان و بزرگترین مشکلاتی که کابل با آنها مواجه است و چگونگی حل و فصل این مشکلات گفت :«ما امیدوار بودیم با ورود آمریکا و متحدانش در سال 2001 ، و در نتیجه کمکی که از سازمان ملل و کشورهای همسایه دریافت کردیم، صلح سرانجام بر کشور ما حاکم شود. ابتدا اوضاع ، غیر از مسئله مداخله نظامی، بهتر شد. ما اربابان کامل کشور و زندگی خودمان شدیم و به تدریج شروع به حل مشکلات خود کردیم. افغانستان بار دیگر خانه همه افغان ها شد و ما روند ملت سازی را شروع کردیم. ما ایجاد ساختار دولتی و تدوین قانون اساسی جدید را شروع کردیم. با این حال، بعدا شاهد ازسرگیری شورش ها بودیم، که روز به روز بر شدت آنها افزوده می شد، و این روشن شد که حضور نیروهای خارجی به امنیت ما کمکی نمی کند. تروریسم از بین نرفت و حتی افزایش یافت و موجب تخریب و مرگ و میر بیشتر شد.»
کرزای افزود :«ما افغان ها امروز باید درباره راههای خروج از بحران بیندیشیم، و این باید به شیوه خودمان انجام بگیرد. تامین امنیت یکی از مسائل ماست و هیچ کس دیگری نمی تواند آن را حل کند و ما باید آن را با همکاری همسایگان و کشورهای منطقه، که آنها نیز با همین چالش ها و تهدیدات مواجه اند، حل و فصل کنیم. ما باید از انواع تدابیر مختلف برای پایان دادن به این بحران از جمله از طریق تشکیل لویه جرگه، متحد کردن همه مردم و رسیدن به یک اجماع ملی درباره این مسئله، استفاده کنیم.»
حامد کرزای درباره اینکه آیا روسیه می تواند همچون نقشی که در سوریه در مبارزه با تروریست های داعش ایفا کرد در روند افغانستان نیز وارد شود، گفت :«روسیه ، حتی قبل از عملیات نظامی یک پایگاه نظامی در سوریه داشت و مسکو موجب تحولات اساسی در اوضاع سوریه شده است. عملیات نظامی روسیه با همکاری ایران و ترکیه ضربه خرد کننده ای بر افراط گرایی و تروریسم در سوریه وارد کرد و داعش را در آستانه نابودی کامل قرار داد. سوری ها کشور خودشان را بازپس گرفتند و بار دیگر ارباب خود شدند. در خصوص افغانستان، نیازی به عملیات نظامی روسیه در افغانستان نیست. ما این را نمی خواهیم. ما نمی خواهیم آمریکایی ها نیز به عملیات نظامی خود ادامه دهند و شهرها و روستاهای ما را به خطر بیندازند. ما می خواهیم همکاری با آمریکا فقط در مبارزه با تروریسم باشد و این همکاری به مواضع ما در منطقه لطمه نزند و روابط ما را با همسایگانمان خراب نکند. افغانستان باید جایی برای همکاری باشد، نه رقابت منطقه ای.»
کرزای همچنین گفت :«قبلا، وقتی روسیه و کشورهای همسایه دیگر از عملیات ضدتروریستی آمریکا در افغانستان حمایت می کردند، حضور آمریکایی ها به نفع کشور ما بود. اما حالا ما روز به روز با پیامدهای منفی آن بیشتر مواجه می شویم. در این خصوص، ما مایلیم این حرف را بزنیم.
اولا، ما خواستار گسترده ترین حد ممکن از همکاری با روسیه در حوزه های سیاسی، اقتصادی و دیپلماتیک هستیم. این همکاری به نفع ماست و به ثبات کشور ما کمک خواهد کرد. ثانیا، ما می خواهیم روسیه وارد گفتگو با آمریکا و کشورهای دیگر درباره مسئله افغانستان شود تا ببیند واقعا در افغانستان چه خبر است و آنها چگونه می توانند کمک کنند. ثالثا، آمریکا باید در سیاست خود درباره افغانستان تجدید نظر کند تا افغانستان دیگر یک وسیله رقابت نباشد. و رابعا، افغانستان، به عنوان یک کشور مستقل نمی تواند روابط خود را بر مبنای منافع راهبردی آمریکا در منطقه تنظیم کند. ما باید روابط خود را با روسیه و کشورهای همسایه دیگر بر مبنای منافع دوجانبه، و بر مبنای منافع خود و منافع این کشورها تقویت کنیم. راهبرد آمریکا در افغانستان ناکام بوده است.»
رئیس جمهور سابق افغانستان در این مصاحبه در پاسخ به سوالی درباره تفاوت داعش با طالبان گفت:«میان طالبان و داعش تفاوتی وجود دارد. طالبان افغان هستند و از افغانستان آمده اند و مردم افغانستان و آداب و رسوم ما را می شناسند و شما می توانید آنها در هر شهری و هر روستایی پیدا کنید. مثلا در قندوز و برخی استان های دیگر شما شاهد این هستید که دو پرچم در کنار هم آویزان هستند: پرچم سفید طالبان و پرچم ملی افغانستان. جنگ با طالبان یک جنگ داخلی است و وظیفه ما یافتن راههایی برای آشتی است تا بتوانیم هر چه زودتر این جنگ را متوقف کنیم.
اما بر خلاف طالبان، داعش یک محصول خارجی است. داعش ساخته دست بیگانگان است و بیگانگان آن را آموزش داده اند و تامین مالی کرده اند. برای داعش افغانستان یک سکوی پرش است. آنها از افغانستان برای منافع اربابان خودشان استفاده می کنند و ما باید آنها را از کشورمان بیرون برانیم.»