آب مروارید تغییراتی است که در عدسی چشم ایجاد شده و به علت ایجاد کدورت در بخشی از عدسی چشم، سبب کاهش دید میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد، فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید
دکتر سید حسین ملک حسینی با بیان اینکه آب مروارید چشمی را میتوان به سه نوع تقسیم کرد، افزود: آب مروارید مادرزادی یکی از انواع آب مرواریدهایی است که ممکن است نوزاد در بدو تولد به آن مبتلا شده باشد.
وی ادامه داد: بیماران مبتلا به آب مروارید مادرزادی برای درمان خود نیاز به عمل جراحی دارند و چنانچه بیماری به موقع درمان نشود سبب اختلال در تکامل سیستم عصبی چشم نوزاد خواهد شد.
فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: بیماری آب مروارید چشمی در کودکان به صورت لکههای سفید رنگ در عدسی چشم ظهور میکند که در صورت مشاهده این لکهها کودک باید تحت معاینه چشم پزشکی قرار بگیرد.
دکتر سید حسین ملک حسینی کهولت سن را عامل نوع دوم آب مروارید عنوان کرد و افزود: در این نوع آب مروارید به علت بالا رفتن سن، کلاژنهای موجود در چشم پیر و دچار تغییرات شده که در نتیجه سبب کاهش شفافیت عدسی چشم میشود.
وی با بیان اینکه افراد بالای ۵۰ سال معمولا به صورت کم و بیش به این عارضه مبتلا هستند ادامه داد: در برخی از افراد، کاهش دید ناشی از آب مروارید به گونهای است که فرد قادر به انجام کارهای روزمره خود بوده و نیازی به عمل جراحی فوری ندارد و با توجه به کارایی و شغل خود تحت درمان دارویی قرار میگیرد، در حالی که معمولاً درمان آب مروارید عمل جراحی است.
فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید دانشگاه علوم پزشکی استان تاکید کرد: در صورتی که فرد به دقت و دید قوی برای شغل خود نیاز داشته باشد حتی در صورت وجود آب مروارید خفیف، تحت عمل جراحی قرار میگیرد.
دکتر سید حسین ملک حسینی افزود: زمان ابتلا به آب مروارید در افراد بالای ۵۰ سال به دلیل نوع ژنتیک آنها متفاوت است به گونهای که برخی زودتر و برخی نیز دیرتر به آب مروارید مبتلا میشوند.
وی با بیان اینکه نوع دیگری از آب مروارید در افراد به علت تداخلات درمانی ایجاد میشود ادامه داد: استفاده از برخی داروهای استروئیدی خصوصا داروهای مسکن و ضدالتهاب که به وفور توسط مردم مورد استفاده قرار میگیرند، میتوانند سبب ایجاد آب مروارید چشم شوند، به طوری که در این موارد حتی آب مروارید خفیف نیز میتواند دید فرد را تا حد زیادی کاهش دهد.
فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: برخی از بیماریهای مشخص از جمله دیابت کنترل نشده (قند خون) سبب پیشرفت آب مروارید چشم میشود، به گونهای که ممکن است بیمار در مدت زمان کوتاهی نیاز به عمل جراحی داشته باشد.
دکتر ملک حسینی افزود: وارد شدن ضربه یا تروما خصوصا ضربه با اجسام تیز (نافذ) و ضربات سطحی به چشم، بلافاصله و گاهی سالها بعد از وارد شدن ضربه سبب ایجاد آب مروارید در افراد میشود.
این فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید، با بیان اینکه کاهش دید شایعترین نشانه آب مروارید است گفت: معمولا بیماران به دلیل کاهش تدریجی میزان دید خود به پزشک مراجعه و سپس متوجه آب مروارید چشم خود میشوند.
وی ادامه داد: در بعضی از انواع آب مرواریدها به علت خفیف و کپسولی بودن این بیماری ممکن است در حالت عادی فرد مشکلی نداشته باشد، ولی در شب دچار اختلال در دید شود و به نورهای تند و شدید حساس شده باشد.
فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید دانشگاه علوم پزشکی استان مهمترین عارضه عدم درمان آب مروارید را ضعف بینایی دانست و تاکید کرد: در بعضی از موارد اگر آب مروارید چشمی به موقع درمان نشود ممکن است عوارضی، چون افزایش فشار چشمی و در نهایت آب سیاه چشم که از جمله علائم آب مروارید پیشرفته هستند را در فرد ایجاد کند.
دکتر ملک حسینی افزود: بیمارانی که علائم آب مروارید پیشرفته چشمی را دارند باید به صورت اورژانسی تحت درمان و عمل جراحی قرار گرفته و یا با عمل لنزگذاری در چشم، بیماری را کنترل کنند.
وی با اشاره به اینکه کاهش دید بر اثر آب مروارید به صورت تدریجی در افراد ایجاد میشود ادامه داد: فرد گاهی به این نوع دید عادت کرده و حتی ممکن است فکر کند که این نوع دید در همه یکسان است، در حالی که بعضی از بیماران پس از عمل جراحی متوجه پیشرفت بیماری خود قبل از درمان میشوند.
فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: در مواردی که آب مروارید بر اثر مصرف دارو و یا به دنبال برخی بیماریها ایجاد شود، میتوان با کنترل این عوامل از ابتلا به آب مروارید چشمی پیشگیری کرد.
دکتر ملک حسینی همچنین استفاده از عینک آفتابی را در کنترل و پیشگیری از بیماری آب مروارید مؤثر دانست و افزود: نور آفتاب سبب پیشرفت و حتی ایجاد آب مروارید چشمی در افراد میشود، بنابراین استفاده از عینک آفتابی مناسب میتواند روند رشد آب مروارید را کند و آهسته کند.
وی توصیه کرد: کودکان زیر سه ماه حداقل یک بار باید تحت معاینه چشم پزشکی قرار بگیرند تا در صورت ابتلا نوزاد به آب مروارید درمان به موقع شروع شود.
فوق تخصص پیوند قرنیه، لیزیک و آب مروارید دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: در صورتی که کودک از لحاظ چشمی مشکلی نداشته باشد، لازم است در سن ۳ سالگی مجددا تحت معاینه قرار گرفته و نیز پس از آن هر ۳ تا ۴ سال یکبار به چشم پزشک مراجعه کند.
دکتر ملک حسینی افزود: افراد سالم بالای ۵۰ سال که هیچ مشکلی از لحاظ بینایی ندارند باید هر ۱ یا ۲ سال تحت معاینه چشم پزشک قرار بگیرند.
وی ادامه داد: معاینات مکرر چشم میتواند از عوارض احتمالی بیماریهای چشمی ناشی از آب مروارید جلوگیری کند.