عطوان: دیدار پوتین و اسد به منزله اعلام پایان جنگ و آغاز دوره ای جدید در سوریه بود؛ دوره بازسازی، آشتی ملی، همزیستی و همچنین دوره بازخواست از اعرابی که سوریه را ویران کردند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم، از تشکیل محوری جدید در منطقه سخن گفت و نشست سه جانبه اخیر در سوچی با حضور سران ایران، روسیه و ترکیه را نشست طرف های پیروز در سوریه و حتی منطقه دانست.
به گزارش روزنامه اینترنتی رای الیوم، عبدالباری عطوان در این قسمت از سخنان خود که در قالب فایل تصویری در این پایگاه منتشر می شود، ضمن عذرخواهی از مخاطبان به سبب غیبت یک هفته ای خود که عامل آن را بیماری اعلام کرد، گفت: امروز نه از گذشته، بلکه می خواهم از آینده سخن بگویم که موضوع آن دو نشست است. یکی نشستی که اخیرا بین ولادیمیر پوتین و بشار اسد رؤسای جمهور روسیه و سوریه در سوچی برگزار شد. این دیدار اهمیت بسیار زیادی داشت زیرا به منزله جشن پایان جنگ در سوریه بود. این جنگ به چند علت به پایان رسید. یکی از این علل پایداری و مقاومت مداوم ارتش سوریه و ملت این کشور در طول هفت سال گذشته در برابر توطئه های غرب، آمریکا و رژیم صهیونیستی است و علت دیگر نیز مداخله دوستان سوریه و جلوگیری از سقوط نظام این کشور و به عبارت دیگر جلوگیری از موفقیت توطئه علیه سوریه و به طور کلی منطقه بود. برخی از مردم فراموش کرده اند که اسرائیل دشمن آنهاست، بلکه اسرائیل دوست آنها شده است. بروید پایگاه های اجتماعی را نگاه کنید. اکنون ما فلسطینیانی شده ایم که سرزمین خود را فروخته ایم (متهم به فروش سرزمین می شویم). ما فلسطینیان به عنوان عامل بحران های منطقه معرفی می شویم. اکنون اسرائیل تبرئه می شود. این خیلی خطرناک است. مگر فراموش کرده اید که مسجد الاقصی و کلیسای قیامت و کلیسای مهد و دیگر مقدسات اسلامی و مسیحی تحت اشغال است و حالا می روید و با روهینگیا در میانمار اعلام همبستگی می کنید که البته آنها هم حق و حقوق قانونی دارند، اکنون فلسطین را فراموش کرده اید؟ ملت فلسطین دیگر ملت مسلمان و عرب نیست. یا حتی اگر بخواهیم از عبارات منفور و طایفه گرایانه استفاده کنیم، ملت فلسطین ملت سنی مذهب نیست؟ پس برای چه از ملت فلسطین حمایت نمی کنید و با اسرائیل اظهار دوستی می کنید؟ اسرائیل از شما حمایت می کند؟ اصلا اسرائیل می تواند از خودش حمایت کند که بتواند از شما حمایت کند؟ اسرائیل حتی یک گلوله هم برای حمایت از کشورهای عربی شلیک نخواهد کرد.
وی در ادامه سخنان خود بار دیگر به دیدار پوتین و اسد در سوچی اشاره کرد و افزود: این دیدار به منزله اعلام پایان جنگ و آغاز دوره ای جدید در سوریه بود؛ دوره بازسازی، آشتی ملی، همزیستی و همچنین دوره بازخواست از اعرابی که سوریه را ویران کردند. اینها باید تاوان همه خرابی های سوریه را بپردازند. اینها برای ویران کردن سوریه و قتل و کشتار در این کشور میلیاردها (دلار) هزینه کردند و اکنون باید هزینه این ویرانی ها را پرداخت کنند. اینها بخشی از توطئه علیه سوریه بودند. اسد سقوط نکرد و این یک حقیقت است. سقوط نکرد زیرا خودش و ارتشش و ملتش مقاومت کردند. سقوط نکردند زیرا به سوریه ایمان دارند. ارتش سوریه هفت سال مقاومت کرد. کدام ارتش عربی و حتی غیر عربی هفت سال جنگیده است.
سردبیر روزنامه رای الیوم ادامه داد: دومین نشستی که می خواهم درباره آن سخن بگویم، نشست سه جانبه ای است که روز چهارشنبه گذشته با حضور رؤسای جمهور ایران، ترکیه و روسیه در سوچی برگزار شد. این نشست اهمیت بسیار زیادی دارد. این نشست در واقع نشست طرف های پیروز در سوریه و شاید کل منطقه بود. این نشست زمینه ساز محوری جدید است. این محور نقشه جدیدی برای خاور میانه جدید ترسیم می کند. البته نه خاور میانه ای که کاندولیزا رایس وزیر خارجه اسبق آمریکا از آن سخن گفت بلکه خاور میانه ای با ویژگی ها و استانداردهای اسلامی و روسی، بدون هر گونه تفرقه و بدون هر گونه فاکتورهای طایفه گرایانه. خاور میانه ای که هم سنی ها و هم شیعیان در آن حضور دارند، نه مثل طرف مقابل که می خواهد ائتلافی به رهبری آمریکا و اسرائیل بر اساس اصول طایفه ای به وجود بیاورد که سنی و شیعه را از هم تفکیک و اسلام را پاره پاره کند. اهمیت این نشست سه جانبه از همین جا ناشی می شود. این نشست محوری اساسی است و سوریه نیز به این محور جدید خواهد پیوست و عراق نیز به آن ملحق خواهد شد و امیدواریم مصر هم به آن بپیوندد، زیرا جای مصر در همین محور است. جای مصر در این جبهه است. بعید نمی دانم مصر در آینده نزدیک با ترکیه و ایران آشتی کند و این جبهه تقویت شود. مصر نباید خارج از این ائتلاف جدید باقی بماند که بر اساس اصول غیر طایفه ای تشکیل شده است و قدرت و بالندگی و جایگاه خاور میانه را به آن باز می گرداند. ترکیه دریافته است که غرب حامی خوبی برای آن نیست. ترکیه دریافته است که آینده آن در این است که با شرق، سوریه، عراق، ایران، آسیا، روسیه و چین رابطه داشته باشد. بعید نمی دانم تغییراتی غیر عادی در منطقه اتفاق بیفتد.
عطوان در ادامه با اشاره به سخنان رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پس از بازگشت از نشست سه جانبه سوچی، گفت: اردوغان تاکید کرد احتمال گفتگو با حکومت سوریه را بعید نمی داند. به نظر من اردوغان در حال زمینه سازی برای چنین گفتگویی است و بعید نمی دانم در آینده نزدیک به دمشق سفر کند و به شدت از او استقبال خواهد شد. اکنون وجوه مشترک زیادی بین سوریه و ترکیه وجود دارد و مهمترین زمینه مشترک این است که هر گونه جنگی در منطقه برای هر دو کشور خطرناک است و هر گونه فروپاشی که در منطقه اتفاق بیفتد، بیش از آن که برای سوریه زیان بار باشد، برای ترکیه زیان بار خواهد بود. حقیقت همین است. اردوغان به خوبی دریافته است که آمریکا پشت او را خالی کرده و کردها را به او ترجیح داده است و اکنون برای مقابله با هر گونه توطئه کردها که هدف آن تکه تکه کردن دو کشور باشد، مقابله می کند. اسد و اردوغان با مشارکت یگان های حمایت از خلق کرد در نشستی که به زودی در سوچی برگزار خواهد شد مخالف هستند. من حتی در بحبوحه جنگ و زمانی که اردوغان بر کناره گیری اسد اصرار می کرد، می گفتم وی (اردوغان) در نهایت با اسد در دمشق دست در گردن یکدیگر خواهند انداخت و اطمینان دارم که همینگونه می شود. اردوغان گفت در مسجد اموی نماز خواهد خواند و من هم می گویم بله، وی باید در این مسجد نماز بخواند، در حالی که بشار اسد در سمت راست و بدرالدین حسون مفتی سوریه در سمت چپ او ایستاده اند و حتی به امامت یک امام جماعت ترکیه ای نماز بخوانند. هیچ مشکلی نیست. آشتی باید برقرار شود. سوریه جدید در راه است. سوریه جدید، سوریه ای مبتنی بر همزیستی و برابری و دوستی و آزادی و مشارکت است. ملت سوریه ملتی بزرگ و نابغه است. هفت میلیون آواره سوری باید به کشورشان برگردند. باید برای بازسازی به کشورشان بازگردند. سوریه جدید بسیار زیباتر از گذشته خواهد بود. دوران شکوفایی امت ما در راه است. آرمان فلسطین دوباره جایگاه واقعی خود را پیدا خواهد کرد و مسئله اصلی امت اسلامی خواهد بود.