به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فرانس 24 گفت در شرایطی که سعودی ها برای اوضاع کنونی حاکم بر کشورشان نیاز به برخی توجیهات و بهانه ها دارند، در تلاشند به گونه ای اوضاع منطقه را تغییر دهند.
ابوالقاسم دلفی در پاسخ به سؤالات مکرر و جنجالی مجری این شبکه درباره امور داخلی لبنان گفت ایران سخنگوی این کشور و حزب الله نیست اما اگر ما و حزب الله وارد میدان جنگ با گروه (وهابی صهیونیستی) داعش نشده بودیم، این گروه تروریستی اکنون بغداد و دمشق و پایتخت کشورهای دیگر منطقه را در دست گرفته بود .
رافائل کاهان مجری شبکه با اشاره به اوضاع سیاسی در لبنان و مسائلی که در خاورمیانه در حال وقوع است، از ابوالقاسم دلفی سفیر ایران در فرانسه پرسید: آیا بازگشت سعد حریری نخست وزیر لبنان به بیروت، خبر خوبی برای این کشور و منطقه محسوب می شود؟
ابوالقاسم دلفی پاسخ داد: «من فکر می کنم اوضاع لبنان، امنیت، آرامش و صلح در این کشور برای منطقه اهمیت دارد. ثبات لبنان برای کشور ما و همه افرادی که در این منطقه زندگی می کنند، اهمیت ویژه ای دارد. به همین سبب است که ما همواره در کنار مردم لبنان بوده و سعی کرده ایم آرامش و وضع عادی در این کشور برقرار باشد.»
رافائل کاهان سؤال کرد: آیا شما نخست وزیر لبنان را به ماندن ترغیب می کنید؟
ابوالقاسم دلفی در پاسخ گفت: «اوضاع داخلی لبنان به خودشان مربوط است. این مردم لبنان هستند که باید درباره این موضوع تصمیم بگیرند. با این حال پیش از آنکه عربستان سعودی با برخی کشورها درباره لبنان گفتگو کند، اوضاع این کشور عادی بود. اما عربستان در تلاش است به گونه ای اوضاع را تغییر و منطقه را تکان دهد، آن هم در شرایطی که سعودی ها برای اوضاع کنونی حاکم بر کشورشان، نیاز به برخی توجیهات و بهانه ها دارند. به همین سبب است که ما فکر می کنیم تنش در منطقه سالهاست که از سوریه آغاز شده است و پس از آن به یمن رسید. آخرین مورد آن هم در قطر بود و امروز نیز همانطور که خودتان شاهد هستید، نوبت به لبنان رسیده است. برخی از حوادثی که در منطقه اتفاق می افتد و آرامش را بر هم می زند، انگیزه های دیگری دارد و آن انگیزه های درونی عربستان سعودی است.»
مجری شبکه: شما مداخله های عربستان سعودی در منطقه را محکوم می کنید. حتی حسن نصرالله دبیر کل حزب می گوید سعد حریری در ریاض در بازداشت بود. با این حال آیا بازگشت وی به لبنان در نهایت ثابت نمی کند که وی آزادی عمل داشته است؟
دلفی: «موضوع بازداشت حریری را فقط حسن نصرالله مطرح نکرد بلکه میشل عون رئیس جمهور لبنان نیز بارها موضوع بازداشت نخست وزیر کشورش در عربستان را تکرار کرد. وی پیش از حسن نصرالله به این موضوع اشاره کرد. چطور می توان تصور کرد که نخست وزیر کشوری آزاد همانند لبنان، به کشور دیگری سفر کند و توسط رژیم آن کشور بازداشت و از رفت و آمد منع شود. به همین خاطر است که عربستان سعودی باید درباره علت این رفتارش توضیح دهد و درباره بر هم زدن امنیت و آرامش لبنان پاسخگوی منطقه و جهان باشد.»
مجری شبکه: شما در اظهارات خود به گونه ای به برخی اتهامات، موضوع حزب الله در لبنان و نقش ایران اشاره کردید؛ اما حریری در زمان اعلام استعفا و چند روز بعد نیز در شبکه تلویزیونی Futur TV که خود سهامدار آن است، درباره سلطه جویی ایران سخن گفت. آیا طرح چنین موضوعی از سوی حریری برای شما شوک آور بود؟
دلفی: «اظهاراتی و صحبت هایی که از عربستان سعودی مطرح شد، در دوره ای از زمان بود که دوره روشنی به حساب نمی آید. باید صبر کرد و منتظر شد تا اوضاع لبنان آرام شود.»
مجری شبکه: آیا منظور شما آزادی عمل و گفتارحریری است؟
دلفی: «من قاضی نیستم که در این مورد داوری کنم. من ترجیح می دهم صبر کنیم ببینیم چه اتفاقی در لبنان خواهد افتاد و آنها آزادانه و آن گونه که شایسته مردم لبنان است، اظهارات خود را بیان کنند. به همین دلیل است که من از حزب الله صحبت می کنم؛ زیرا یکی از احزاب جامعه و پارلمان لبنان است و از آزادی و جامعه کشوری که به آن تعلق دارد، دفاع می کند. حزب الله خودش به این اتهامات پاسخ خواهد داد. اما در مورد ایران نیز باید بگویم کشور من با همه احزاب لبنان در ارتباط است؛ هم با حزب الله، هم با سنی ها و هم با مارونی ها.»
مجری شبکه: ما می دانیم که حزب الله با ایران روابط نزدیک دارد. آیا مداخله حزب الله در درگیری های خارجی لبنان، به عنوان مثال جنگ سوریه، اوضاع را برای لبنان مبهم و پیچیده نمی کند؟ با توجه به این که طیف های مختلفی در لبنان وجود دارد و این کشور تمایل دارد در مناقشه های خارجی بی طرف باشد، این موضوع موجب کاهش این بی طرفی نمی شود؟
دلفی: «ما برای پاسخگویی درباره شرایط کنونی لبنان، سخنگوی این کشور و حزب الله نیستیم. با این حال بار دیگر تکرار می کنم که اگر حزب الله نبود تا از مردم لبنان دفاع کند، معلوم نبود امروز داعش در مرز لبنان و سوریه چه می کرد. در برابر تهاجم (گروه وهابی صهیونیستی) داعش که از سوریه و دیگر کشورهای جهان می آیند، حزب الله بهترین مدافع مردم لبنان است. اگر حزب الله از مردم لبنان دفاع می کند، از نظر ما این مزیت بزرگی برای لبنانی ها به شمار می آید. سلاح حزب الله، سلاح دفاع از مردم لبنان، آزادی و منافع این کشور است.»
مجری شبکه در ادامه با اشاره به اینکه فرانسه نیز در آمدن سعد حریری از عربستان سعودی دست داشت و امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز اعلام کرد پاریس خواستار کاهش راهبرد تهاجمی ایران در منطقه است، پیشنهاد کرد اظهارات وی بار دیگر شنیده شود.
00:05:57.14
مکرون روز جمعه در حاشیه نشست اتحادیه اروپا در گوتنبرگ سوئد گفت: «ایران باید از استراتژی تهاجمی خود در در منطقه بکاهد. فرانسه خواستار شفاف سازی در خصوص راهبرد ایران در برنامه موشکی بالستیک است. به نظر می رسد سیاست ایران در این مورد قابل مهار نیست. اما ایران قدرتی است که فرانسه خواستار گفتگو با آن است و مذاکراتش را با این کشور ادامه خواهد داد.»
مجری شبکه: درست یک روز قبل از اظهارات مکرون، ژان-ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه نیز در ریاض از وسوسه های سلطه طلبی ایران در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده بود.
00:06:46.18
علی اکبر ولایتی مشاور امور بین الملل (آیت الله) علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب نیز در تلویزیون دولتی ایران در واکنش به این اظهارات گفت: «به نفع آقای مکرون و فرانسه نیست که در پرونده های بسیار حساس ایران مانند برنامه بالستیک و امور راهبردی کشور در منطقه دخالت کند. زیرا چنین مداخله هایی چهره فرانسه را در نظر مردم ایران خراب می کند و از اعتبار دولت فرانسه می کاهد. برنامه بالستیک ایران به آقای مکرون ربطی ندارد. چرا او به خود اجازه می دهد در آن دخالت کند؟ اگر مکرون می خواهد روابط ایران و فرانسه رو به گسترش باشد، نباید در این موضوع دخالت کند.»
مجری شبکه: آیا بحران لبنان درباره سعد حریری روی روابط آینده ایران و فرانسه تأثیر می گذارد؟
دلفی: «تهران و پاریس روابط دوستانه ای با هم دارند و دو کشور در زمینه های همکاری، منافع مشترکی را دنبال می کنند. این همکاری ها پس از امضای توافقنامه هسته ای ایران (برجام) آغاز شد و فرانسه نقش مهم و تعیین کننده ای در این توافقنامه ایفا کرد. حال که این روابط رو به گسترش است، ما باید روی موضوعاتی تأکید کنیم که هر کشور موقعیت خود را داشته باشد. قطعاً تفاوت های دیدگاهی میان دو کشور وجود دارد اما گفتگو، راهی برای بیان رویکردهای ما با فرانسه است. این کار پیش از این یعنی دو سال پیش با سفر حسن روحانی رئیس جمهور ایران به فرانسه آغاز شده است. پس از آن نیز رؤسای جمهور دو کشور در نیویورک با یکدیگر ملاقات کردند. روز گذشته نیز روحانی و مکرون با یکدیگر گفتگوی تلفنی داشتند و در روزهای آینده نیز این تماس ها جهت کاهش تنش ها که در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس آغاز شده است، ادامه خواهد داشت.»
مجری شبکه: همانطور که می دانید فرانسه نگران فعالیت ها و آزمایش های موشکی ایران است. امانوئل مکرون در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد این موضوع را مطرح کرده بود که احتمالاً در توافق هسته ایران متممی درباره فعالیت های موشکی ایران اضافه خواهد شد. آیا چنین چیزی امکان پذیر است؟
دلفی: «همانطور که می دانید، توافق هسته ای صرفاً یک توافق هسته ای است. نه می توان چیزی به آن اضافه کرد و نه می توان چیزی از آن کم کرد. فرانسه و همه کشورهای گروه پنج بعلاوه یک به این موضوع کاملاً واقفند که هیچ راهی برای مقابله با آن وجود ندارد. اما درباره برنامه موشک های بالستیک ایران باید بگویم این موضوع به دفاع ملی ایران مربوط است. ما در منطقه ای بسیار خطرناک زندگی می کنیم و در کنار کشورهایی همچون عربستان سعودی که با یک چهارم جمعیت کشور ما، هشتاد میلیارد دلار خرید تسلیحاتی دارد. در مورد امارات متحده عربی و دیگر کشورها هم که خودتان بهتر می دانید. ما تجربه هشت سال جنگ با صدام حسین را داریم. ما در آن زمان از همه کشورهای جهان خواستیم به ما کمک کنند و کمترین امکانات اولیه برای دفاع از خودمان را در اختیارمان بگذارند اما هیچکس به ما کمک نکرد.»
مجری شبکه فوراً گفت اما در آن زمان روسیه بیش از فرانسه در کنار عراق بود. سفیر کشورمان در پاریس نیز بلافاصله پاسخ داد: من درباره همه کشورها و شرایط حاکم بر آن زمان صحبت می کنم. آن زمان بود که ما تصمیم گرفتیم فقط روی خودمان و توانایی هایمان حساب کنیم. دفاع ملی ما امروز کاملاً ملی است و ما توانایی دفاع از خودمان را داریم. ایران به هیچ عنوان قصد سلطه طلبی روی دیگر کشورهای منطقه ندارد. حضور ما در عراق و سوریه به درخواست رسمی این کشورها بوده است و به محض آنکه این کشورها از ما بخواهند مأموریتمان را به پایان برسانیم، ایران نیز آماده پذیرش این درخواست و خروج از این کشورهاست. شما شاهد اتفاقاتی که هم اکنون در یمن می افتد، هستید.
مجری شبکه: اتحادیه عرب حزب الله را به مسلح کردن شورشیان حوثی (انصارالله) متهم می کند و آن را مسئول شلیک موشکی می داند که ماه گذشته به فرودگاه ریاض پرتاب کرد اما خنثی شد.
دلفی: «آیا امروز اوضاع یمن با آنچه که زمانی در سوریه و زمانی دیگر در عراق اتفاق افتاد، متفاوت است؟ آیا عراقی ها عرب نیستند؟ آیا سوری ها عرب نیستند؟ زمانی که داعش همه منطقه را اشغال کرده بود، اتحادیه عرب کجا بود؟ این ما بودیم که از ابتدا علیه تهاجم تروریست های داعش که در کشورهای منطقه نفوذ کرده بودند، برخاستیم.»
مجری شبکه فوراً گفت اما شما انصارالله یمن را علیه دولت اسلامی (داعش) حمایت نمی کنید؟ آیا در یمن درگیری نیست؟ اگر داعش آنجاست، آیا این خود موضوع اصلی درگیریها نیست؟
دلفی: «ما علیه داعشی برخاستیم که خود علیه منطقه برخاسته بود. اگر ما و حزب الله وارد میدان جنگ نشده بودیم، الان داعش بغداد و دمشق و پایتخت کشورهای دیگر منطقه را در دست گرفته بود. امروز گفته می شود در کشور کوچکی مانند یمن که دسترسی به آن از سوی عربستان سعودی و برخی از کشورهای منطقه کاملاً مسدود شده است و امکانات کمی برای دفاع از خود دارد، ایران وارد عمل شده است. اما من در اینجا می گویم که ما هیچ دخالتی در یمن نداریم.»
مجری شبکه: یعنی ایران حوثی های یمن را مسلح نکرده است؟ آنچه شما می گویید خلاف گفته های اتحادیه عرب است که موشک های ساخت ایران را تأیید کرده است.
دلفی: «ما هیچ راهی برای رسیدن به یمن نداریم. ما مرز مشترکی نداریم. عربستان سعودی راه همه کشورها را مسدود کرده است. حتی از طریق دریا هم نمی توانیم به یمن دسترسی داشته باشیم. چطور می توان گفت راه ها به یمن باز است و این کشور امکانات دفاع از خود را دارد؟»
مجری شبکه: پس این احتمال وجود دارد که حزب الله برای حوثی های یمن سلاح های ساخت ایران را فراهم کرده باشد؟
دلفی: «خیر. ایران هیچ ارتباطی با توانایی موشکی یمن که گفته می شود به عربستان سعودی حمله کرده است، ندارد. این موضوع کاملاً واضح است. ایران پیش از این نیز اعلام کرد یمن باید پاسخگوی ساخت موشک از سوی کشورش باشد اما ما فکر می کنیم که ارتش یمن در انبارهای خود موشک ساخت ایران را که مربوط به سالهای گذشته بوده، در اختیار داشته است و ممکن است آنها در حال حاضر برای دفاع از خود کمی تکنیک هایشان را تغییر داده باشند. زیرا آنها هیچ راهی برای خلاصی از فشارهای عربستان سعودی و برخی از کشورهای همسایه ندارند.»
مجری شبکه: به نظر شما بازگشت زائران شیعه و ایرانی به مراسم حج، به منزله آغاز عادی شدن روابط میان ایران و عربستان است؟ زیرا به خاطر داریم که حادثه ای که در منا اتفاق افتاد، منشأ قطع روابط دیپلماتیک میان دو کشور بود.
دلفی: «همانطور که می دانید ما با عربستان سعودی و کشورهای دیگر همسایه هستیم. زندگی در همسایگی کشوری سرسخت، خیلی آسان نیست، با این حال مسئولیت عربستان در قبال مسلمانان جهان کاملاً با موضوع روابط دیپلماتیک و سیاسی دو کشور متفاوت است. یعنی عربستان در قبال کشورهای اسلامی متعهد است و باید تسهیلات لازم را برای همه مسلمانان فراهم کند؛ با این حال اگر عربستان کاری کند تا گشایشی ایجاد شود و از این سطح از تنش بگذریم، ایران نیز آمادگی کامل دارد تا برای حل و فصل مسائل گفتگو و مذاکره کند. ما پیش از این نیز پیشنهاد مذاکره بدون قید شرط و شروط داده ایم تا بتوانیم مشکلات را مرتفع کنیم.»
مجری شبکه: ژان-ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه سفر خود را به تهران به تعویق انداخت. آیا ایران بخاطر این موضوع مأیوس شده است؟ آیا شما منتظر امانوئل مکرون هستید که هنوز تاریخ دقیق سفرش به ایران را مشخص نکرده است؟ آیا حسن روحانی بالاخره پیش از سفر رسمی مکرون به تهران، به پاریس خواهد آمد؟ زیرا مکرون به تازگی به همتای ایرانی خود پیشنهاد کرده است به مناسبت اجلاس آب و هوایی پاریس که قرار است در ماه دسامبر برگزار شود، سفری به فرانسه داشته باشد. آیا روحانی در این اجلاس شرکت خواهد کرد؟
دلفی: «درباره سفر لودریان به تهران باید بگویم علت به تعویق افتادن سفر ایشان، چیز دیگری بود که پیش از این پیش بینی نشده بود. قرار بود ایشان بیستم نوامبر به تهران بیایند اما در این تاریخ به خاطر شرایط کنونی حاکم بر میانمار به این کشور رفتند. ما درباره تاریخ دیگری با یکدیگر گفتگو خواهیم کرد. فقط سفر به میانمار در دستور کار لودریان قرار گرفته است و صحبتی از به تعویق افتادن یا لغو شدن در کار نبوده است. اما درباره سفر رؤسای جمهور دو کشور باید بگویم حسن روحانی دو سال پیش در جریان سفر خود به پاریس از همتای فرانسوی خود دعوت کرد به تهران بیاید. ما منتظر هستیم ایشان تاریخ سفر خود را مشخص کنند. ما با هم در تماس هستیم و از طریق رسانه ها متوجه شدیم ایشان قصد دارند به ایران بیایند اما منتظر هستیم این خبر از کانال دیپلماتیک به دست ما برسد. مکرون از روحانی برای شرکت در اجلاس آب و هوایی پاریس که قرار است دوازدهم دسامبر در پاریس برگزار شود، دعوت کرده است البته این موضوع در دست بررسی است که ببینیم در شرایط فعلی این آمادگی وجود دارد یا خیر. اگر چنین چیزی اتفاق بیفتد در واقع خارج از دستور کار مشترک دو کشور است.
مجری شبکه: آخرین سؤال من از شما این است که ابتدای هفته دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تصمیم گرفت کره شمالی را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار دهد. آیا شما نگران این مسئله هستید که پس از آنکه کاخ سفید توافق هسته ای ایران را تصویب نکرد، احتمالاً سپاه پاسداران انقلاب نیز به عنوان مثال در فهرست سازمان های تروریستی قرار بگیرد؟
دلفی: «همانطور که می دانید آمریکایی ها بر خلاف همه ادعاهای خود، همچنان در توافق هسته ای ایران باقی مانده اند. مشکلات ما با آمریکا به تاریخ روابط ما با این کشور بر می گردد. در هر زمان و هر دوره ای، راه هایی برای مقابله با مشکلات وجود داشته است. روابط ما با آمریکا در یک سو قرار دارد اما برنامه های آمریکا و گروه 5+1 درباره توافق هسته ای ایران کاملاً روشن است. از زمانی که ترامپ رئیس جمهور آمریکا شده است، موضوع متفاوت شده است. موضع آمریکا در قبال کره شمالی با روابط دو جانبه ما با آمریکایی ها در زمینه برنامه هسته ای کاملاً متفاوت است. در چنین شرایطی دلیلی برای مقایسه برنامه هسته ای ایران و برنامه هسته ای کره شمالی وجود ندارد.»