رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با اشاره به سیاسی بودن عدم الحاق ایران در سازمان جهانی تجارت، گفت : باید تا زمان الحاق، خلاء حضور خود در بازارهای صادراتی را با انعقاد تعرفههای ترجیحی، پر کرد.
وی گفت : باید با روش های دیگر این خلاء عدم حضور ایران در سازمان جهانی تجارت را پر کرد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران، ایران را بزرگ ترین کشور خارج از سازمان جهانی تجارت دانست و با بیان اینکه عدم عضویت ایران در این سازمان سیاسی است، افزود: کشوری مثل چین زمانی که عضو سازمان جهانی تجارت نبود، این مسئله را با انعقاد تعرفه های تجریحی خنثی کرد و تجارت خود را تعدیل کرد؛ پس قبل از اینکه بازارها به روی کالاهای ایرانی بسته شود، باید مشکلات را برطرف کرد و قراردادهای تعرفه ترجیحی می تواند راهگشا باشد.
وی تصریح کرد: در بازارهایی که امروز کالاهای ایرانی در اختیار دارند، متاسفانه رقبا به راحتی در برخی از محصولات کنار میزنند که ناشی از ضعف دیپلماسی و نداشتن رایزنان قوی در بازارهای هدف است.
در حوزه واردات نیز اگر موضوع تولید صادرات محور به عنوان اولویت مطرح باشد، ورود موقت قطعا راهگشا خواهد بود.
لاهوتی یکی از مشکلات پیش روی تجارت خارجی کشور را بالا و پایین کردن تعرفه ها دانست و آن را یکی از اتفاقاتی دانست که با گذشت سالها، در اواخر دولت یازدهم دوباره به چشم خورد.
وی افزود: صادرکنندگان و واردکنندگان انتظار دارند اگر کتاب مقررات واردات و صادرات منتشر می شود، حداقل تا یک سال،
تغییر نکند .
وی با اشاره به رویکرد جدید وزارت جهاد کشاورزی در حوزه رفع موانع تولید صادرات محور گفت : وزیر جهاد در شروع دولت دوازدهم کارگروهی را تشکیل داد و اعضایی را برای حضور در آن انتخاب کرد تا موانع صادراتی را در حوزه کشاورزی برطرف کنند تا صادرات در این حوزه افزایش یابد. تاکنون چندین جلسه این کارگروه برگزار شده است و امید می رود بتوان با برگزاری این جلسات، در پایان سال 96 و شروع سال 97، خروجی و عملکرد مثبت را مشاهده کرد.
وی در باره ورود موقت نیز گفت: جلساتی با گمرک برای ورود موقت برگزار شده است، اما هنوز برخی مشکلات به چشم می خورد، در گذشته، صندوق ضمانت صادرات اعلام آمادگی کرده بود که به مشتریان خود، تضمین لازم را برای ورود موقت کالا جهت ارایه به گمرک بدهد؛ ولی متاسفانه گمرک نپذیرفت.
در گذشته، شرکت های بیمه خصوصی نیز این ضمانت را صادر میکردند، اما به دلایل اختلاف گمرک با یکی از شرکتهای بیمه، تضمین شرکت های بیمه در حال حاضر از سوی گمرک پذیرفته نمی شود، تا شرایط تضمین مشخص و کار تسهیل نشود، همچنان مشکلات پابرجا خواهد بود.
لاهوتی گفت : برای ورود موقت برخی از کالاها وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که باید نظر دهد، اما نباید در مورد واردات
برای صادرات مجدد، سختگیری کرد.
وی افزود: در مورد اعطای مجوزها به منظور ارایه مجوزهای بی رویه می توان سیاست هایی را اجرا کرد تا از هدررفت سرمایه ها جلوگیری شود؛ اگرچه بر اساس قوانین، دولتها امکان جلوگیری از سرمایه گذاری را ندارند، اما باید همه جوانب را لحاظ کرد.
البته در برخی از کشورها بانک به طرح هایی که توجیه ندارد، اجازه سرمایه گذاری نمی دهند و از این طریق سرمایه گذاری ها را کنترل می کنند در حالی که اکنون این اتفاق در ایران رخ نمی دهد و شهرک های صنعتی، بیانگر میزان سرمایه گذاری های بلااستفاده است.