برای اولین بار درکشور پژوهشگر اصفهانی انرژی الکتریکی از نیروی انبساط یخ با استفاده از صفحات پیزوالکتریک تولید کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ پژوهشگر واحد ساختمان و تاسیسات معاونت بهره برداری برق منطقه ای اصفهان با بیان اینکه با اجرای این طرح ظرفیت بالایی برای تولید برق وجود دارد گفت: در این اختراع روش و سیستمی برای تولید انرژی الکتریکی از نیروی انبساط یخ با استفاده از صفحات پیزوالکتریک ارائه شده است.
سیدعلی شمندی افزود: اثر پیزوالکتریک، قابلیت بعضی مواد برای تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی و تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی است.
وی با بیان اینکه وقتی مواد پیزوالکتریک تحت تاثیر مکانیکی(بصورت انبساط یا انقباض) قرار می گیرند؛ مقداری بار الکتریکی در سطح آن ها ظاهر می شود گفت: این بار به تولید میدان الکتریکی منتهی می شود و به طور بر عکس، در پی اعمال میدان الکتریکی با جابجایی مکانیکی روبرو می شویم و اثر اول به اثر مستقیم و اثر دوم به اثر معکوس موسوم است.
مخترع شرکت برق منطقه ای اصفهان افزود: وقتی نیروی مکانیکی ناپدید می شود، بار تولید شده نیز از بین می رود و وقتی جهت کرنش وارونه شود قطبیت نیز وارونه می شود و با ولتاژی نوسانی روبه رو می شویم که جهت و اندازه کرنشی ایجاد شده از طریق اثر معکوس نیز بستگی به جهت و اندازه میدان الکتریکی اعمال شده دارد.
این پژوهشگر با بیان اینکه ساخت نمونه آزمایشگاهی این طرح بیش از 250میلیون ریال هزینه داشته است گفت: تولید برق با استفاده از منابع انرژی های تجدید پذیر ،کاهش آلاینده های زیست محیطی به دلیل استفاده نکردن از سوخت های فسیلی، استفاده از سرمای طبیعی محیط زیست جهت تولید انرژی برق وکاهش هزینه های ناشی از احداث نیروگاه های سوخت فسیلی را از مزایای اجرایی شدن این طرح است.
این طرح امسال در مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به شماره 93678 به ثبت رسیده است.